Teściowa od lat robi na zimę sos słodko-kwaśny. Sklepowe się nie umywają

Masz ochotę na potrawkę z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Zamiast kupować gotowca o wątpliwym składzie, przygotuj go samodzielnie, bazując na ogólnodostępnych składnikach. Tak dobrego sosu jeszcze nie jadłaś.

Przepis na domowy sos słodko-kwaśny.
Przepis na domowy sos słodko-kwaśny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.09.2023 18:54

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to nieodłączny element menu w każdej chińskiej restauracji. To danie cieszy się wyjątkową popularnością, bowiem chrupiący kurczak doskonale komponuje się z intensywnym, słodkawym sosem.

Jeśli masz ochotę na potrawkę z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu, przygotuj go samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników. Wychodzi tak dobry, że znika w trzy minuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego sos słodko-kwaśny jest tak popularny?

Słodki, ale nie za słodki, dzięki wyczuwalnej kwasowości. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Choć nieodłącznie kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, prawda jest taka, że w Europie znany jest już od czasów średniowiecza. Oryginalnie, do przygotowania sosu używa się wody, cukru, octu ryżowego oraz drobno siekanych owoców (m.in. ananasa). Przedstawiamy przepis na domowy sos słodko-kwaśny, bez dodatku ulepszaczy czy konserwantów.

Domowy sos słodko-kwaśny — przepis

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (lima, malinowe, rosamunda),
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 kg cebuli,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka pędów bambusa (kupisz je w dobrze zaopatrzonym markecie),
  • 4 marchewki,
  • szklanka octu ryżowego lub spirytusowego,
  • 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej, delikatesowej),
  • 440 g cukru,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (można użyć świeżej papryczki chilli),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • olej lub oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory natnij i sparz je wrzątkiem. Pozbądź się z nich skórki i pokrój warzywa w niedużą kostkę.
  2. Wstaw duży garnek na gaz i rozgrzej na niej olej. Smaż cebulę przez 5 minut, aż lekko się zeszkli. Kiedy zmięknie, dodaj do niej pokrojone wcześniej pomidory. Zmniejsz gaz i gotuj całość przez godzinę.
  3. Resztę warzyw umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę, ananasa i pędy bambusa odsącz z soku.
  4. Po godzinie wrzuć do gotującego się sosu przygotowane wcześniej warzywa oraz wszystkie przyprawy. Na końcu, dolej ocet i musztardę. Sos duś przez pół godziny na średnim ogniu.
  5. Kiedy woda nieco odparuje, dosyp dwie łyżki mąki ziemniaczanej, bez przerwy mieszając sos. Dzięki mące konsystencja stanie się gęstsza. Gotowy sos przełóż do wyparzonych słoików, a następnie zapasteryzuj — w piekarniku czy garnku z wrzącą wodą.
Wybrane dla Ciebie