Wystarczą dwa dodatki do kawy. Zmieni się w ekspresowy spalacz tłuszczu
Zmienne opinie na temat zdrowotności kawy mogą wprawić w poczucie skonfundowania. Zdrowa? Niezdrowa? A może neutralna? Cóż, ilu jest ludzi, tyle poglądów na ten temat, ale my mamy pewność w tej jednej sprawie: kawa z pieprzem i kurkumą ma naprawdę pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmacnia odporność, ale nawet wspiera proces odchudzania. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego.
31.03.2023 | aktual.: 05.04.2023 15:23
Kawa zawiera kofeinę — a to brzmi przecież groźnie. Już sama nazwa mogła być niejako przyczynkiem do dysput na temat tego, jaki wpływ na nasze zdrowie ma największy konkurent herbaty w walce o miano najpopularniejszego napoju pitego rano przez Polaków. To jak to z tą kawą jest? I czy rzeczywiście herbata jest zdrowsza?
Kawa czy herbata?
Prawda na temat zawartości kofeiny w herbacie wyszła na światło dzienne już lata temu, ale do tej pory pamiętamy, ile bólu i niedowierzania sprawiła osobom, które wcześniej nie miały o tym pojęcia. Kawa zawiera jej co prawda więcej, ale podstawowe pytanie brzmi: czy to działa na jej korzyść, czy nie? Zdanie na ten temat to już kwestia absolutnie subiektywna, dlatego nie zamierzamy w nią wnikać.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że wiele właściwości obu napojów przemawia na korzyść kawy. Zawiera ona więcej antyoksydantów, niż herbata, i w mniejszym stopniu ogranicza wchłanianie żelaza. To dlatego herbaty — nawet bardziej niż kawy — nie poleca się pić do posiłku. Nie oznacza to oczywiście, że kawę można spożywać w nieskończoność. Kiedy jednak już to robimy, warto doprawić ją dwoma ciekawymi dodatkami.
Kawa z pieprzem i kurkumą
Do kawy wystarczy dodać szczyptę pieprzu i kurkumy, by ten napój stał się nagle prawdziwą kopalnią prozdrowotnych właściwości. Czemu?
Pieprz działa na nas rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm, a nawet ułatwia spalanie tłuszczu. Pozytywnie oddziałuje też na układ trawienny i stosuje się go często w przypadku biegunek i wzdęć. Ponadto ta prosta przyprawa charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwutelniającym. Odpowiedzialna za to jest zawarta w pieprzu piperyna. To jednak nie wszystko, co potrafi ta substancja.
Piperyna ma jeszcze jedno ciekawe działanie, które jednocześnie nawiązuje do drugiej przyprawy, jaką warto dodać do kawy: kurkumy. Piperyna uwydatnia wchłanianie kurkuminy, związku chemicznego, dzięki któremu wzmacniamy odporność organizmu. Kurkuma doda więc kawie nie tylko ciekawego smaku, ale również swojego "pakietu" właściwości: zwalczania wirusów i bakterii, obniżania poziomu złego cholesterolu, a nawet działania rozkurczowego.
Kawa z pieprzem i kurkumą będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli dodasz do niej także łyżeczkę miodu i kakao. Zamień zwykłą kawę na taką, a efekty zauważysz bardzo szybko. I kto wie? Może nawet przekonasz do niej najbardziej upartych kawoszy, którzy do tej pory nie chcieli tknąć niczego, poza swoim tradycyjnym espresso?
Zobacz jeszcze ten przepis na czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi. Prosto z naszego kanału na YouTube.