Wiele osób zdejmuje osłonkę. Czy białą kiełbasę można jeść w całości?

Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej Wielkanocy. Pojawia się już w koszyku obok jajek i kawałka pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie żurku bez białej kiełbasy. Często podawana jest także jako danie główne. Najczęściej kiełbasa znajduje się w osłonkach z jelita wieprzowego, które wiele osób ściąga i pozostawia z boku talerza.

Biała kiełbasa jest nieodłącznym elementem polskiej WielkanocyBiała kiełbasa jest nieodłącznym elementem polskiej Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jelito wieprzowe to materiał najczęściej wykorzystywany w produkcji kiełbas, kaszanek i kiszek. Taka w pełni naturalna osłonka, o ile została odpowiednio oczyszczona, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Można ją zjeść, ale nie trzeba. Zawiera niewiele wartości odżywczych i nie jest trawiona przez żołądek, więc osoby, które odkładają ją na bok, wiele nie tracą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiełbasa w piwnej marynacie

Kto powinien zdjąć osłonkę z białej kiełbasy?

Jelito, w którym znajduje się biała kiełbasa lub inne podobne wyroby, zawiera niewielką ilość kalorii, ale też wykazuje nikłe wartości odżywcze. Niepokój może budzić stosunkowo wysoka zawartość cholesterolu. Dlatego osoby mające problem z cholesterolem powinny zdjąć taką osłonkę.

Jedyną korzyścią z jej spożywania mogą być pewne ilości białka, w tym kolagenu, który korzystnie wpływa na stawy i kondycję skóry.

Uważaj na kiełbasę w innych osłonkach

Tradycyjne kiełbasy zapakowane w jelito wieprzowe raczej nie zagrażają zdrowiu, o ile są spożywane w rozsądnej ilości. Należy pamiętać, że nawet pozbawione osłonki pozostają produktami wysokokalorycznymi o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Te spożywane w nadmiarze mogą powodować wiele poważnych chorób.

Jednak o wiele większym zagrożeniem są osłonki syntetyczne, w jakie często pakowane są parówki. Na szczęście tego typu folii raczej nie używa się do produkcji białej kiełbasy.

Różnice między białą kiełbasą a zwyczajną

Zarówno biała, jak i zwyczajna kiełbasa mogą być wyprodukowane z takiego samego rodzaju mięsa. Różnica polega na sposobie obróbki. Do białej kiełbasy dodawana jest zwykła sól i przyprawy. Zwyczajna – nabiera czerwonego koloru pod wpływem soli peklowej i w wyniku wędzenia. Biorąc pod uwagę obróbkę, biała kiełbasa wypada lepiej. Zwyczajna może zawierać substancje rakotwórcze, które są efektem spalania.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy