Wiele osób zdejmuje osłonkę. Czy białą kiełbasę można jeść w całości?

Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej Wielkanocy. Pojawia się już w koszyku obok jajek i kawałka pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie żurku bez białej kiełbasy. Często podawana jest także jako danie główne. Najczęściej kiełbasa znajduje się w osłonkach z jelita wieprzowego, które wiele osób ściąga i pozostawia z boku talerza.

Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem polskiej WielkanocyBiała kiełbasa jest nieodłącznym elementem polskiej Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jelito wieprzowe to materiał najczęściej wykorzystywany w produkcji kiełbas, kaszanek i kiszek. Taka w pełni naturalna osłonka, o ile została odpowiednio oczyszczona, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Można ją zjeść, ale nie trzeba. Zawiera niewiele wartości odżywczych i nie jest trawiona przez żołądek, więc osoby, które odkładają ją na bok, wiele nie tracą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiełbasa w piwnej marynacie

Kto powinien zdjąć osłonkę z białej kiełbasy?

Jelito, w którym znajduje się biała kiełbasa lub inne podobne wyroby, zawiera niewielką ilość kalorii, ale też wykazuje nikłe wartości odżywcze. Niepokój może budzić stosunkowo wysoka zawartość cholesterolu. Dlatego osoby mające problem z cholesterolem powinny zdjąć taką osłonkę.

Jedyną korzyścią z jej spożywania mogą być pewne ilości białka, w tym kolagenu, który korzystnie wpływa na stawy i kondycję skóry.

Uważaj na kiełbasę w innych osłonkach

Tradycyjne kiełbasy zapakowane w jelito wieprzowe raczej nie zagrażają zdrowiu, o ile są spożywane w rozsądnej ilości. Należy pamiętać, że nawet pozbawione osłonki pozostają produktami wysokokalorycznymi o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Te spożywane w nadmiarze mogą powodować wiele poważnych chorób.

Jednak o wiele większym zagrożeniem są osłonki syntetyczne, w jakie często pakowane są parówki. Na szczęście tego typu folii raczej nie używa się do produkcji białej kiełbasy.

Różnice między białą kiełbasą a zwyczajną

Zarówno biała, jak i zwyczajna kiełbasa mogą być wyprodukowane z takiego samego rodzaju mięsa. Różnica polega na sposobie obróbki. Do białej kiełbasy dodawana jest zwykła sól i przyprawy. Zwyczajna – nabiera czerwonego koloru pod wpływem soli peklowej i w wyniku wędzenia. Biorąc pod uwagę obróbkę, biała kiełbasa wypada lepiej. Zwyczajna może zawierać substancje rakotwórcze, które są efektem spalania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀