Wystarczą 4 składniki, by zrobić ten lekki deser. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Latem chętniej sięgamy po lekkie przekąski, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Szukamy szybkiego sposobu na coś słodkiego, a sezonowe owoce to idealny dodatek, z którego warto korzystać dopóki są dostępne.

Domowy deser z truskawkami to pyszny i prosty sposób na deserDomowy deser z truskawkami to pyszny i prosty sposób na deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten deser to idealna propozycja na letnie popołudnie. Ricotta, znana ze swojej delikatnej konsystencji, w połączeniu z soczystymi truskawkami i odrobiną cukru, tworzy kompozycję, którą pokochasz tego lata. Przygotowanie tego deseru zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest nie tylko smaczny, ale i efektowny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ricotta w deserze – dlaczego warto?

Ricotta to ser, który zyskuje coraz większą popularność. Jej delikatna konsystencja i subtelny smak sprawiają, że świetnie sprawdza się w deserach. Jest również mniej kaloryczna niż wiele innych serów, co czyni ją dobrym wyborem dla osób dbających o linię i szukających zdrowszej alternatywy.

Dodatek truskawek wnosi przyjemną słodkość i pozwala cieszyć się sezonowym owocem. To połączenie sprawia, że deser jest nie tylko smaczny, ale też wartościowy odżywczo.

Jak urozmaicić deser?

Jeśli deser wydaje Ci się zbyt prosty, możesz wzbogacić ricottę o źródło zdrowych tłuszczów – na przykład orzechy. Dodatek pistacji lub orzechów włoskich nie tylko poprawi wartość odżywczą, ale też doda przyjemnej chrupkości. Dobrym uzupełnieniem są również nasiona chia – jeśli zdecydujesz się je dodać, wstaw deser na kilka godzin do lodówki, aby napęczniały i stały się lekkostrawne. A jeśli masz ochotę na mniej zdrową, a bardziej deserową wersję, dodaj do sera ulubioną czekoladę.

Przepis na deser z ricottą i truskawkami

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka ricotta,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g truskawek
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę schłodź w lodówce.
  2. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek.
  3. Połowę umieść w blenderze i rozdrobnij na gładką masę, drugą połowę owoców pokrój na ćwiartki.
  4. Do blendera dodaj łyżeczkę cukru pudru i zblenduj . 
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.
  6. Serek ricotta rozdrobnij widelcem.
  7. Sparz cytrynę i wyciśnij sok z jej połówki i dodaj do sera.
  8. Zetrzyj skórkę z połowy owocu i dodaj do masy.
  9. Przerzuć do niego śmietankę i delikatnie wymieszaj.
  10. Zmieszaj masę z truskawek i serka.
  11. Przygotowany krem nałóż do pucharków lub szklanek i dodaj pokrojone owoce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy