Wystarczą dwie sztuki dziennie. Na efekty nie trzeba długo czekać

Chociaż ich właściwości prozdrowotne są nienaganne, a smak doskonały, Polacy nadal nie jedzą ich zbyt wiele. Czas to zmienić. Przeczytaj o wszystkim tym, co dobrego ludzkiemu organizmowi przynosi zjedzenie chociaż dwóch suszonych fig dziennie i wpisz ten produkt do swojego jadłospisu!

Suszone figi - dlaczego warto je jeść?Suszone figi - dlaczego warto je jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | themanofsteel

Znalezione w wykopaliskach na Bliskim Wschodzie pestki fig uświadomiły nam, że te smaczne owoce spożywano już nawet 5 tysięcy lat temu. Drzewa figowe sadzano i darzono dużym szacunkiem również w starożytnym Rzymie i Grecji. Kilkutysięczna tradycja przetrwała do dzisiaj, chociaż nie możemy oprzeć się wrażeniu, że nie jest przez nas doceniana w należytym stopniu. Dlaczego warto to zmienić? Już wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Wystarczą dwie figi dziennie

Chociaż świeże figi nie są w Polsce równie powszechnie dostępne co w krajach Bliskiego Wschodu, to wraz z rozwojem przemysłu coraz łatwiej jest zdobyć je również w Polsce. Mimo to nad Wisłą najczęściej sięgamy po figi suszone, co wcale nie jest złym rozwiązaniem. Taki produkt zawiera wiele prozdrowotnych związków, które wyraźnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu.

Suszone figi to źródło witaminy A, K i z grupy B, przede wszystkim tiaminy i niacyny. Nie brakuje w nich również minerałów: mangan, fosfor, magnez, cynk i miedź pozytywnie wpływają na wiele różnych aspektów zdrowotnych. Co ciekawe, indeks glikemiczny suszonych fig wynosi 62 (a świeżych 55), a to oznacza, że ich spożywanie jest możliwe również przez cukrzyków.

Zarówno figi świeże, jak i suszone są bardzo zdrowe!
Zarówno figi świeże, jak i suszone są bardzo zdrowe! © Canva | Wiktory

Poza oczywistymi zaletami fig wynikającymi z zawartości witamin i minerałów, na podkreślenie zasługuje ich wpływ na trawienie. Słodkie owoce wspierają pracę jelit, a za względu na ilość posiadanego błonnika pokarmowego — sycą i utrzymują ten stan przez długi czas. Ponadto figi:

  • obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu,
  • pomagają w funkcjonowaniu mięśni i dbają o prawidłowy stan kości i zębów,
  • chronią narząd wzroku i utrzymują dobrą kondycję skóry.

Specjaliści uważają, że wystarczą dwie figi dziennie, by już po tygodniu zobaczyć niezwykłe zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Należy jednak podkreślić, że przesadzenie z tymi owocami może skutkować biegunką, a diabetycy swoją decyzję powinni skonsultować z lekarzem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej