Włóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt

Ziemniak to podstawowy produkt, który często wykorzystujemy w kuchni. Niezależnie od tego, czy jest ugotowany, usmażony bądź upieczony - stanowi on idealny dodatek do dań obiadowych. Przed obróbką termiczną zazwyczaj obieramy to pyszne warzywo. Jednak nie jest to wyjątkowo przyjemna czynność. Szczególnie jeśli ziemniaki są miękkie. 

ObrazekWłóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Prosty trik na usunięcie skórki

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Często przed obróbką termiczną ziemniaków, obieramy je. Niestety niekiedy mamy do czynienia ze starszym, miękkim warzywem. W konsekwencji ciężej jest usunąć z niego skórkę. Jak możemy sobie to ułatwić? 

Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki na 30 minut w zimnej wodzie. Polecamy dodać do niej również kilka kostek lodu. Dzięki temu prostemu trikowi, obieranie miękkich ziemniaków stanie się łatwiejsze.

Obieranie młodych ziemniaków

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności

Jeśli masz ochotę usunąć skórkę z młodych ziemniaków, warto zastosować dwie proste metody. Jedna z nich polega na ugotowaniu warzyw, a następnie zalaniu ich lodowatą wodą.  W kolejnym kroku ostudzone ziemniaki delikatnie pocieraj palcami. Skórka powinna odejść z łatwością.

Druga metoda polega na usunięciu skórki za pomocą drucianej szczoteczki. Wystarczy, że surowe warzywo będziesz pocierać szczoteczką. Polecamy uprzednio zalać ziemniaki zimną wodą i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ułatwisz sobie obieranie warzyw.

Sposób na tarte ziemniaki

Zdarza się, że niekiedy tarte ziemniaki czernieją. W konsekwencji nie wyglądają już tak apetycznie, jak wcześniej. Jak w takim razie możemy temu zapobiec? Okazuje się, że świetnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny.

Wystarczy dodać niewielką ilość soku z cytryny do startych ziemniaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z dodatkiem tego składnika. W przeciwnym wypadku może to negatywnie wpłynąć na smak potrawy.

Niektórzy, aby zapobiec ciemnieniu tartych ziemniaków, posypują je skrobią ziemniaczaną. W ten sposób ograniczamy im dostęp do powietrza. Dzięki temu zachowają swoją piękną barwę na dłużej.

Jeśli masz ochotę na genialny przepis z ziemniakami w roli głównej - Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości