Wilgotne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Kluczem do sukcesu jest nietypowy składnik

Temu ciastu marchewkowemu nie oprze się nikt — potwierdzają to liczne badania przeprowadzone w... naszej kuchni. Przyrządź je już dzisiaj i naciesz oczy zajadającymi się tym smakołykiem domownikami. To prawda, co mówią: niektórych rzeczy kupić nie można. Trzeba je przygotować samemu!

To ciasto marchewkowe będzie ci się śniło po nocach!To ciasto marchewkowe będzie ci się śniło po nocach!
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Ciasto marchewkowe to dla nas cukiernicza podstawa. Niektórych świąt i większości rodzinnych zjazdów nie wyobrażamy sobie bez tego elementu. To zresztą nie tylko nasza opinia, ale również witających w naszych progach gości. Pytanie już na progu o to, czy przyrządziliśmy ciasto marchewkowe, być może nie jest zbyt grzeczne, ale nam sprawia niebywałą radość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Ten sukces, jak to się mówi, ma wielu ojców. To po pierwsze dobre proporcje, bo jak zapewne wiesz, "sypnięcie się" mąki zepsuło już niejedno ciasto. Po drugie — ciekawe połączenie. Nasze ulubione ciasto marchewkowe to nie tylko rude warzywa, ale także orzechy włoskie i cynamon. I w końcu po trzecie: tajny składnik, czyli soda. Nie trzeba jej wiele, bo już malutka ilość pozwala ciastu pięknie wyrosnąć. W końcu je się także oczami, prawda?

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 150 g marchewki (startej),
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • garść orzechów włoskich.

Masa:

  • 3/4 kostki masła,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne
Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne © Canva | LauriPatterson

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszaj w misce. W drugim naczyniu utrzyj jajka z cukrem i połącz z olejem, nie przestając miksować. Na koniec dorzuć również startą marchewkę.
  2. Połącz składniki z obu misek. Wymieszaj, przelej do formy. Piecz 45 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj do nich serek śmietankowy. Całość zmiksuj do powstania jednolitego kremu.
  4. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden wysmaruj przygotowaną masą i ułóż na drugim blacie. Orzechy pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta marchewkowego. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej