Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Podlaski chołojec ma wyrazisty ostro-kwaśno-słodki smak i doskonałe właściwości ochładzające. Warto zapisać ten przepis, bo w czasie upałów działa jak złoto. Jego lekka, płynna konsystencja pozwala na popijanie w ciągu dnia – bez konieczności szykowania talerzy i sztućców.
Chołojec to nasz rodzimy chłodnik z okolic Białegostoku. Latem często jest podawany w charakterze napoju lub sosu, na przykład do placków ziemniaczanych lub tłuczonych ziemniaków ze skwarkami. W środku znajdują się soczyste ogórki gruntowe, ostre rzodkiewki i wyrazista w smaku cebula dymka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach
Dodatki do chłodnika podlaskiego
W tym przypadku nie sprawdzi się jajko ugotowane na twardo, bo do tego chłodnika nie podaje się łyżki. Dobrym dodatkiem są świeże zioła, których smak i aromat wpłynie na unikalny charakter tej potrawy. W poniższym przepisie znajduje się szczypiorek z dymki, który możesz wymienić na koperek, liście kolendry lub dzikiej mięty.
W oryginalnym przepisie na chłodnik z Podlasia znajduje się zwykły ocet spirytusowy. Jeśli nie chcesz go używać, dodaj ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.
Przepis na chołojec, czyli podlaski chłodnik
Chłojec nie jest tak gęsty jak chłodnik litewski czy bułgarski tarator – ma półpłynną konsystencję i idealnie sprawdza się do popijania obiadu, na przykład z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.
Składniki:
- 3 duże ogórki gruntowe,
- pęczek rzodkiewek,
- 2 cebule dymki,
- 1 l przegotowanej wody,
- 1 l kefiru lub maślanki,
- 2 łyżki octu,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do nich startą rzodkiewkę i drobno posiekaną cebulę dymkę (szczypiorek zostaw na później). Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Następnie zalej przegotowaną wodą i kefirem (lub maślanką).
- Dodaj ocet, po pół łyżeczki soli i cukru oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Wkrój szczypiorek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.