Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki
Włoska kanapka z siekanym farszem to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Sycącą, smaczna i prosta w przygotowaniu będzie świetnym pomysłem na pyszny lunch, szybki obiad lub nietypową kolację.
29.08.2023 07:59
Chociaż włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronami, to ma o wiele więcej do zaoferowania. Przepis na tę kanapkę zrobił prawdziwą furorę na Tik Toku, zjednując sobie fanów na całym świecie. I nic w tym dziwnego, bo połączenie włoskich wędlin, sałaty, pomidorów, cebuli i karczochów jest po prostu perfekcyjnie.
Kanapka jest sycąca, więc sprawdzi się nie tylko na kolację lub śniadanie, ale nawet na obiad. Szybko stała się ulubieńcem mojej rodziny, a ja wcale na to nie narzekam, bo przygotowanie jej zajmuje mało czasu. Uwielbiam ten przepis i jestem przekonana, że i ty pokochasz go od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoska siekana kanapka
Składniki:
- 2 półbagietki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 sałata rzymska,
- 3 plastry szynki włoskiej,
- 5 plastrów salami,
- 10 plasterków pepperoni,
- ⅓ pomidora,
- ¼ czerwonej cebuli,
- karczochy w oleju,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Bagietkę kroję na mniejsze kawałki i przekrawam na pół, nie odcinając do końca. Polewam wnętrze oliwą z oliwek i grilluję na patelni, aż bagietka stanie się chrupiąca i delikatnie się zarumieni.
Krok 2: Sałatę włoską drobno siekam. Kroję również pozostałe składniki: włoską szynkę, salami, pepperoni, żółty ser, pomidory, czerwoną cebulę oraz karczochy.
Krok 3: Do posiekanych warzyw i wędlin dodaję majonez, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam, żeby składniki się połączyły.
Krok 4: Powstałym farszem wypełniam grillowaną bagietkę. Nie żałuję nadzienie- ma być na bogato i sycąco. Podaję na świeżo, od razu po przygotowaniu. Taką kanapkę możesz też zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Polecam jednak wziąć ze sobą widelec lub łyżeczkę, żeby nie zmarnować ani grama tego pysznego farszu. Smacznego!