Wielu wzdryga się na ich widok. To błąd, bo są pyszne, tanie i pełne żelaza

Na sam dźwięk słowa "podroby" wiele osób krzywi się z niesmakiem, wyobrażając sobie dania rodem z kuchni PRL. A szkoda – bo dobrze przyrządzone szaszłyki z podrobów, a konkretnie z serc drobiowych, to prawdziwa uczta: soczyste, aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Do tego tanie i szybkie w przygotowaniu. W moim domu znikają szybciej niż klasyczne kiełbasy z grilla.

Szaszłyki z serc drobiowychSzaszłyki z serc drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla jednych – kulinarny koszmar z dzieciństwa. Dla innych – niedoceniany rarytas, który potrafi zaskoczyć smakiem. Podroby nie mają dobrej reputacji, ale wystarczy je dobrze przygotować, by zupełnie zmienić zdanie. Ja postawiłam na szaszłyki z serc drobiowych – proste, tanie i pełne żelaza. Marynowane, pachnące czosnkiem i ziołami, z grilla lub patelni – znikają z talerza szybciej niż klasyczne kiełbaski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na szaszłyki z podrobów

Szaszłyki z serc drobiowych to świetny sposób, by wprowadzić podroby do domowego menu – bez stresu i uprzedzeń. Są bogate w składniki odżywcze, tanie i naprawdę smaczne, jeśli tylko odpowiednio je przyprawisz i przygotujesz.

Składniki:

  • 1 kg serc drobiowych,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczam serca drobiowe z błon i ewentualnej krwi, następnie dokładnie je myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. W dużej misce mieszam olej, sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy. Do tak przygotowanej marynaty wkładam serca i dokładnie mieszam.
  3. Przykrywam miskę i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), aby mięso dobrze się zamarynowało.
  4. Po tym czasie nadziewam serca na patyczki do szaszłyków – po kilka sztuk na każdy.
  5. Grilluję na średnim ogniu lub smażę na patelni grillowej przez około 10–12 minut, obracając co kilka minut, aż będą rumiane i miękkie.
  6. Podaję gorące, najlepiej z lekką sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Dlaczego warto jeść podroby?

Choć podroby przez lata miały złą prasę i kojarzyły się głównie z biedą lub "kuchnią z przymusu", dziś wracają do łask – i słusznie. Serca, wątróbki, nerki czy ozory to prawdziwe bomby odżywcze. Zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku, witamin z grupy B (szczególnie B12), a także pełnowartościowego białka. Dzięki temu wspierają układ krwiotwórczy, odporność i koncentrację, a przy tym są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Co ważne – są też ekonomicznym wyborem. Za niewielką cenę można przygotować naprawdę smaczne, sycące i wartościowe danie. I wbrew stereotypom – dobrze przygotowane podroby nie mają intensywnego smaku ani zapachu. Wystarczy dobra marynata i odpowiednia obróbka, by odkryć w nich coś naprawdę pysznego.

Z czym podawać szaszłyki z serc?

Szaszłyki z serc drobiowych świetnie odnajdują się w towarzystwie lekkich, świeżych dodatków, które podkreślają ich smak i delikatną strukturę. Najlepszym wyborem będą grillowane warzywa – cukinia, papryka, cebula czy bakłażan. Można też sięgnąć po pieczone ziemniaki, kaszę bulgur, pęczak albo kuskus, które dobrze chłoną soki z mięsa i marynaty.

Doskonałym dopełnieniem będą także sosy na bazie jogurtu lub śmietany – czosnkowy, koperkowy lub z dodatkiem musztardy. A jeśli chcesz, żeby talerz był naprawdę kompletny, dodaj lekką sałatkę – np. z pomidorów, rukoli i czerwonej cebuli. Prosto, zdrowo i naprawdę pysznie.

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis