PrzepisNapojeZ Pragi przywiozłam kilka słoiczków. W Polsce jest mało znana, a doskonale gasi pragnienie

Z Pragi przywiozłam kilka słoiczków. W Polsce jest mało znana, a doskonale gasi pragnienie

Pečený čaj, czyli pieczona herbata, to popularny w Czechach aromatyczny napój. Sezonowe owoce, kiedy jeszcze są świeże, zamyka się w małych słoiczkach po uprzednim upieczeniu. Jesienią i zimą natomiast, odkręcając wieczko, w całym pomieszczeniu zaczyna pachnieć cudowną letnią słodyczą.

Pieczona herbata
Pieczona herbata
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Szada.think2, CC BY-SA 3.0

10.07.2024 13:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pečený čaj może również stać się bazą wspaniałej lemoniady, mocno owocowej, aromatycznej. Zima rozgrzewa, za to latem ugasi pragnienie. W Polsce napój ten nie jest popularny, w Czechach natomiast słoiczki z pieczoną herbatą kupimy bez problemu. Sama z Pragi przywiozłam kilka smaków. Cześć na pewno przechowam do zimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czeska pieczona herbata. Jak zrobić ten aromatyczny napój?

Pečený čaj to bardzo popularny w Czechach napój owocowy. W tłumaczeniu na język polski pečený čaj to pieczona herbata. Nie dajcie się jednak zmylić, ponieważ w produkcie tym nie znajdziecie liści herbaty, za to obecna jest mieszanka pieczonych owoców (zapiekane są w cukrze i z dodatkiem przypraw). Następnie mieszanka trafia do szczelnych słoiczków. Wystarczy jedna łyżeczka takich owoców, by stworzyć szklankę aromatycznego napoju.

Idea jest taka, by rozkoszować się smakiem owoców nawet w zimie, dlatego teraz, póki pod ręką masz mnóstwo świeżych sezonowych owoców, jest najlepszy czas na przygotowanie pieczonej herbaty, a konkretniej owocowej pieczonej mieszanki. Gotową można zalać wodą, ale nasi południowi sąsiedzi niekiedy dodają kapkę rumu.

Pieczona herbata sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą
Pieczona herbata sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą © Pixabay

Pieczona herbata domowa. Przepis

Składniki:

  • 1 kg owoców (jabłek, gruszek, malin, truskawek, porzeczki, aronii, wiśni),
  • 100 ml soku z cytrusów - pomarańczy, cytryn, mandarynek,
  • cukier - tyle, by zasypać owoce,
  • przyprawy: cynamon/ kardamon/ imbir/ goździki/wanilia/anyż.

Przygotowanie:

  1. Umyte i oczyszczone owoce ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  2. Najlepiej, by owoce nie były zbyt zbite, blisko siebie.
  3. Owoce polej sokiem z cytrusów, dodaj ulubione przyprawy i zasyp cukrem. Wymieszaj.
  4. Owoce włóż do piekarnika i piecz w 170 st. przez 50 minut, co kilkanaście minut mieszając całość.
  5. Następnie przełóż owoce wraz z powstałym syropem do słoiczków i zapasteryzuj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
herbatakuchnia czeskaprzepis