×

Pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

Pieczone ziemniaki z fetą oraz boczkiem – i nie potrzebujesz nic więc, aby przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia w mgnieniu oka. Po prostu place lizać!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić, że uwielbiamy przepisy, które możemy przygotować w jednym naczyniu. Wiemy, że nasi fani mają również do nich ogromną słabość, dlatego przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem przygotujemy pyszny posiłek idealny na długie, jesienne wieczory.

Znajdziesz tu pieczone ziemniaki, pyszny boczek i kremową fetę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego już teraz zapoznaj się z całą recepturą. Składniki do tego przepisu na pewno masz w lodówce, więc w ciągu godziny możesz przygotować to pyszne danie jeszcze dziś!

Zobacz także: Risotto z dynią

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut
  • Kuchnia: polska

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 200 g fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 plastry boczku
  • 4 ząbki czosnku

Ziemniaki i feta

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu umyj warzywa i obierz je z łupin. Następnie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki – w cienkie słupki.

Na środku blatu kuchennego ułóż formę do pieczenia. W centralnej części naczynia umieść fetę. Dookoła rozsyp wcześniej przygotowane ziemniaki. pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

Nie zapomnij również o oliwie z oliwek, którą rozlej równomiernie po wszystkich składnikach.

Połączenie składników

Do formy do pieczenia dodaj następnie suszony rozmaryn, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Nie zapomnij również o boczku. Do tego przepisu użyliśmy boczku w plastrach, który przed podaniem do formy, pokroiliśmy na mniejsze kawałki.

pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

To jednak nie koniec pracy nad tym przepisem. Kluczem do sukcesu tego dania jest pieczony czosnek, który w idealny sposób podkręci smak całości. I do tego przepisu użyjemy całe ząbki czosnku. Najpierw je obierz, po czym umieść w folii aluminiowej i ułóż w rogu formy do pieczenia.

pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

Tak przygotowane naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania pysznego obiadu wykorzystaj program góra-dół.

Podanie

Po 45 minutach wymieszaj dokładnie zawartość formy przy pomocy dwóch drewnianych łyżek.

Nie zapomnij również o upieczonym czosnku. Usuń folię aluminiową i wymieszaj ząbki z pozostałymi składnikami. Oczywiście danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jego podaniem.

pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

Obiad możesz serwować zarówno w małych miseczkach, jak i na zwykłych talerzach. Oczywiście na koniec możesz udekorować gotowy posiłek świeżą pietruszką, którą wcześniej drobno posiekasz.

Jak sama widzisz, przygotowanie obiadu może być szybkim, prostym i mega ciekawym procesem, który sprawi Ci wiele frajdy. Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, zapraszamy Cię do przejrzenia naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Jesteśmy o tym przekonani!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu. Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą? Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte […]

zamknij