Czesi wkładają je do słoika zamiast ogórków. Dla polskich gospodyń to nie do pomyślenia

Ten czeski rarytas dla polskich gospodyń jest nie do pomyślenia. A jednak okazuje się, że smak tego dania ze słoika potrafi zaskoczyć. Podajemy więc przepis na czeską przekąskę, czyli utopence. Jak je przygotować w domu i co w nich takiego kontrowersyjnego? Wyjaśniamy.

Przepis na czeskie utopence. Fot. PixabayPrzepis na czeskie utopence. Fot. Pixabay
SKOMENTUJ

Utopence to popularna czeska przekąska, którą zajada się m.in. w piwiarniach w Czechach i Słowacji. To nic innego jak parówki marynowane w zalewie octowej. I choć brzmi absurdalnie, to smakuje oszałamiająco dobrze. Jak przygotować taki przysmak w domu? To nic trudnego.

Przepis na utopence. Wyjątkowy rarytas prosto z Czech

Składniki:

  • 0,5 kg dobrej jakości parówek,
  • 4 świeże lub suszone papryczki chilli,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku.

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • wybrane suszone lub świeże zioła.
Parówki w zalewie - czeska przekąska. Fot. Pixabay
Parówki w zalewie - czeska przekąska. Fot. Pixabay

Czeskie utopence - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zalewę ze wszystkich potrzebnych składników, a następnie ją ostudzamy.
  2. Parówki obieramy z osłonek, jeśli ją mają, a następnie kroimy na mniejsze części.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie układamy ją w słoikach warstwowo. Należy robić to na przemian - cebulę, czosnek, parówki, zioła oraz papryczki chilli.
  4. Zalewamy zawartość słoików zimną zalewą, a następnie dokładnie zakręcamy słoiki. Należy odstawić je w chłodne i ciemne miejsce.
  5. Parówki nadają się do spożycia już po 3-4 dniach. Zamknięte możemy przechowywać je nawet ponad dwa miesiące.

Tak przygotowane pikantne w smaku utopence świetnie sprawdzą się jako dodatek do kufla piwa. W Polsce nazywane "topielcami" nie cieszą się co prawda zbyt dużą popularnością. Każdy jednak, kto ich spróbował, przyznawał, że był bardzo zaskoczony smakiem. A wy odważycie się spróbować utopenców? Jeśli tak, koniecznie zapiszcie nasz przepis.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza