Nigdy nie wylewam wody po pyzach do zlewu. Moja mama robiła z niej niezwykłą potrawę

Woda po gotowaniu pyz to niedoceniony płyn, który po ugotowaniu potraw ląduje w zlewie. Możesz z niej przygotować wyjątkową potrawę. Ekologicznie, ekonomicznie i bardzo sprytnie!

Nigdy nie wylewam wody po pyzach do zlewu. Moja mama robiła z niej niezwykłą potrawęWoda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: YouTube: Anka Gotuje
Ewa
SKOMENTUJ

Jak ugotować mrożone pyzy?

Mrożone pyzy to świetny przepis na pyszny obiad w kilka minut. Są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, więc Polacy chętnie sięgają po nie podczas zakupów. Potrafią uratować niejedną kryzysową sytuację obiadową. Zamrożone pyzy należy wrzucić do dużej ilości wrzącej, posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać podczas gotowania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez 7 minut.

Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: Pixabay
Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: Pixabay

Woda po gotowaniu pyz

Po wyciągnięciu pyz nie wylewaj wody z garnka. Chociaż może wydawać się bezużyteczna, to możesz wykorzystać ją w wyjątkowy sposób. W wodzie pozostaje dużo ziemniaczanego smaku, jest też gęstsza i dość zawiesista. Możesz zamienić ją w prostą i ekonomiczną zupę. Świetnie wpasowuje się w nurt "zero waste". Proste patenty i triki sprawiają, że można zrobić coś z niczego. Mistrzyniami w tym były nasze babcie, które potrafiły wyczarować prawdziwe cuda z prostych produktów i kuchennych resztek.

Pyzy z mięsem- Pyszności/ Canva
Pyzy z mięsem- Pyszności/ Canva

Kluszczanka

Składniki:

         
  • 2-3 plastry boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody po gotowaniu pyz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w większą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż przez chwilę wraz z drobno posiekaną cebulą na odrobinie masła. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z wodą po ugotowanych pyzach i zagotuj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Serwuj od razu po ugotowaniu. Możesz dodać do środka grzanki lub serwować w towarzystwie pieczywa. Świetnie sprawdzą się też proste rzucane kluski. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Życzymy smacznego!

Przepis na kotlety schabowe w maślance znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób