Z sezonowego warzywa piekę ciasteczka. Goście nie domyślą się, z czego są zrobione

Te ciasteczka są idealne na jesień. Przygotowane z sezonowego warzywa i z dodatkiem czekolady, są tym, co każdy z nas potrzebuje, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a wieczory umilają słodkości i kubek gorącej herbaty.

Z sezonowego warzywa piekę ciasteczkaZ sezonowego warzywa piekę ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leckerstudio

Jesień to czas, kiedy dynia panuje w naszych kuchniach. Można z niej zrobić pyszną zupę, dodać do makaronów, zapiekanek, mięs i również do deserów. Mimo iż dynia jest warzywem, niektóre jej odmiany mają charakterystyczny słodki smak, który świetnie pasuje do wypieków – a te ciasteczka są tego najlepszym przykładem.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Ciasteczka z dyni

Aby ciasteczka z dyni wyszły idealne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, ciasto przygotowuje się z gęstego purée z dyni, które nadaje mu odpowiednią strukturę - zwróć uwagę na to, aby nie było zbyt rzadkie, bo wówczas ciasteczka rozpadną się podczas pieczenia. Po drugie, formując kulki z ciasta, lekko je spłaszcz. Wtedy ciasteczka upieką się równomiernie, a kawałki czekolady rozpuszczą się w środku.

Po wyjęciu z piekarnika wystudź ciasteczka na kratce – w ten sposób zachowają chrupiącą skórkę, a wnętrze pozostanie delikatne i miękkie. Takie słodkie wypieki najlepiej smakują z kubkiem gorącej herbaty lub aromatycznej kawy, umilając chłodne wieczory i wprowadzając do domu ciepły, przytulny nastrój.

Przepis na ciasteczka z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 80 g masła,
  • 1 jajko,
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki imbiru mielonego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, pokrój na kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż zmięknie.
  2. Następnie zmiksuj upieczoną dynię na gładkie purée.
  3. Masło roztop w małym rondelku i dodaj do niego połowę posiekanej czekolady, mieszając, aż się rozpuści i połączy.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
  5. W osobnej misce połącz purée z dyni, jajko, cukier trzcinowy oraz masło z roztopioną czekoladą.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
  7. Na końcu wmieszaj pozostałą, posiekaną czekoladę.
  8. Jeśli ciasto jest zbyt luźne przez wilgotność dyni, możesz je lekko podsypać mąką.
  9. Formuj małe kulki, lekko je spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15-18 minut, aż ciasteczka będą złociste.
  11. Potem ostudź je na kratce. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯