Z trzech zdrowych i tanich warzyw robię przepyszną surówkę. Pasuje do niemal każdego dania

Szukasz pomysłu na prostą, a zarazem pyszną i zdrową surówkę do obiadu? Mam dla ciebie idealną propozycję - surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty! To idealny dodatek do dań mięsnych, rybnych, jajecznych, a także potraw wegetariańskich, takich jak kotlety warzywne czy kaszotto.

Surówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiejSurówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anastasiia K.
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków, ten przepis na pyszną surówkę z trzech prostych warzyw jest dla Ciebie. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, jajkami, a także potrawami wegetariańskimi, takimi jak kotlety warzywne czy kaszotto. Ta surówka nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również zwiększa przyswajalność ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak przygotować surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty?

Zaledwie trzy warzywa wystarczą, by stworzyć pyszną, pełną witamin surówkę do obiadu. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni sos oraz dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Tajemnym składnikiem są tutaj podprażone na suchej patelni ziarenka sezamu. Sos do surówki przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni – cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając cebulę, jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę. Świeżą kapustę można zastąpić kapustą kiszoną, co nada surówce dodatkowej kwasowości i głębi smaku.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty,
  • 4 małe buraki gotowane lub pieczone,
  • 2 średnie marchewki.

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka koperku,
  • 2 łyżki ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wykrój głąb i poszatkuj.
  3. Marchewkę umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Ziarenka sezamu wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż, cały czas mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  6. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką sezamu. Pozostały sezam wykorzystasz do dekoracji sałatki.
  8. Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
  9. Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.

Wskazówki:

  • Do surówki możesz dodać inne warzywa, takie jak jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę.
  • Świeżą kapustę możesz zastąpić kapustą kiszoną.
  • Aby surówka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej ugotowaną kaszę gryczaną lub komosę ryżową.
  • Surówka z buraków, marchewki i białej kapusty doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo