PrzepisKuchnia włoskaPosiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Włoska siekana kanapka- Pyszności
Włoska siekana kanapka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
29.08.2023 07:59

Włoska kanapka z siekanym farszem to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Sycącą, smaczna i prosta w przygotowaniu będzie świetnym pomysłem na pyszny lunch, szybki obiad lub nietypową kolację.

Chociaż włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronami, to ma o wiele więcej do zaoferowania. Przepis na tę kanapkę zrobił prawdziwą furorę na Tik Toku, zjednując sobie fanów na całym świecie. I nic w tym dziwnego, bo połączenie włoskich wędlin, sałaty, pomidorów, cebuli i karczochów jest po prostu perfekcyjnie.

Kanapka jest sycąca, więc sprawdzi się nie tylko na kolację lub śniadanie, ale nawet na obiad. Szybko stała się ulubieńcem mojej rodziny, a ja wcale na to nie narzekam, bo przygotowanie jej zajmuje mało czasu. Uwielbiam ten przepis i jestem przekonana, że i ty pokochasz go od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska siekana kanapka

Składniki:

  • 2 półbagietki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 sałata rzymska,
  • 3 plastry szynki włoskiej,
  • 5 plastrów salami,
  • 10 plasterków pepperoni,
  • ⅓ pomidora,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • karczochy w oleju,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę kroję na mniejsze kawałki i przekrawam na pół, nie odcinając do końca. Polewam wnętrze oliwą z oliwek i grilluję na patelni, aż bagietka stanie się chrupiąca i delikatnie się zarumieni.

Włoska kanapka siekana- Pyszności
Włoska kanapka siekana- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Sałatę włoską drobno siekam. Kroję również pozostałe składniki: włoską szynkę, salami, pepperoni, żółty ser, pomidory, czerwoną cebulę oraz karczochy.

Farsz do kanapki- Pyszności
Farsz do kanapki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Do posiekanych warzyw i wędlin dodaję majonez, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam, żeby składniki się połączyły.

Krok 4: Powstałym farszem wypełniam grillowaną bagietkę. Nie żałuję nadzienie- ma być na bogato i sycąco. Podaję na świeżo, od razu po przygotowaniu. Taką kanapkę możesz też zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Polecam jednak wziąć ze sobą widelec lub łyżeczkę, żeby nie zmarnować ani grama tego pysznego farszu. Smacznego!

Włoska siekana kanapka- Pyszności
Włoska siekana kanapka- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także