Nigdy nie wylewam wody po pyzach do zlewu. Moja mama robiła z niej niezwykłą potrawę

Woda po gotowaniu pyz to niedoceniony płyn, który po ugotowaniu potraw ląduje w zlewie. Możesz z niej przygotować wyjątkową potrawę. Ekologicznie, ekonomicznie i bardzo sprytnie!

Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: YouTube: Anka GotujeWoda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: YouTube: Anka Gotuje
Ewa

Jak ugotować mrożone pyzy?

Mrożone pyzy to świetny przepis na pyszny obiad w kilka minut. Są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, więc Polacy chętnie sięgają po nie podczas zakupów. Potrafią uratować niejedną kryzysową sytuację obiadową. Zamrożone pyzy należy wrzucić do dużej ilości wrzącej, posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać podczas gotowania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez 7 minut.

Woda po gotowaniu pyz- Pyszności
Woda po gotowaniu pyz- Pyszności/ źródło: Pixabay

Woda po gotowaniu pyz

Po wyciągnięciu pyz nie wylewaj wody z garnka. Chociaż może wydawać się bezużyteczna, to możesz wykorzystać ją w wyjątkowy sposób. W wodzie pozostaje dużo ziemniaczanego smaku, jest też gęstsza i dość zawiesista. Możesz zamienić ją w prostą i ekonomiczną zupę. Świetnie wpasowuje się w nurt "zero waste". Proste patenty i triki sprawiają, że można zrobić coś z niczego. Mistrzyniami w tym były nasze babcie, które potrafiły wyczarować prawdziwe cuda z prostych produktów i kuchennych resztek.

Pyzy z mięsem- Pyszności
Pyzy z mięsem- Pyszności/ Canva

Kluszczanka

Składniki:

         
  • 2-3 plastry boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody po gotowaniu pyz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w większą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż przez chwilę wraz z drobno posiekaną cebulą na odrobinie masła. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z wodą po ugotowanych pyzach i zagotuj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Serwuj od razu po ugotowaniu. Możesz dodać do środka grzanki lub serwować w towarzystwie pieczywa. Świetnie sprawdzą się też proste rzucane kluski. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Życzymy smacznego!

Przepis na kotlety schabowe w maślance znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy