Patent na najlepsze skrzydełka. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

Skrzydełka z kurczaka kojarzą ci się tylko z wizytą w fast foodzie? Warto zmienić ten pogląd, bo ta część drobiu w bardzo prosty sposób można stać się pomysłem na pyszny i wartościowy obiad. Chcę się z tobą podzielić pewnym banalnym przepisem, który pokochała cała moja rodzina.

Skrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przyprawSkrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Chociaż mięso z kurczaka nie jest żadną atypową propozycją obiadową w domach Polaków, to zazwyczaj posiłek taki przygotowujemy z piersi lub udek. Po skrzydełka sięgamy znacznie rzadziej. Czy słusznie? Cóż, nie ma do tego żadnych racjonalnych pobudek. Ta część drobiu ma wysoką zawartość białka, sporo żelaza, cynku i witamin z grupy B, a przy okazji jest przyjemnie — chociaż nie nadmiernie — tłusta. Warto to wykorzystać, choćby jako obiadową odmianę. Oczywiście nic na chybił trafił: przyda się jeszcze dobry przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jakie przyprawy do skrzydełek z kurczaka?

Osobiście uważam, że skrzydełka doskonale komponują się z trzema nutami smakowymi: odrobiną słodyczy, pikanterii i ziół. Osiągnięcie każdego z tych bodźców staje się bardzo proste w momencie, w którym decydujemy się na wykorzystanie marynaty. Ja swoją przygotowuję z między innymi miodu, chili i świeżych ziół, głównie rozmarynu i tymianku. Całość łączę za pomocą jeszcze jednego składnika, który rewelacyjnie współgra z pozostałymi użytymi produktami. Chodzi oczywiście o wino.

Kiedy pierwszy raz wypróbowałem ten przepis, nie sądziłem jeszcze, że tak bardzo posmakuje on mojej rodzinie. Podejrzewałem raczej, że takie skrzydełka z kurczaka będą jedynie moją przekąskę. Dziś już wiem, że jest inaczej i kolejne porcje zamierzam przygotować w podwójnej ilości. Tobie radzę to samo – i to od razu!

Skrzydełka z kurczaka – pomysł na pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka można serwować w całości lub w częściach. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, przekrój je w miejscu zgięć. Następnie dokładnie natrzyj mięso solą.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, sokiem i skórką z cytryny, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
  3. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż skrzydełka. Trzymaj je tam przez minimum kilka godzin. Optymalnie: przez całą noc.
  4. Po tym czasie przełóż skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po mniej więcej kwadransie podlej mięso winem. Łączny czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej 35 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia