Konkurencja dla buraczków i fasolki szparagowej. Podduś na maśle i podaj do obiadu

Mamy szczyt sezonu na szparagi, a za chwilę będziemy cieszyć się smakiem fasolki szparagowej. Właśnie do tych dwóch warzyw porównywana jest roślina znacznie mniej znana. Nazywana jest morską fasolą czy morskim szparagiem, czasami też morskim korniszonem. Co warto wiedzieć o solirodzie?

Gałązki solirodu przypominają rosnący w lasach skrzyp.Gałązki solirodu przypominają rosnący w lasach skrzyp.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quyen Tat
Dorota Gepert

Soliród ma mięsiste, ciemnozielone pędy, które są chrupiące i mają charakterystyczny słony smak. Są one cenione w kuchni anglosaskiej, lubią je też Francuzi. W Polsce ta roślina nie jest popularna, ale można ją kupić w sklepach internetowych i dobrych delikatesach. Dostać można świeże gałązki lub marynowane.

Ważna misja

Soliród to słonolubny sukulent, zaliczany zwykle do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Można go spotkać tam, gdzie inne rośliny by nie przetrwały. Porasta nadmorskie moczary i plaże w wielu zakątkach świata, m.in. północnej Francji, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie. W Polsce nad Bałtykiem można spotkać soliród zielny, który jest objęty ścisłą ochroną. Wszędzie, gdzie się pojawia, ta roślina ma ważną misję do spełnienia. Pomaga tworzyć i stabilizować grunt na słonych, zalewowych terenach. A nawet wzbogaca go w tlen, przygotowując podłoże pod inne rośliny. Soliród w sklepach pochodzi oczywiście z hodowli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Idealny do ryb

Soliród ma słono-morski smak, dlaczego często komponowany jest z daniami rybnymi. Świetnie pasuje do dorsza czy łososia, a także do owoców morza, zwłaszcza krewetek. Można nim także wzbogacić smak zupy rybnej. Soliród dodaje się zawsze pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że traci smak. To także dobry dodatek do dań z makaronem, risotto, sałatek. Najprostszy sposób na jego przyrządzenie, to ten, który dobrze znamy. Tak przygotowujemy młode warzywa. Wystarczy przesmażyć go na maśle z czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny.

Bogaty w jod

Soliród ma nie tylko ciekawy smak, ale też sporo wartości odżywczych. Najkorzystniejszy dla zdrowia jest ten świeży. W szczelnym opakowaniu można go w lodówce przechowywać nawet dwa tygodnie. Z czasem roślina staje się coraz mniej chrupiąca i traci charakterystyczny słono-morski aromat. Jest bogata w jod, potas, wapń. Co ciekawe roślina ma słony smak, ale niską zawartość sodu, więc nie wpływa na podniesienie ciśnienia krwi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟