Wiele osób wzdryga się na samą myśl. Otoczona ziemniaczanym ciastem smakuje bosko

Choć niektórzy uważają, że jedyne słuszne knedle to te ze śliwkami, ich wytrawna wersja ma równie wielu fanów. Zazwyczaj podaje się je z mięsem. Tym razem do środka trafił składnik nieoczywisty, jednak idealnie współgrający z delikatnym, ziemniaczanym ciastem.

Knedle z ciekawym dodatkiemKnedle z ciekawym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Knedle to jedno z tych dań, które najczęściej jadamy na słodko. W wersji ze śliwkami są klasykiem polskiej kuchni i jednym z moich ulubionych dań, ale nie brakuje osób, które wolą je w wersji wytrawnej. Jeśli masz ochotę na coś innego, możesz wypróbować dodatek farszu z kaszanki, a na pewno się nie zawiedziesz.

Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym

Knedle z kaszanką

Kaszankę albo się uwielbia, albo się jej unika jak ognia. To tradycyjna krwista wędlina, obecna od wieków na polskich stołach. Choć przez obecność krwi niektórzy uważają ją za nieapetyczną, wciąż ma wielu zwolenników ceniących jej charakterystyczny smak. Do knedli najlepiej wybrać dobrze przyprawioną, niezbyt suchą kaszankę – farsz będzie soczysty, a całość zyska głęboki smak, który przypadnie do gustu każdemu, kto ich spróbuje.

Przepis na knedle z kaszanką

Składniki na ciasto:

  • 600 g ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu kolorowego.

Dodatkowo:

  • 150 g boczku wędzonego,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedź, dokładnie utłucz i pozostaw do wystudzenia.
  3. W misce połącz ziemniaki z mąką, jajkiem i szczyptą soli, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5–0,7 cm i wykrawaj krążki.
  5. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  6. Dodaj pokrojoną kaszankę, dopraw majerankiem, pieprzem i solą, wymieszaj i smaż kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
  7. Odstaw farsz, by lekko przestygł.
  8. Na środek każdego krążka nałóż porcję nadzienia, zlep brzegi i uformuj knedle.
  9. Zagotuj w dużym garnku wodę z odrobiną soli i łyżką oleju, a następnie delikatnie wrzuć knedle.
  10. Gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia.
  11. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki będą złociste.
  12. Ugotowane knedle wyłów łyżką cedzakową, przełóż na talerze.
  13. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj natkę pietruszki.
  14. Knedle polej gorącym boczkiem i posyp posiekaną natką pietruszki.
  15. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami, na przykład surówką lub sosem pieczarkowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta
Zawijam w tortillę i stawiam na stole. Co roku na andrzejkach goście dopytują o tę przekąskę
Zawijam w tortillę i stawiam na stole. Co roku na andrzejkach goście dopytują o tę przekąskę
Dodaj do kawy zamiast cukru. Będziesz mieć lepszy nastrój i mnóstwo energii
Dodaj do kawy zamiast cukru. Będziesz mieć lepszy nastrój i mnóstwo energii
Dodałam do mięsa coś, czego nikt nie dodaje. Od tamtej pory to mój kulinarny sekret
Dodałam do mięsa coś, czego nikt nie dodaje. Od tamtej pory to mój kulinarny sekret