Patent na najlepsze skrzydełka. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że samo odchodzi od kości
Skrzydełka z kurczaka kojarzą ci się tylko z wizytą w fast foodzie? Warto zmienić ten pogląd, bo ta część drobiu w bardzo prosty sposób można stać się pomysłem na pyszny i wartościowy obiad. Chcę się z tobą podzielić pewnym banalnym przepisem, który pokochała cała moja rodzina.
02.10.2024 13:02
Chociaż mięso z kurczaka nie jest żadną atypową propozycją obiadową w domach Polaków, to zazwyczaj posiłek taki przygotowujemy z piersi lub udek. Po skrzydełka sięgamy znacznie rzadziej. Czy słusznie? Cóż, nie ma do tego żadnych racjonalnych pobudek. Ta część drobiu ma wysoką zawartość białka, sporo żelaza, cynku i witamin z grupy B, a przy okazji jest przyjemnie — chociaż nie nadmiernie — tłusta. Warto to wykorzystać, choćby jako obiadową odmianę. Oczywiście nic na chybił trafił: przyda się jeszcze dobry przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie przyprawy do skrzydełek z kurczaka?
Osobiście uważam, że skrzydełka doskonale komponują się z trzema nutami smakowymi: odrobiną słodyczy, pikanterii i ziół. Osiągnięcie każdego z tych bodźców staje się bardzo proste w momencie, w którym decydujemy się na wykorzystanie marynaty. Ja swoją przygotowuję z między innymi miodu, chili i świeżych ziół, głównie rozmarynu i tymianku. Całość łączę za pomocą jeszcze jednego składnika, który rewelacyjnie współgra z pozostałymi użytymi produktami. Chodzi oczywiście o wino.
Kiedy pierwszy raz wypróbowałem ten przepis, nie sądziłem jeszcze, że tak bardzo posmakuje on mojej rodzinie. Podejrzewałem raczej, że takie skrzydełka z kurczaka będą jedynie moją przekąskę. Dziś już wiem, że jest inaczej i kolejne porcje zamierzam przygotować w podwójnej ilości. Tobie radzę to samo – i to od razu!
Zobacz także
Skrzydełka z kurczaka – pomysł na pyszny obiad
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- kilka gałązek rozmarynu,
- kilka gałązek tymianku,
- 150 ml czerwonego wina,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka można serwować w całości lub w częściach. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, przekrój je w miejscu zgięć. Następnie dokładnie natrzyj mięso solą.
- W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, sokiem i skórką z cytryny, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
- Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż skrzydełka. Trzymaj je tam przez minimum kilka godzin. Optymalnie: przez całą noc.
- Po tym czasie przełóż skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po mniej więcej kwadransie podlej mięso winem. Łączny czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej 35 minut. Smacznego!