WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Wszystkie dzieci je uwielbiały. Domowe ciepłe lody smakują jak dawniej

Są nieduże, słodkie i już sam widok obudzi w wielu osobach wspomnienia. Chociaż dziś można ich szukać ze świecą, to prosty przepis pozwoli ponownie cieszyć się ich smakiem.

Ciepłe lody to wspomnienie dzieciństwaCiepłe lody to wspomnienie dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciepłe lody w polskich cukierniach pojawiły się już w latach 50., ciesząc się ogromną popularnością aż do początku tego tysiąclecia. Istnieje kilka teorii na temat powstania ciepłych lodów. Najbardziej prawdopodobna mówi o tym, że były one wynikiem konieczności wykorzystania nadwyżek produktów w przemyśle spożywczym, zwłaszcza białek jajek, które pozostawały po produkcji innych wyrobów. Aby uniknąć strat, cukiernicy postanowili znaleźć nowe zastosowanie dla tego składnika. Efektem tych eksperymentów były ciepłe lody - słodka, lepka pianka z białek, zaparzona syropem i podana w waflowym kubeczku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni

Domowe ciepłe lody

Przygotowanie ciepłych lodów w domu nie jest trudnym zadaniem i nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności cukierniczych. Smakują dokładnie tak, jak smakowały kiedyś. Są słodkie, lekkie, a jedzące je małe rączki szybko stają się lepkie.

Podstawowymi składnikami ciepłych lodów są białka jajek, cukier oraz woda. Nie da się ukryć, że to dość kaloryczna przekąska, więc nie powinno się zjadać jej w nadmiarze. Raz na jakiś czas można jednak zaszaleć i wrócić wspomnieniami do czasów, gdy nikt na cukier specjalnie uwagi nie zwracał.

Składniki:

  • 6 wafelków do lodów,
  • 4 białka, 
  • 1,5 łyżki cukru, 
  • 300 g cukru, 
  • 60 ml wody. 

Dodatkowo: 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij białka i ubij na sztywną, białą pianę.

Białka ubij na sztywną pianę
Białka ubij na sztywną pianę © Pyszności

Krok 2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj całość do temperatury 120 stopni Celsjusza, tworząc w ten sposób syrop cukrowy. Wlej cienkim strumieniem do białek, cały czas miksując. Dzięki temu białka się zaparzą, zapasteryzują, a same lody będą stabilniejsze.

Białka z gorącym syropem
Białka z gorącym syropem © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do wafelka.

Ciepłe lody jak dawniej
Ciepłe lody jak dawniej © Pyszności

Krok 4. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę gorzką i zanurz w niej ciepłe lody. Poczekaj, aż czekolada nieco zastygnie. Pyszne, ciepłe lody jak z czasów PRL są już gotowe. Smacznego!

Ciepłe lody przywrócą wspomnienia z dzieciństwa
Ciepłe lody przywrócą wspomnienia z dzieciństwa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce