Jak dobrze dobierać wino do sera
28.04.2019 10:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tym razem przygotowałam dla Ciebie mini ściągę, dzięki której bez problemu dobierzesz wino do sera. Koniec z wpadkami!
Zacznijmy od ogólnego zarysu. I tak, do delikatnych serów pleśniowych najlepiej wybierać białe wino. Zaś w przypadku serów twardych możesz postawić na butelkę czerwonego wina. Idąc dalej, należy wspomnieć o tłustych serach, które możesz łączyć z winami musującymi.
Skoro już zarysowaliśmy główne założenia, czas na konkretne przykłady ?
#1 Sery z niebieską pleśnią
W tym przypadku postaw na białe wino. I masz tu wybór - wino słodkie lub półsłodkie.
#2 Kozie sery
Decydując się na taki rodzaj sera, kup wina różowe, które świetnie podkreślą jego smak.
#3 Cheddar, edam oraz gouda
Z tego rodzaju serami możesz spokojnie połączyć wina czerwone.
#4 Camembert
Do tego sera świetnie pasować będą wina wytrawne, zarówno w czerwonej, jak i białej kolorystyce.
#5 Brie
W tym przypadku postaw na wina musujące. I tak jak powyżej, możesz postawić zarówno na wina czerwone, jak i białe.
#6 Sery typu Lazur
Do tego rodzaju sera pasować będą białe wina w słodkim wydaniu.
#7 Parmezan
Ten ser bardzo często wykorzystywany jest w naszej kuchni. Dlatego warto wiedzieć, że warto łączyć go z czerwonymi odmianami wina.
I to wszystko! Już wiesz jakie wino dobierać do sera ?
Zobacz także