PoradyNigdy nie wylewam wody po pyzach do zlewu. Moja mama robiła z niej niezwykłą potrawę

Nigdy nie wylewam wody po pyzach do zlewu. Moja mama robiła z niej niezwykłą potrawę

Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: YouTube: Anka Gotuje
Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: YouTube: Anka Gotuje
Ewa
14.11.2022 22:31, aktualizacja: 07.08.2023 13:56

Woda po gotowaniu pyz to niedoceniony płyn, który po ugotowaniu potraw ląduje w zlewie. Możesz z niej przygotować wyjątkową potrawę. Ekologicznie, ekonomicznie i bardzo sprytnie!

Jak ugotować mrożone pyzy?

Mrożone pyzy to świetny przepis na pyszny obiad w kilka minut. Są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, więc Polacy chętnie sięgają po nie podczas zakupów. Potrafią uratować niejedną kryzysową sytuację obiadową. Zamrożone pyzy należy wrzucić do dużej ilości wrzącej, posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać podczas gotowania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez 7 minut.

Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: Pixabay
Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: Pixabay

Woda po gotowaniu pyz

Po wyciągnięciu pyz nie wylewaj wody z garnka. Chociaż może wydawać się bezużyteczna, to możesz wykorzystać ją w wyjątkowy sposób. W wodzie pozostaje dużo ziemniaczanego smaku, jest też gęstsza i dość zawiesista. Możesz zamienić ją w prostą i ekonomiczną zupę. Świetnie wpasowuje się w nurt "zero waste". Proste patenty i triki sprawiają, że można zrobić coś z niczego. Mistrzyniami w tym były nasze babcie, które potrafiły wyczarować prawdziwe cuda z prostych produktów i kuchennych resztek.

Pyzy z mięsem- Pyszności/ Canva
Pyzy z mięsem- Pyszności/ Canva

Kluszczanka

Składniki:

         
  • 2-3 plastry boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody po gotowaniu pyz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w większą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż przez chwilę wraz z drobno posiekaną cebulą na odrobinie masła. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z wodą po ugotowanych pyzach i zagotuj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Serwuj od razu po ugotowaniu. Możesz dodać do środka grzanki lub serwować w towarzystwie pieczywa. Świetnie sprawdzą się też proste rzucane kluski. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Życzymy smacznego!

Przepis na kotlety schabowe w maślance znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także