Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak

Podlaski chołojec ma wyrazisty ostro-kwaśno-słodki smak i doskonałe właściwości ochładzające. Warto zapisać ten przepis, bo w czasie upałów działa jak złoto. Jego lekka, płynna konsystencja pozwala na popijanie w ciągu dnia – bez konieczności szykowania talerzy i sztućców.

Chołojec z Podlasia przynosi orzeźwienie w upalne dniChołojec z Podlasia przynosi orzeźwienie w upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chołojec to nasz rodzimy chłodnik z okolic Białegostoku. Latem często jest podawany w charakterze napoju lub sosu, na przykład do placków ziemniaczanych lub tłuczonych ziemniaków ze skwarkami. W środku znajdują się soczyste ogórki gruntowe, ostre rzodkiewki i wyrazista w smaku cebula dymka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Dodatki do chłodnika podlaskiego

W tym przypadku nie sprawdzi się jajko ugotowane na twardo, bo do tego chłodnika nie podaje się łyżki. Dobrym dodatkiem są świeże zioła, których smak i aromat wpłynie na unikalny charakter tej potrawy. W poniższym przepisie znajduje się szczypiorek z dymki, który możesz wymienić na koperek, liście kolendry lub dzikiej mięty.

W oryginalnym przepisie na chłodnik z Podlasia znajduje się zwykły ocet spirytusowy. Jeśli nie chcesz go używać, dodaj ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.    

Przepis na chołojec, czyli podlaski chłodnik

Chłojec nie jest tak gęsty jak chłodnik litewski czy bułgarski tarator – ma półpłynną konsystencję i idealnie sprawdza się do popijania obiadu, na przykład z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 3 duże ogórki gruntowe,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 1 l kefiru lub maślanki,
  • 2 łyżki octu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj do nich startą rzodkiewkę i drobno posiekaną cebulę dymkę (szczypiorek zostaw na później). Posyp solą i odstaw na 30 minut.
  3. Następnie zalej przegotowaną wodą i kefirem (lub maślanką).
  4. Dodaj ocet, po pół łyżeczki soli i cukru oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
  5. Wkrój szczypiorek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"