Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem to nasza sprawdzona receptura na udany obiad za każdym razem. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Warstwa jajeczna

  1. 3-4 szt. jajka
  2. 150 ml śmietanka 30%
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz

Ruloniki

  1. 6 plastrów ser żółty
  2. 1/2 szkl. mozzarella
  3. 12 plastrów boczek

Warstwa ziemniaczana

  1. 2-3 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zoodlowania ziemniaków. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Obrazek

2. Teraz przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj kremową mieszankę z jajkami. W tym celu połącz: jajka, śmietankę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, po czym przelej do formy z podpieczonymi ziemniakami.

Obrazek

4. I na koniec stwórz mini ruloniki z plastrów boczku i sera.

Obrazek

5. Umieść je na wierzchu zapiekanki i posyp mozzarellą. Teraz ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na 20 minut (temp. 180 stopni).

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy