PrzepisCiastaWilgotne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Kluczem do sukcesu jest nietypowy składnik

Wilgotne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Kluczem do sukcesu jest nietypowy składnik

Temu ciastu marchewkowemu nie oprze się nikt — potwierdzają to liczne badania przeprowadzone w... naszej kuchni. Przyrządź je już dzisiaj i naciesz oczy zajadającymi się tym smakołykiem domownikami. To prawda, co mówią: niektórych rzeczy kupić nie można. Trzeba je przygotować samemu!

To ciasto marchewkowe będzie ci się śniło po nocach!
To ciasto marchewkowe będzie ci się śniło po nocach!
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 09:39

Ciasto marchewkowe to dla nas cukiernicza podstawa. Niektórych świąt i większości rodzinnych zjazdów nie wyobrażamy sobie bez tego elementu. To zresztą nie tylko nasza opinia, ale również witających w naszych progach gości. Pytanie już na progu o to, czy przyrządziliśmy ciasto marchewkowe, być może nie jest zbyt grzeczne, ale nam sprawia niebywałą radość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten sukces, jak to się mówi, ma wielu ojców. To po pierwsze dobre proporcje, bo jak zapewne wiesz, "sypnięcie się" mąki zepsuło już niejedno ciasto. Po drugie — ciekawe połączenie. Nasze ulubione ciasto marchewkowe to nie tylko rude warzywa, ale także orzechy włoskie i cynamon. I w końcu po trzecie: tajny składnik, czyli soda. Nie trzeba jej wiele, bo już malutka ilość pozwala ciastu pięknie wyrosnąć. W końcu je się także oczami, prawda?

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 150 g marchewki (startej),
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • garść orzechów włoskich.

Masa:

  • 3/4 kostki masła,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne
Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne© Canva | LauriPatterson

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszaj w misce. W drugim naczyniu utrzyj jajka z cukrem i połącz z olejem, nie przestając miksować. Na koniec dorzuć również startą marchewkę.
  2. Połącz składniki z obu misek. Wymieszaj, przelej do formy. Piecz 45 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj do nich serek śmietankowy. Całość zmiksuj do powstania jednolitego kremu.
  4. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden wysmaruj przygotowaną masą i ułóż na drugim blacie. Orzechy pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta marchewkowego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie