Wyrzucasz obierki z jabłek do kosza na śmieci? Błąd, który może cię sporo kosztować

Wiele osób wyrzuca obierki z jabłek do kosza. Wydaje nam się, że do niczego się nie przydadzą. Nic bardziej mylnego! Możemy je jeszcze wykorzystać w kuchni. W dodatku mają w sobie wiele witamin i soli mineralnych, ale to jeszcze nie wszystko.

ObrazekObierki z jabłek (Adobe)
Paulina Hermann

Wpiszemy się także w filozofię zero waste, bo nie zmarnujemy jedzenia. Okazuje się, że w obierkach jest zawarta połowa błonnika. Zawiera też potas, wapń i fosfor oraz witaminy A, B9, C, K. Co ciekawe wartości odżywcze jabłka różnią się w zależności od tego czy ma skórkę, czy nie.

Obierki z jabłek możesz jeszcze wykorzystać

Nie wszyscy lubią jeść owoce ze skórą, ale to nic straconego. Jest mnóstwo propozycji przygotowania, które warto wykorzystać. Z obierek zrobisz na przykład kompot, susz lub ocet. Dodasz je także do witaminowego koktajlu.

Kompot z obierek z jabłek

Obierki z jabłek mogą być podstawą aromatycznego kompotu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i zagotujesz. Pamiętaj, im więcej skórki, tym bogatszy smak. Kiedy mikstura będzie się gotować, wrzuć do niej laskę cynamonu. Całość posłódź miodem (może też być cukier lub słodzik). Napój możesz pić na zimno i na ciepło.

Ocet z obierek z jabłek

Potrzebujesz tylko trzech składników:

     
  • obierek,
  • wody,
  • cukru.

Obierki z jabłek włóż do czystego słoika. Powinny zajmować 2/3 wysokości naczynia. Cukier rozpuść w wodzie (3-4 łyżki na litr). Odstaw miksturę na chwilę, by trochę wystygła. Kiedy będzie letnia, wlej ją do słoika. Naczynie szczelnie zakryj gazą. Słoik odstaw na kilka tygodni i raz dziennie zamieszaj w nim czystą, drewnianą łyżką. Jeśli zobaczysz biały osad, to znaczy, że proces fermentacji zaczął się na dobre. Kilka tygodni później będziesz mógł już korzystać ze zdrowego octu.

Obrazek
Obierki z jabłek mogą być składnikiem octu (Pxhere)

Koktajl z obierek

Lubisz tego typu przekąski? Możesz dorzucić skórki z jabłek do innych owoców lub warzyw. Świetnie pasują do bananów, malin, truskawek, jeżyn lub borówek. Lubią też towarzystwo szpinaku, jarmużu oraz selera.

Susz jabłkowy

Ten przepis jest banalny! Wystarczy, że ususzysz skórki. Możesz to zrobić na przykład w piekarniku lub suszarce. Taki susz dobrze sprawdzi się jako składnik herbatki rozgrzewającej lub po prostu zwykła przekąska. Wzbogacą także owsiankę i wigilijny susz owocowy.

Jak widzisz, sposobów na wykorzystanie obierków z jabłek jest mnóstwo. Nie trać więc pieniędzy, wyrzucając je do kosza.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska