Teściowa od lat robi na zimę sos słodko-kwaśny. Sklepowe się nie umywają
Masz ochotę na potrawkę z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Zamiast kupować gotowca o wątpliwym składzie, przygotuj go samodzielnie, bazując na ogólnodostępnych składnikach. Tak dobrego sosu jeszcze nie jadłaś.
14.09.2023 18:54
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to nieodłączny element menu w każdej chińskiej restauracji. To danie cieszy się wyjątkową popularnością, bowiem chrupiący kurczak doskonale komponuje się z intensywnym, słodkawym sosem.
Jeśli masz ochotę na potrawkę z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu, przygotuj go samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników. Wychodzi tak dobry, że znika w trzy minuty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego sos słodko-kwaśny jest tak popularny?
Słodki, ale nie za słodki, dzięki wyczuwalnej kwasowości. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Choć nieodłącznie kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, prawda jest taka, że w Europie znany jest już od czasów średniowiecza. Oryginalnie, do przygotowania sosu używa się wody, cukru, octu ryżowego oraz drobno siekanych owoców (m.in. ananasa). Przedstawiamy przepis na domowy sos słodko-kwaśny, bez dodatku ulepszaczy czy konserwantów.
Domowy sos słodko-kwaśny — przepis
Składniki:
- 3 kg pomidorów (lima, malinowe, rosamunda),
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka czerwona,
- 1 kg cebuli,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka pędów bambusa (kupisz je w dobrze zaopatrzonym markecie),
- 4 marchewki,
- szklanka octu ryżowego lub spirytusowego,
- 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej, delikatesowej),
- 440 g cukru,
- pół łyżeczki ostrej papryki (można użyć świeżej papryczki chilli),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżka przyprawy curry,
- olej lub oliwa,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory natnij i sparz je wrzątkiem. Pozbądź się z nich skórki i pokrój warzywa w niedużą kostkę.
- Wstaw duży garnek na gaz i rozgrzej na niej olej. Smaż cebulę przez 5 minut, aż lekko się zeszkli. Kiedy zmięknie, dodaj do niej pokrojone wcześniej pomidory. Zmniejsz gaz i gotuj całość przez godzinę.
- Resztę warzyw umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę, ananasa i pędy bambusa odsącz z soku.
- Po godzinie wrzuć do gotującego się sosu przygotowane wcześniej warzywa oraz wszystkie przyprawy. Na końcu, dolej ocet i musztardę. Sos duś przez pół godziny na średnim ogniu.
- Kiedy woda nieco odparuje, dosyp dwie łyżki mąki ziemniaczanej, bez przerwy mieszając sos. Dzięki mące konsystencja stanie się gęstsza. Gotowy sos przełóż do wyparzonych słoików, a następnie zapasteryzuj — w piekarniku czy garnku z wrzącą wodą.