PrzepisNapojeZ Pragi przywiozłam kilka słoiczków. W Polsce jest mało znana, a doskonale gasi pragnienie

Z Pragi przywiozłam kilka słoiczków. W Polsce jest mało znana, a doskonale gasi pragnienie

Pieczona herbata
Pieczona herbata
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Szada.think2, CC BY-SA 3.0

10.07.2024 13:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pečený čaj, czyli pieczona herbata, to popularny w Czechach aromatyczny napój. Sezonowe owoce, kiedy jeszcze są świeże, zamyka się w małych słoiczkach po uprzednim upieczeniu. Jesienią i zimą natomiast, odkręcając wieczko, w całym pomieszczeniu zaczyna pachnieć cudowną letnią słodyczą.

Pečený čaj może również stać się bazą wspaniałej lemoniady, mocno owocowej, aromatycznej. Zima rozgrzewa, za to latem ugasi pragnienie. W Polsce napój ten nie jest popularny, w Czechach natomiast słoiczki z pieczoną herbatą kupimy bez problemu. Sama z Pragi przywiozłam kilka smaków. Cześć na pewno przechowam do zimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czeska pieczona herbata. Jak zrobić ten aromatyczny napój?

Pečený čaj to bardzo popularny w Czechach napój owocowy. W tłumaczeniu na język polski pečený čaj to pieczona herbata. Nie dajcie się jednak zmylić, ponieważ w produkcie tym nie znajdziecie liści herbaty, za to obecna jest mieszanka pieczonych owoców (zapiekane są w cukrze i z dodatkiem przypraw). Następnie mieszanka trafia do szczelnych słoiczków. Wystarczy jedna łyżeczka takich owoców, by stworzyć szklankę aromatycznego napoju.

Idea jest taka, by rozkoszować się smakiem owoców nawet w zimie, dlatego teraz, póki pod ręką masz mnóstwo świeżych sezonowych owoców, jest najlepszy czas na przygotowanie pieczonej herbaty, a konkretniej owocowej pieczonej mieszanki. Gotową można zalać wodą, ale nasi południowi sąsiedzi niekiedy dodają kapkę rumu.

Pieczona herbata sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą
Pieczona herbata sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą © Pixabay

Pieczona herbata domowa. Przepis

Składniki:

  • 1 kg owoców (jabłek, gruszek, malin, truskawek, porzeczki, aronii, wiśni),
  • 100 ml soku z cytrusów - pomarańczy, cytryn, mandarynek,
  • cukier - tyle, by zasypać owoce,
  • przyprawy: cynamon/ kardamon/ imbir/ goździki/wanilia/anyż.

Przygotowanie:

  1. Umyte i oczyszczone owoce ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  2. Najlepiej, by owoce nie były zbyt zbite, blisko siebie.
  3. Owoce polej sokiem z cytrusów, dodaj ulubione przyprawy i zasyp cukrem. Wymieszaj.
  4. Owoce włóż do piekarnika i piecz w 170 st. przez 50 minut, co kilkanaście minut mieszając całość.
  5. Następnie przełóż owoce wraz z powstałym syropem do słoiczków i zapasteryzuj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także