Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem to nasza sprawdzona receptura na udany obiad za każdym razem. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci.

Obrazek
Pyszności

Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Warstwa jajeczna

  1. 3-4 szt. jajka
  2. 150 ml śmietanka 30%
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz

Ruloniki

  1. 6 plastrów ser żółty
  2. 1/2 szkl. mozzarella
  3. 12 plastrów boczek

Warstwa ziemniaczana

  1. 2-3 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zoodlowania ziemniaków. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Obrazek

2. Teraz przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj kremową mieszankę z jajkami. W tym celu połącz: jajka, śmietankę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, po czym przelej do formy z podpieczonymi ziemniakami.

Obrazek

4. I na koniec stwórz mini ruloniki z plastrów boczku i sera.

Obrazek

5. Umieść je na wierzchu zapiekanki i posyp mozzarellą. Teraz ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na 20 minut (temp. 180 stopni).

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą