Wilgotne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Kluczem do sukcesu jest nietypowy składnik
Temu ciastu marchewkowemu nie oprze się nikt — potwierdzają to liczne badania przeprowadzone w... naszej kuchni. Przyrządź je już dzisiaj i naciesz oczy zajadającymi się tym smakołykiem domownikami. To prawda, co mówią: niektórych rzeczy kupić nie można. Trzeba je przygotować samemu!
Ciasto marchewkowe to dla nas cukiernicza podstawa. Niektórych świąt i większości rodzinnych zjazdów nie wyobrażamy sobie bez tego elementu. To zresztą nie tylko nasza opinia, ale również witających w naszych progach gości. Pytanie już na progu o to, czy przyrządziliśmy ciasto marchewkowe, być może nie jest zbyt grzeczne, ale nam sprawia niebywałą radość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku
Ten sukces, jak to się mówi, ma wielu ojców. To po pierwsze dobre proporcje, bo jak zapewne wiesz, "sypnięcie się" mąki zepsuło już niejedno ciasto. Po drugie — ciekawe połączenie. Nasze ulubione ciasto marchewkowe to nie tylko rude warzywa, ale także orzechy włoskie i cynamon. I w końcu po trzecie: tajny składnik, czyli soda. Nie trzeba jej wiele, bo już malutka ilość pozwala ciastu pięknie wyrosnąć. W końcu je się także oczami, prawda?
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 150 g marchewki (startej),
- 150 ml oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- garść orzechów włoskich.
Masa:
- 3/4 kostki masła,
- 150 g serka śmietankowego,
- 1 szklanka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszaj w misce. W drugim naczyniu utrzyj jajka z cukrem i połącz z olejem, nie przestając miksować. Na koniec dorzuć również startą marchewkę.
- Połącz składniki z obu misek. Wymieszaj, przelej do formy. Piecz 45 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj do nich serek śmietankowy. Całość zmiksuj do powstania jednolitego kremu.
- Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden wysmaruj przygotowaną masą i ułóż na drugim blacie. Orzechy pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta marchewkowego. Smacznego!