PrzepisSałatkiZ trzech zdrowych i tanich warzyw robię przepyszną surówkę. Pasuje do niemal każdego dania

Z trzech zdrowych i tanich warzyw robię przepyszną surówkę. Pasuje do niemal każdego dania

Surówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiej
Surówka z buraka, marchewki i kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anastasiia K.

22.06.2024 09:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na prostą, a zarazem pyszną i zdrową surówkę do obiadu? Mam dla ciebie idealną propozycję - surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty! To idealny dodatek do dań mięsnych, rybnych, jajecznych, a także potraw wegetariańskich, takich jak kotlety warzywne czy kaszotto.

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków, ten przepis na pyszną surówkę z trzech prostych warzyw jest dla Ciebie. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, jajkami, a także potrawami wegetariańskimi, takimi jak kotlety warzywne czy kaszotto. Ta surówka nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również zwiększa przyswajalność ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty?

Zaledwie trzy warzywa wystarczą, by stworzyć pyszną, pełną witamin surówkę do obiadu. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni sos oraz dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Tajemnym składnikiem są tutaj podprażone na suchej patelni ziarenka sezamu. Sos do surówki przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni – cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając cebulę, jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę. Świeżą kapustę można zastąpić kapustą kiszoną, co nada surówce dodatkowej kwasowości i głębi smaku.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty,
  • 4 małe buraki gotowane lub pieczone,
  • 2 średnie marchewki.

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka koperku,
  • 2 łyżki ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wykrój głąb i poszatkuj.
  3. Marchewkę umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Ziarenka sezamu wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż, cały czas mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  6. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką sezamu. Pozostały sezam wykorzystasz do dekoracji sałatki.
  8. Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
  9. Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.

Wskazówki:

  • Do surówki możesz dodać inne warzywa, takie jak jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę.
  • Świeżą kapustę możesz zastąpić kapustą kiszoną.
  • Aby surówka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej ugotowaną kaszę gryczaną lub komosę ryżową.
  • Surówka z buraków, marchewki i białej kapusty doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także