WAŻNE
TERAZ

Karol Nawrocki w WP o Tusku i Trumpie

Z trzech zdrowych i tanich warzyw robię przepyszną surówkę. Pasuje do niemal każdego dania

Szukasz pomysłu na prostą, a zarazem pyszną i zdrową surówkę do obiadu? Mam dla ciebie idealną propozycję - surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty! To idealny dodatek do dań mięsnych, rybnych, jajecznych, a także potraw wegetariańskich, takich jak kotlety warzywne czy kaszotto.

Surówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiejSurówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anastasiia K.
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków, ten przepis na pyszną surówkę z trzech prostych warzyw jest dla Ciebie. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, jajkami, a także potrawami wegetariańskimi, takimi jak kotlety warzywne czy kaszotto. Ta surówka nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również zwiększa przyswajalność ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak przygotować surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty?

Zaledwie trzy warzywa wystarczą, by stworzyć pyszną, pełną witamin surówkę do obiadu. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni sos oraz dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Tajemnym składnikiem są tutaj podprażone na suchej patelni ziarenka sezamu. Sos do surówki przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni – cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając cebulę, jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę. Świeżą kapustę można zastąpić kapustą kiszoną, co nada surówce dodatkowej kwasowości i głębi smaku.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty,
  • 4 małe buraki gotowane lub pieczone,
  • 2 średnie marchewki.

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka koperku,
  • 2 łyżki ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wykrój głąb i poszatkuj.
  3. Marchewkę umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Ziarenka sezamu wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż, cały czas mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  6. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką sezamu. Pozostały sezam wykorzystasz do dekoracji sałatki.
  8. Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
  9. Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.

Wskazówki:

  • Do surówki możesz dodać inne warzywa, takie jak jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę.
  • Świeżą kapustę możesz zastąpić kapustą kiszoną.
  • Aby surówka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej ugotowaną kaszę gryczaną lub komosę ryżową.
  • Surówka z buraków, marchewki i białej kapusty doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥