Z sezonowego warzywa robię pasztet. Jest lepszy od klasycznego z mięsa

Wyrazisty w smaku i pełen warzyw – ten pasztet to świetna alternatywa dla mięsnych wersji. Idealny do kanapek, jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Przygotujesz go z kilku prostych składników, bez skomplikowanych etapów, a jego smak zaskoczy nawet największych fanów mięsa.

Wegetariański pasztet z selera zachwyca smakiem i teksturą Wegetariański pasztet z selera zachwyca smakiem i teksturą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywne pasztety od dawna mają swoje stałe miejsce w kuchni – chętnie sięgamy po te z cukinii, marchewki i zielonej czy czerwonej soczewicy. Ale seler, choć niepozorny, również świetnie sprawdza się w tej roli, a odpowiednio doprawiony staje się pełnoprawnym daniem, nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Ma zwartą strukturę, dobrze się kroi i bez problemu przyjmuje różne warzywne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Pasztet z selera

Pasztet z selera możesz łatwo dopasować do własnych upodobań – dodać ulubione przyprawy, odrobinę ostrej papryki, zioła albo podsmażoną cebulkę dla głębszego aromatu. Jeśli zależy ci na zwartej konsystencji, do masy warto dorzucić 2 łyżki kaszy manny, pół szklanki ugotowanego ryżu lub odrobinę zmielonych orzechów. Wegetariański pasztet najlepiej smakuje po schłodzeniu – świetnie się kroi, jest kremowy i aromatyczny. Na ciepło z kolei można podać go jako danie obiadowe – z pieczonymi warzywami, ziemniakami, kaszą albo lekkim sosem ziołowym. Świetnie sprawdza się też jako przekąska na przyjęcia – pokrojony w cienkie plastry z odrobiną musztardy lub chrzanu.

Przepis na pasztet z selera

Składniki:

  • 2 średnie korzenie selera,
  • 1 cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 jajka,
  • 50 g bułki tartej,
  • 50 g masła klarowanego,
  • łyżeczka majeranku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.
  2. Czosnek dodaj w całości, z papryki usuń gniazdo nasienne.
  3. Wszystko wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj masło klarowane i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Następnie odkryj, zwiększ ogień i duś jeszcze 40-60 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Przełóż je do miski, a pozostały płyn odlej i zachowaj.
  6. Zmiel warzywa (maszynką lub blenderem), dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy i wymieszaj.
  7. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z duszenia, by masa była gładka, ale nie rzadka.
  8. Przełóż do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  9. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 70 minut, aż wierzch się zrumieni.
  10. Po wystudzeniu pasztet przechowuj w lodówce – na zimno łatwo się kroi, ale możesz też podać go lekko podgrzanego.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar