Wiele osób zdejmuje osłonkę. Czy białą kiełbasę można jeść w całości?
Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej Wielkanocy. Pojawia się już w koszyku obok jajek i kawałka pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie żurku bez białej kiełbasy. Często podawana jest także jako danie główne. Najczęściej kiełbasa znajduje się w osłonkach z jelita wieprzowego, które wiele osób ściąga i pozostawia z boku talerza.
Jelito wieprzowe to materiał najczęściej wykorzystywany w produkcji kiełbas, kaszanek i kiszek. Taka w pełni naturalna osłonka, o ile została odpowiednio oczyszczona, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Można ją zjeść, ale nie trzeba. Zawiera niewiele wartości odżywczych i nie jest trawiona przez żołądek, więc osoby, które odkładają ją na bok, wiele nie tracą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiełbasa w piwnej marynacie
Kto powinien zdjąć osłonkę z białej kiełbasy?
Jelito, w którym znajduje się biała kiełbasa lub inne podobne wyroby, zawiera niewielką ilość kalorii, ale też wykazuje nikłe wartości odżywcze. Niepokój może budzić stosunkowo wysoka zawartość cholesterolu. Dlatego osoby mające problem z cholesterolem powinny zdjąć taką osłonkę.
Jedyną korzyścią z jej spożywania mogą być pewne ilości białka, w tym kolagenu, który korzystnie wpływa na stawy i kondycję skóry.
Uważaj na kiełbasę w innych osłonkach
Tradycyjne kiełbasy zapakowane w jelito wieprzowe raczej nie zagrażają zdrowiu, o ile są spożywane w rozsądnej ilości. Należy pamiętać, że nawet pozbawione osłonki pozostają produktami wysokokalorycznymi o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Te spożywane w nadmiarze mogą powodować wiele poważnych chorób.
Jednak o wiele większym zagrożeniem są osłonki syntetyczne, w jakie często pakowane są parówki. Na szczęście tego typu folii raczej nie używa się do produkcji białej kiełbasy.
Różnice między białą kiełbasą a zwyczajną
Zarówno biała, jak i zwyczajna kiełbasa mogą być wyprodukowane z takiego samego rodzaju mięsa. Różnica polega na sposobie obróbki. Do białej kiełbasy dodawana jest zwykła sól i przyprawy. Zwyczajna – nabiera czerwonego koloru pod wpływem soli peklowej i w wyniku wędzenia. Biorąc pod uwagę obróbkę, biała kiełbasa wypada lepiej. Zwyczajna może zawierać substancje rakotwórcze, które są efektem spalania.