Włóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt

Ziemniak to podstawowy produkt, który często wykorzystujemy w kuchni. Niezależnie od tego, czy jest ugotowany, usmażony bądź upieczony - stanowi on idealny dodatek do dań obiadowych. Przed obróbką termiczną zazwyczaj obieramy to pyszne warzywo. Jednak nie jest to wyjątkowo przyjemna czynność. Szczególnie jeśli ziemniaki są miękkie. 

ObrazekWłóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Prosty trik na usunięcie skórki

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Często przed obróbką termiczną ziemniaków, obieramy je. Niestety niekiedy mamy do czynienia ze starszym, miękkim warzywem. W konsekwencji ciężej jest usunąć z niego skórkę. Jak możemy sobie to ułatwić? 

Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki na 30 minut w zimnej wodzie. Polecamy dodać do niej również kilka kostek lodu. Dzięki temu prostemu trikowi, obieranie miękkich ziemniaków stanie się łatwiejsze.

Obieranie młodych ziemniaków

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności

Jeśli masz ochotę usunąć skórkę z młodych ziemniaków, warto zastosować dwie proste metody. Jedna z nich polega na ugotowaniu warzyw, a następnie zalaniu ich lodowatą wodą.  W kolejnym kroku ostudzone ziemniaki delikatnie pocieraj palcami. Skórka powinna odejść z łatwością.

Druga metoda polega na usunięciu skórki za pomocą drucianej szczoteczki. Wystarczy, że surowe warzywo będziesz pocierać szczoteczką. Polecamy uprzednio zalać ziemniaki zimną wodą i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ułatwisz sobie obieranie warzyw.

Sposób na tarte ziemniaki

Zdarza się, że niekiedy tarte ziemniaki czernieją. W konsekwencji nie wyglądają już tak apetycznie, jak wcześniej. Jak w takim razie możemy temu zapobiec? Okazuje się, że świetnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny.

Wystarczy dodać niewielką ilość soku z cytryny do startych ziemniaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z dodatkiem tego składnika. W przeciwnym wypadku może to negatywnie wpłynąć na smak potrawy.

Niektórzy, aby zapobiec ciemnieniu tartych ziemniaków, posypują je skrobią ziemniaczaną. W ten sposób ograniczamy im dostęp do powietrza. Dzięki temu zachowają swoją piękną barwę na dłużej.

Jeśli masz ochotę na genialny przepis z ziemniakami w roli głównej - Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska