InspiracjePatent na najlepsze skrzydełka. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

Patent na najlepsze skrzydełka. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

Skrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przypraw
Skrzydełka z kurczaka w autorskiej mieszance przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

02.10.2024 13:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skrzydełka z kurczaka kojarzą ci się tylko z wizytą w fast foodzie? Warto zmienić ten pogląd, bo ta część drobiu w bardzo prosty sposób można stać się pomysłem na pyszny i wartościowy obiad. Chcę się z tobą podzielić pewnym banalnym przepisem, który pokochała cała moja rodzina.

Chociaż mięso z kurczaka nie jest żadną atypową propozycją obiadową w domach Polaków, to zazwyczaj posiłek taki przygotowujemy z piersi lub udek. Po skrzydełka sięgamy znacznie rzadziej. Czy słusznie? Cóż, nie ma do tego żadnych racjonalnych pobudek. Ta część drobiu ma wysoką zawartość białka, sporo żelaza, cynku i witamin z grupy B, a przy okazji jest przyjemnie — chociaż nie nadmiernie — tłusta. Warto to wykorzystać, choćby jako obiadową odmianę. Oczywiście nic na chybił trafił: przyda się jeszcze dobry przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie przyprawy do skrzydełek z kurczaka?

Osobiście uważam, że skrzydełka doskonale komponują się z trzema nutami smakowymi: odrobiną słodyczy, pikanterii i ziół. Osiągnięcie każdego z tych bodźców staje się bardzo proste w momencie, w którym decydujemy się na wykorzystanie marynaty. Ja swoją przygotowuję z między innymi miodu, chili i świeżych ziół, głównie rozmarynu i tymianku. Całość łączę za pomocą jeszcze jednego składnika, który rewelacyjnie współgra z pozostałymi użytymi produktami. Chodzi oczywiście o wino.

Kiedy pierwszy raz wypróbowałem ten przepis, nie sądziłem jeszcze, że tak bardzo posmakuje on mojej rodzinie. Podejrzewałem raczej, że takie skrzydełka z kurczaka będą jedynie moją przekąskę. Dziś już wiem, że jest inaczej i kolejne porcje zamierzam przygotować w podwójnej ilości. Tobie radzę to samo – i to od razu!

Skrzydełka z kurczaka – pomysł na pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka można serwować w całości lub w częściach. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, przekrój je w miejscu zgięć. Następnie dokładnie natrzyj mięso solą.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, sokiem i skórką z cytryny, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
  3. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż skrzydełka. Trzymaj je tam przez minimum kilka godzin. Optymalnie: przez całą noc.
  4. Po tym czasie przełóż skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po mniej więcej kwadransie podlej mięso winem. Łączny czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej 35 minut. Smacznego!
skrzydełka z kurczakaskrzydełkaprzepis