Wypij łyżkę rano. Ciesz się płaskim brzuchem i uczuciem lekkości cały dzień

Zdrowie można wspierać na wiele sposobów, a jednym z nich jest wprowadzenie do diety naturalnych dodatków, takich jak olej lniany. Ten niepozorny płyn oferuje liczne korzyści dla organizmu, wspomagając zdrowie i samopoczucie.

Jakie właściwości ma olej lniany?Jakie właściwości ma olej lniany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Olej lniany jako poranny rytuał

Poranna kawa to dla wielu osób nieodłączny element dnia, jednak warto rozważyć zmianę nawyków i rozpocząć dzień od łyżki oleju lnianego. Choć może to brzmieć nietypowo, korzyści płynące z tego rytuału są nieocenione. Olej lniany wspiera zdrowie, pomaga w odchudzaniu i poprawia ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Korzyści zdrowotne oleju lnianego

Olej lniany jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3. Te kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Dodatkowo wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz mogą chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Olej lniany ma też właściwości wspomagające procesy regeneracyjne w organizmie, co może pomóc w szybszym gojeniu ran i uszkodzeń skóry. Jego działanie przeciwzapalne i nawilżające przyspiesza regenerację tkanek.

Wpływ na apetyt i metabolizm

Kwasy omega-3 zawarte w oleju lnianym pomagają regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za apetyt, co może prowadzić do zmniejszenia uczucia głodu. Olej lniany jest również bogaty w witaminy E i A, działając jako przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Jest szczególnie polecany osobom dbającym o wagę, ponieważ wspiera metabolizm, co przyczynia się do spalania tłuszczu i regulacji poziomu cholesterolu. Do tego powleka jelita, tworząc warstwę ochronną, działając na nie jak kojący balsam.

Olej lniany może też pomóc w detoksykacji organizmu i wspierać funkcjonowanie wątroby. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wspomagającym metabolizm tłuszczów, może wspierać regenerację wątroby i poprawić jej wydolność.

Jak stosować olej lniany?

Zaleca się spożywanie ekologicznego oleju lnianego tłoczonego na zimno, przechowywanego w chłodnym miejscu i ciemnej butelce. Jest to gwarancją zachowania jego właściwości. Optymalna dawka dla dorosłych to 2-4 łyżki dziennie. Najlepiej spożywać go rano, na czczo, rozcieńczony w niewielkiej ilości wody lub soku. Olej lniany można również dodawać do sałatek, zup, kasz czy jogurtów, pamiętając, by go nie podgrzewać, ponieważ traci swoje dobroczynne właściwości. To niedoceniany produkt, który zasługuje na miano superfood.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie