Wieloowocowy tort w galaretce

Wieloowocowy tort w galaretce to nasz najnowszy hit. Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w nim bez pamięci. Prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki❤️😋

Obrazek
Pyszności

Piankę truskawkową do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Krem truskawkowy

  1. 300 ml śmietanka 30% schłodzona
  2. 1/3 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. zblendowane truskawki
  4. 250 g serek mascarpone

Biała czekolada

  1. 200 g masło miękkie
  2. 200 g biała czekolada roztopiona

Biszkopt

  1. 4 szt. jajka
  2. 150 g cukier
  3. 120 g mąka tortowa
  4. 40 g mąka ziemniaczana
  5. 1/2 szkl. miks wody, cukru i soku z cytryny (1/4 szkl. woda, 1/4 szkl. sok z cytryny, 2 łyżeczki cukier)

Pianka truskawkowa

  1. 250 g truskawki
  2. 2 łyżki żelatyna namoczona
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 1/4 szkl. zimna woda

Dodatki

  1. 1 kg owoce
  2. 4 szt. przeźroczyste galaretki
  3. 2 l wrzątek

Sposób przygotowania:

1. Upiecz biszkopt, po czym podziel go na 3 części.

Obrazek

2. W blenderze połącz ze sobą truskawki, cukier oraz żelatynę (wcześniej wymieszaj ją z 1/4 zimnej wody).

Obrazek

3. Umieść rant dookoła tortu, tak aby powstała przerwa. Zabezpiecz ciasto przy pomocy folii spożywczej, po czym wypełnij rant do połowy galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia produktu.

Obrazek

4. Następnie usuń rant, zmniejsz jego objętość i umieść na stężonej galaretce. Zrób drugi stopień przy pomocy galaretki. Wstaw ciasto po raz ostatni do lodówki do stężenia galaretki. Smacznego!

Obrazek

5. Podgrzej mieszankę z blendera na palniku. Po czym odlej 1/2 szkl.

Obrazek

6. Pozostałą część mieszanki przelej do formy, po czym wstaw do lodówki.

Obrazek

7. W międzyczasie przygotuj masę do tortu. W tym celu zmiksuj śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie zapomnij dodać zmiksowanych truskawek.

Obrazek

8. Umieść biszkopt wewnątrz rantu (dookoła rozprowadź papier do pieczenia). Następnie rozprowadź pędzelkiem miks z wody, cukru i soku z cytryny. Po czym dodaj pierwszą warstwę masy.

Obrazek

9. Następnie dodaj gotową piankę, biszkopt...

Obrazek

10. ...truskawkowy krem i ostatnią część biszkoptu. Tak złożony tort wstaw do lodówki.

Obrazek

11. W międzyczasie zmiksuj miękkie masło i roztopioną białą czekoladę. Powstały miks rozprowadź na torcie (wierzch i dookoła). Tę czynność powtórz 3 razy, za każdym razem chłodź tort w lodówce.

Obrazek

12. Kiedy tort będzie już pokryty mieszanką z białej czekolady, udekoruj cały wypiek kolorowymi owocami. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥