Z sezonowego warzywa robię pasztet. Jest lepszy od klasycznego z mięsa

Wyrazisty w smaku i pełen warzyw – ten pasztet to świetna alternatywa dla mięsnych wersji. Idealny do kanapek, jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Przygotujesz go z kilku prostych składników, bez skomplikowanych etapów, a jego smak zaskoczy nawet największych fanów mięsa.

Wegetariański pasztet z selera zachwyca smakiem i teksturą Wegetariański pasztet z selera zachwyca smakiem i teksturą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywne pasztety od dawna mają swoje stałe miejsce w kuchni – chętnie sięgamy po te z cukinii, marchewki i zielonej czy czerwonej soczewicy. Ale seler, choć niepozorny, również świetnie sprawdza się w tej roli, a odpowiednio doprawiony staje się pełnoprawnym daniem, nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Ma zwartą strukturę, dobrze się kroi i bez problemu przyjmuje różne warzywne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Pasztet z selera

Pasztet z selera możesz łatwo dopasować do własnych upodobań – dodać ulubione przyprawy, odrobinę ostrej papryki, zioła albo podsmażoną cebulkę dla głębszego aromatu. Jeśli zależy ci na zwartej konsystencji, do masy warto dorzucić 2 łyżki kaszy manny, pół szklanki ugotowanego ryżu lub odrobinę zmielonych orzechów. Wegetariański pasztet najlepiej smakuje po schłodzeniu – świetnie się kroi, jest kremowy i aromatyczny. Na ciepło z kolei można podać go jako danie obiadowe – z pieczonymi warzywami, ziemniakami, kaszą albo lekkim sosem ziołowym. Świetnie sprawdza się też jako przekąska na przyjęcia – pokrojony w cienkie plastry z odrobiną musztardy lub chrzanu.

Przepis na pasztet z selera

Składniki:

  • 2 średnie korzenie selera,
  • 1 cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 jajka,
  • 50 g bułki tartej,
  • 50 g masła klarowanego,
  • łyżeczka majeranku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.
  2. Czosnek dodaj w całości, z papryki usuń gniazdo nasienne.
  3. Wszystko wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj masło klarowane i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Następnie odkryj, zwiększ ogień i duś jeszcze 40-60 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Przełóż je do miski, a pozostały płyn odlej i zachowaj.
  6. Zmiel warzywa (maszynką lub blenderem), dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy i wymieszaj.
  7. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z duszenia, by masa była gładka, ale nie rzadka.
  8. Przełóż do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  9. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 70 minut, aż wierzch się zrumieni.
  10. Po wystudzeniu pasztet przechowuj w lodówce – na zimno łatwo się kroi, ale możesz też podać go lekko podgrzanego.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇