Co powiecie na obiad z łopatką wieprzową w roli głównej? My jak najbardziej jesteśmy na tak ?
Składniki:
2 łyżki oliwa z oliwek
1 kg łopatka wieprzowa
1/2 szt. cebula
2 szkl. bulion drobiowy
3 szt. jabłka pokrojone w mniejsze kawałki
kilka gałązek tymianek
30 ml cydr
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż łopatkę wieprzową. Po czym odłóż na bok.
2. Na tej samej patelni połącz cebulę, podsmażoną łopatkę oraz bulion drobiowy.
3. Następnie dodaj jabłka i świeży tymianek. Duś przez godzinę, po czym dodaj cydr.
4. Wytnij z ciasta okrąg oraz dwa pasy.
5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Po czym przykryj ciastem francuskim. Na wierzchu rozsmaruj roztrzepane jajko. Piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).