Bardzo często serwuję swoim gościom mleczne koktajle z kawą. Są wniebowzięci
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem kawy, koniecznie przetestuj trzy napoje na jej bazie. Zapewniam, że na stałe zagoszczą w twoim menu. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują.
31.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wiesz, że na bazie aromatycznej kawy można zrobić wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych napojów? Tym samym za każdym razem możesz odkryć zupełnie nowe smaki oraz kombinacje, które zostaną z tobą na dłużej.
Świetnie w tej roli odnajdą się trzy mleczne koktajle na bazie kawy. Dzięki sprawdzonym przepisom przygotowujesz je w mgnieniu oka. Zachwytom na pewno nie będzie końca, bo znajdziesz tu dosłownie wszystko — piękny wygląd, ciekawe smaki i oryginalne receptury, które zapadają w pamięci na bardzo długo. Przepyszne kawy do każdego z proponowanych napojów przygotujesz w ekspresie marki Jura C8.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy ciekawe napoje na bazie kawy. Wypróbuj przepisy, które pokochasz od pierwszego łyczka
Składniki:
Koktajl bananowy z kawą (2 porcje):
- 2 szkl. lodu,
- 1 banan,
- 1 szkl. mleka roślinnego,
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego,
- 120 ml czarnej kawy.
Koktajl chia z kawą (2 porcje):
- 2 szkl. lodu,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu,
- 1 szkl. mleka roślinnego,
- 120 ml czarnej kawy.
Pistacjowe latte (1 porcja):
- 1 łyżka kremu pistacjowego,
- 120 ml kawy,
- 100 ml mleka roślinnego,
- bita śmietana do dekoracji,
- pokruszone orzechy pistacjowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Aby przygotować koktajl z bananowym akcentem, dzielę banana na mniejsze kawałki, po czym wkładam owoc do zamrażarki. W międzyczasie przygotowuję czarną kawę w ekspresie.
Krok 2. Następnie przy pomocy blendera kielichowego miksuję ze sobą: kostki lodu, zamrożonego banana, mleko roślinne, siemię lniane oraz czarną kawę. Gotową mieszankę przelewam do szklanki, po czym dekoruję ją kawałkiem banana i wkładam słomkę.
Krok 3. Przechodzę do przygotowania drugiego koktajlu z nasionami chia. Ponownie łączę składniki w blenderze. Tym razem do urządzenia trafiają: kostki lodu, nasiona chia, ksylitol lub erytrytol, ciemne kakao, mleko roślinne oraz czarna kawa z ekspresu.
Krok 4. Po przelaniu koktajlu do szklanki wkładam słomkę i dodaję gałązkę świeżej mięty do dekoracji.
Krok 5. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie pistacjowego latte. Aby je zrobić, wystarczy połączyć ze sobą krem pistacjowy oraz czarną kawę. Jako ostatni składnik do szklanki trafia również mleko roślinne.
Krok 6. Gotowy napój dekoruję bitą śmietaną oraz pokruszonymi orzechami pistacjowymi. I to wszystko, smacznego!