PrzepisProste przepisyZ resztek makaronu robię pyszną imprezową przekąskę. Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym

Z resztek makaronu robię pyszną imprezową przekąskę. Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym

Placki to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Są łatwe do przygotowania i można je zrobić w wielu różnych wariantach. Wystarczy dodać kilka bardziej konkretnych składników, aby sprawdziły się również jako pełnoprawne danie obiadowe. Tym razem zrobię imprezowe placuszki z makaronu ryżowego w stylu indonezyjskich placków Martabak. Podam je z domowym sosem słodko-kwaśnym. To będzie hit.

Placki z makaronu ryżowego podaj na przekąskę z domowym sosem
Placki z makaronu ryżowego podaj na przekąskę z domowym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placuszki Martabak możesz przygotować z różnych rodzajów makaronu, jednak najlepiej smakują zrobione z cienkich nitek. Mogą być pszenne – takie, jak podajesz do rosołu. Jednak o wiele ciekawsze wychodzą z makaronu sojowego lub ryżowego. Nabierają wtedy orientalnego stylu, są lżejsze i bardziej chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Makaronowe placuszki – dwie możliwości smażenia

Z ciasta możesz formować małe placki lub duże, a następnie pokroić je na cztery części. W przypadku małych, po prostu wylewasz łyżką masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Duże smażysz jak klasyczne naleśniki – rozprowadzasz nieco większą porcję ciasta po całej patelni. Placuszki Martabak możesz również upiec w piekarniku – wyjdą o wiele mniej kaloryczne, ale też mniej chrupiące.

Domowy sos słodko-kwaśny

Bardzo lubię sos słodko-kwaśny. Niestety, sklepowe wersje nie oferują produktów z dobrym składem. Dlatego, jeśli mam ochotę na prawdziwą ucztę w azjatyckim stylu lub po prostu chcę zaskoczyć znajomych czymś ekstra, robię domową wersję tego sosu.

Na patelni podsmażam warzywa pokrojone w bardzo małe i cienkie słupki. Dodaję kawałki prawdziwego ananasa, passatę pomidorową i syrop daktylowy. Placki z makaronu ryżowego maczane w takim sosie to niezwykła przyjemność kulinarna.

Przepis na placki z makaronu ryżowego

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do ciasta na placki drobno posiekaną papryczkę chili.

Składniki:

  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 jajko,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę dymkę posiekaj drobno razem ze szczypiorkiem.
  2. Wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Dodaj ugotowany i przestudzony makaron – jeśli nitki są długie, możesz je wcześniej pokroić nożem, aby łatwiej było formować mniejsze placki.
  4. Dorzuć starty ser żółty.
  5. Całość wymieszaj i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie