Wystarczy 5 składników. Lepszych skrzydełek z grilla nigdy nie jadłeś

Gdy tylko pogoda dopisuje, grill rozpalany jest niemal odruchowo. Soczyste mięsa, aromatyczne przyprawy i ten niepowtarzalny dymny posmak — właśnie za to kochamy sezon grillowy. Ale choć karkówki i kiełbasy mają swoich wiernych fanów, to właśnie skrzydełka z grilla potrafią skraść całe show. Szczególnie wtedy, gdy odpowiednio je przygotujemy.

Prosta marynata do skrzydełek z kurczakaProsta marynata do skrzydełek z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w marynacie, która nie tylko dodaje smaku, ale też sprawia, że skrzydełka pozostają soczyste i pełne aromatu. Dobra wiadomość? Wcale nie musisz używać skomplikowanych składników. Wystarczy zaledwie kilka podstawowych produktów, aby stworzyć marynatę, dzięki której Twoje skrzydełka będą smakować lepiej niż kiedykolwiek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Przepis na skrzydełka z grilla

Czasem nie trzeba wymyślnych składników ani skomplikowanych przepisów. Te skrzydełka z grilla to dowód na to, że prostota w kuchni sprawdza się najlepiej. Gwarantuję — przygotuj je raz, a staną się obowiązkową pozycją na Twojej liście letnich przysmaków.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka dokładnie myję i osuszam, doprawiam solą i pieprzem, w dużej misce łączę sos barbecue, olej, czosnek, sok z cytryny oraz paprykę słodką i ostrą.
  2. Dokładnie mieszam składniki na jednolitą marynatę, skrzydełka obtaczam w marynacie.
  3. Przykrywam i odstawiam do lodówki na minimum 2–3 godziny (a najlepiej na całą noc).
  4. Grilluję na średnio rozgrzanym grillu, często obracając i smarując resztą marynaty, aż będą złociste, chrupiące i dobrze wypieczone.

Co sprawia, że skrzydełka z grilla są tak wyjątkowe?

Skrzydełka kurczaka to jeden z najbardziej wdzięcznych kawałków mięsa, jeśli chodzi o grillowanie. Dzięki dużej ilości skóry i niewielkim rozmiarom szybko się pieką i łatwo chłoną smaki marynaty. Skóra, która podczas grillowania staje się chrupiąca i złocista, skutecznie zatrzymuje wilgoć wewnątrz mięsa, co sprawia, że skrzydełka pozostają niezwykle soczyste.

Kluczową rolę odgrywa także marynata. Składniki takie jak sok z cytryny czy ocet delikatnie rozbijają włókna mięśniowe, zmiękczając mięso i nadając mu wyjątkową delikatność. Z kolei tłuszcz — w tym przypadku olej — pomaga równomiernie rozprowadzić przyprawy oraz zapobiega wysuszeniu mięsa na ruszcie.

Dodatkowo obecność składników o naturalnej zawartości cukru (np. sos barbecue) sprawia, że podczas grillowania zachodzi proces karmelizacji, który nadaje skrzydełkom apetyczny kolor i jeszcze lepszy smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej