PrzepisNapojeWymiatają toksyny z organizmu jak szczoteczka i nawadniają. Pij, kiedy z nieba leje się żar

Wymiatają toksyny z organizmu jak szczoteczka i nawadniają. Pij, kiedy z nieba leje się żar

Każdego roku wchłaniamy średnio dwa kilogramy toksycznych substancji. Efekt? Problemy z wagą, permanentne zmęczenie, brak energii czy skłonność do przeziębień. Jak wesprzeć organizm w procesie oczyszczania? Sięgając po napoje, które bez trudu przygotujemy w domu. Oto kilka propozycji.

Woda z cytryną
Woda z cytryną
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©Antonio Busiello

21.06.2024 11:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Woda z cytryną i miętą

Prosty, smaczny i orzeźwiający napój, którego regularne picie pomoże oczyścić wątrobę i poprawić ogólne funkcjonowanie organizmu. Cytryna wspomaga trawienie, a mięta działa kojąco na żołądek i przyspiesza metabolizm.

Do wody (litr) dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz garść listków mięty. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce, przez co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy wrzucić kilka plasterków cytryny. Pijemy rano na czczo i przez cały dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koktajl z jarmużu

Jarmuż jest bogaty w witaminy i minerały. Gdy połączymy go z wodą kokosową, która nawadnia organizm oraz jabłkiem i bananem bogatymi we wspomagający trawienie błonnik, otrzymamy pyszny napój detoksykacyjny.

W blenderze umieszczamy świeży jarmuż (2 garście), pokrojone zielone jabłko i banana. Dolewamy wodę kokosową (szklanka) oraz sok z cytryny. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pijemy od razu po przygotowaniu.

Herbata imbirowa z kurkumą

Imbir i kurkuma mają silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wspiera układ odpornościowy. Jak je wykorzystać?

Zagotowujemy wodę (2 szklanki), dodajemy świeżo starty imbir (około 2-centymetrowy kawałek) i kurkumę (łyżeczka), po czym gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy, napar wzbogacamy miodem (łyżka) i sokiem z cytryny. Napój pijemy ciepły.

Woda z ogórkiem i bazylią

Ogórek działa moczopędnie, wspomagając eliminację toksyn, a bazylia ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak przygotować z nich zdrowy i orzeźwiający napój?

Zadanie jest banalne. Ogórka kroimy w cienkie plastry, następnie dodajemy do wody (litr) razem z kilkoma liśćmi bazylii oraz plasterkami limonki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Koktajl z buraka i marchewki

Burak wspiera wątrobę i poprawia krążenie krwi, marchewka dostarcza potrzebnego organizmowi beta-karotenu, zaś jabłka działają oczyszczająco na układ pokarmowy. Z tych składników przygotujemy skuteczny napój detoksykacyjny.

Buraka (średnia sztuka), marchewki (2) oraz jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Później wszystko miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy.

Smoothie z ananasem i szpinakiem

Ananas zawiera bromelainę – enzym wspomagający trawienie, zaś szpinak dostarcza żelaza i innych niezbędnych składników odżywczych. Jak przygotować z nich pyszne smoothie?

Świeżego ananasa (2-3 plastry), szpinak (garść świeżych liści), banana oraz wodę kokosową (szklanka) miksujemy, by uzyskać napój o gładkiej konsystencji. Pijemy go od razu po przyrządzeniu.

Ziołowa herbata oczyszczająca

Na naszych łąkach znajdziemy wiele roślin wykazujących właściwości oczyszczające, wspierających pracę nerek oraz układu pokarmowego. Po ususzeniu stają się znakomitą bazą detoksykacyjnego napoju.

Skrzyp polny (łyżka), pokrzywę (łyżka) oraz rumianek (łyżka) zalewamy wrzątkiem, po czym pozostawiamy do zaparzenia na 10-15 minut. Odcedzamy i pijemy ciepłą herbatę.

Napój z aloesem i cytrusami

Aloes to nie tylko roślina zdobiąca nasze parapety. Żel z wnętrza jego mięsistych liści działa łagodząco na układ trawienny, wspiera detoksykację wątroby i nawadnia organizm. Warto wykorzystać go do przygotowania napoju oczyszczającego.

Obcinamy kilka liści aloesu (najlepiej z rośliny przynajmniej 3-letniej, ponieważ po osiągnięciu tego wieku nabiera optymalnych wartości odżywczych), usuwamy z nich kolce, kroimy na mniejsze kawałki i na przynajmniej dobę umieszczamy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce. Później je rozkrajamy i łyżeczką wydobywamy zalegający we wnętrzu "żel", oczywiście razem z sokiem. Pół szklanki miąższu blendujemy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny (po jednej) oraz wodą (szklanka). Napój pijemy po schodzeniu w lodówce.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
napójdetoksporady