WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Patent na najlepsze skrzydełka. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

Skrzydełka z kurczaka kojarzą ci się tylko z wizytą w fast foodzie? Warto zmienić ten pogląd, bo ta część drobiu w bardzo prosty sposób można stać się pomysłem na pyszny i wartościowy obiad. Chcę się z tobą podzielić pewnym banalnym przepisem, który pokochała cała moja rodzina.

Skrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przyprawSkrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Chociaż mięso z kurczaka nie jest żadną atypową propozycją obiadową w domach Polaków, to zazwyczaj posiłek taki przygotowujemy z piersi lub udek. Po skrzydełka sięgamy znacznie rzadziej. Czy słusznie? Cóż, nie ma do tego żadnych racjonalnych pobudek. Ta część drobiu ma wysoką zawartość białka, sporo żelaza, cynku i witamin z grupy B, a przy okazji jest przyjemnie — chociaż nie nadmiernie — tłusta. Warto to wykorzystać, choćby jako obiadową odmianę. Oczywiście nic na chybił trafił: przyda się jeszcze dobry przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jakie przyprawy do skrzydełek z kurczaka?

Osobiście uważam, że skrzydełka doskonale komponują się z trzema nutami smakowymi: odrobiną słodyczy, pikanterii i ziół. Osiągnięcie każdego z tych bodźców staje się bardzo proste w momencie, w którym decydujemy się na wykorzystanie marynaty. Ja swoją przygotowuję z między innymi miodu, chili i świeżych ziół, głównie rozmarynu i tymianku. Całość łączę za pomocą jeszcze jednego składnika, który rewelacyjnie współgra z pozostałymi użytymi produktami. Chodzi oczywiście o wino.

Kiedy pierwszy raz wypróbowałem ten przepis, nie sądziłem jeszcze, że tak bardzo posmakuje on mojej rodzinie. Podejrzewałem raczej, że takie skrzydełka z kurczaka będą jedynie moją przekąskę. Dziś już wiem, że jest inaczej i kolejne porcje zamierzam przygotować w podwójnej ilości. Tobie radzę to samo – i to od razu!

Skrzydełka z kurczaka – pomysł na pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka można serwować w całości lub w częściach. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, przekrój je w miejscu zgięć. Następnie dokładnie natrzyj mięso solą.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, sokiem i skórką z cytryny, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
  3. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż skrzydełka. Trzymaj je tam przez minimum kilka godzin. Optymalnie: przez całą noc.
  4. Po tym czasie przełóż skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po mniej więcej kwadransie podlej mięso winem. Łączny czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej 35 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟