Konkurencja dla buraczków i fasolki szparagowej. Podduś na maśle i podaj do obiadu

Mamy szczyt sezonu na szparagi, a za chwilę będziemy cieszyć się smakiem fasolki szparagowej. Właśnie do tych dwóch warzyw porównywana jest roślina znacznie mniej znana. Nazywana jest morską fasolą czy morskim szparagiem, czasami też morskim korniszonem. Co warto wiedzieć o solirodzie?

Gałązki solirodu przypominają rosnący w lasach skrzyp.Gałązki solirodu przypominają rosnący w lasach skrzyp.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quyen Tat
Dorota Gepert

Soliród ma mięsiste, ciemnozielone pędy, które są chrupiące i mają charakterystyczny słony smak. Są one cenione w kuchni anglosaskiej, lubią je też Francuzi. W Polsce ta roślina nie jest popularna, ale można ją kupić w sklepach internetowych i dobrych delikatesach. Dostać można świeże gałązki lub marynowane.

Ważna misja

Soliród to słonolubny sukulent, zaliczany zwykle do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Można go spotkać tam, gdzie inne rośliny by nie przetrwały. Porasta nadmorskie moczary i plaże w wielu zakątkach świata, m.in. północnej Francji, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie. W Polsce nad Bałtykiem można spotkać soliród zielny, który jest objęty ścisłą ochroną. Wszędzie, gdzie się pojawia, ta roślina ma ważną misję do spełnienia. Pomaga tworzyć i stabilizować grunt na słonych, zalewowych terenach. A nawet wzbogaca go w tlen, przygotowując podłoże pod inne rośliny. Soliród w sklepach pochodzi oczywiście z hodowli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Idealny do ryb

Soliród ma słono-morski smak, dlaczego często komponowany jest z daniami rybnymi. Świetnie pasuje do dorsza czy łososia, a także do owoców morza, zwłaszcza krewetek. Można nim także wzbogacić smak zupy rybnej. Soliród dodaje się zawsze pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że traci smak. To także dobry dodatek do dań z makaronem, risotto, sałatek. Najprostszy sposób na jego przyrządzenie, to ten, który dobrze znamy. Tak przygotowujemy młode warzywa. Wystarczy przesmażyć go na maśle z czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny.

Bogaty w jod

Soliród ma nie tylko ciekawy smak, ale też sporo wartości odżywczych. Najkorzystniejszy dla zdrowia jest ten świeży. W szczelnym opakowaniu można go w lodówce przechowywać nawet dwa tygodnie. Z czasem roślina staje się coraz mniej chrupiąca i traci charakterystyczny słono-morski aromat. Jest bogata w jod, potas, wapń. Co ciekawe roślina ma słony smak, ale niską zawartość sodu, więc nie wpływa na podniesienie ciśnienia krwi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce