Wielu dodaje do rosołu te części kurczaka. Nie wiedzą, że to w nich gromadzi się najwięcej pasożytów
Rosół to tradycyjna polska zupa na bazie mięsa, jest nieodłącznym elementem naszej kuchni. W niemal każdą niedzielę klatki schodowe w blokach wypełniają się jej aromatem, a i nie obędzie się bez niego podczas imprezy. Podczas przygotowywania tej zupy warto zwrócić uwagę na wybraną część mięsa. Nie każda część kurczaka nadaje się do jej przygotowania.
21.01.2024 07:37
Można by pomyśleć, że jako naród, który tak często przygotowuje rosół, mamy pełną wiedzę na jego temat. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, jakim jest wybór niewłaściwego mięsa. Nie chodzi tu o sam walor smakowy, a przede wszystkim o aspekty zdrowotne. Takiego mięsa lepiej unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół dobry na wszystko
Rosół jest dla wielu osób synonimem smacznej i zdrowej zupy. Chętnie sięgamy po nią w czasie przeziębienia, bywa remedium na problemy żołądkowe i jest płynnym złotem w zimne dni, gdy zmarznięci wracamy do domu. Kluczem jest jednak prawidłowe przygotowanie rosołu, bez niepotrzebnych błędów. Dziś skupimy się na wyeliminowaniu jednego z nich, popełnianego nader często. Chodzi tutaj o rodzaj mięsa.
Okazuje się, że nie wszystkie części kurczaka są odpowiednie do przygotowania rosołu. W niektórych częściach kurczaka gromadzą się pasożyty, co oznacza, że lepiej trzymać się od nich z daleka. Na szczęście kurczak oferuje wiele smacznych i bezpiecznych kawałków, takich jak udka, skrzydełka czy piersi, które są idealne do gotowania rosołu.
Tych części kurczaka unikaj
Powinieneś unikać tylko trzech elementów kurczaka, więc lista nie jest zbyt długa. Są to ogon (tak zwana gąska), głowa i płuca ptaka. Pasożyty, które tam przebywają, są odporne na wysoką temperaturę, co oznacza, że nawet obróbka cieplna nie sprawi, że będą one bezpieczne do spożycia. Dlatego lepiej po prostu z nich zrezygnować i nie używać ich w kuchni.
Pasożyty mogą powodować choroby układu pokarmowego, takie jak biegunka, wymioty i gorączka. Dlatego lepiej unikać tych części przy przygotowywaniu rosołu. Nic nie stracisz, a jedynie zyskasz pyszny i zdrowy rosół.