Wystarczy galaretka i kilka składników. Takiego ciasta bez pieczenia jeszcze nie jadłeś
Mascarpone, galaretka, śmietanka i zero używania piekarnika — to cechy charakterystyczne smakowitego ciasta, które za moment ci przedstawimy. Jeśli o deserowe przysmaki na Wielkanoc chodzi, to dziś nie znajdziesz już nic lepszego!
04.03.2024 15:25
Jak wiadomo, Wielkanoc żyje pod względem kulinarnym nie tylko żurkiem czy faszerowanymi jajkami, ale także słodkościami. Rodzinne zjazdy nie mogą więc obyć się bez tej wisienki na torcie, jaką jest sprawdzony i smaczny deser. I wiesz co? Tak się składa, że akurat poznaliśmy przepis na takie ciasto. I to z tego gatunku, który uwielbiamy ponad wszystko: ciast bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten rodzaj deserów już nieraz ratował nam skórę, bo zwykle jego przedstawicielki są prostsze i znacznie szybsze do przygotowania, niż klasyczne wypieki. Tym sposobem nie tak dawno temu zachwycaliśmy się na przykład waniliowym ciastem bez pieczenia tworzonym z zaledwie kilku składników. Dzisiaj chcemy ci polecić coś iście wielkanocnego. Uwierz nam, że nie pożałujesz.
Poniższe ciasto, jak słowo dajemy, dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystko w nim decyduje o jego wyjątkowości: konsystencja, smak, połączenie kremowego mascarpone i galaretek owocowych. Serdecznie polecamy ten prosty przepis. Na pewno spodoba się wszystkim wielkanocnym gościom.
Najlepsze wielkanocne ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 500 ml wody gorącej,
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 galaretki arbuzowe (lub inne, ulubione),
- około 500 ml zimnej śmietany kremówki,
- duże opakowanie herbatników,
- 1 serek mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na dni ułóż teraz warstwę herbatników.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
- Truskawki zblenduj i dopraw 4 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj i całość wylej na herbatniki w formie.
- Poczekaj, aż galaretka stężeje i ułóż na niej kolejną warstwę ciastek.
- Śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Dopraw pozostałym cukrem. Tę masę umieść na wierzchu ciasta. Na samą górę wylej drugą galaretkę. Poczekaj, aż zastygnie i gotowe. Smacznego!