PrzepisSałatkiZ urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla

Z urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla

Sałatka chorwacka to od jakiegoś czasu moja ulubiona warzywna pozycja na każdym grillu. Chyba nic nie łączy się lepiej z grillowanym mięsem, niż właśnie kompozycja świeżych warzyw, oliwek i aromatycznych ziół. Uwaga: już po pierwszym kęsie można się poczuć jak na urlopie w Dubrowniku!

Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!
Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!
Źródło zdjęć: © Canva | barol16

12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 08:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż o kuchni bałkańskiej słyszałem to i owo już wcześniej, to dopiero podróżując po Chorwacji, zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo podoba mi się ten kulinarny segment. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza i aromatycznego, mocno doprawionego mięsa podbiło moje serce. W chorwackich restauracjach próbowałem wielu tradycyjnych, czasami narodowych potraw — od nadziewanego ciasta Zagorski štrukli, aż po słynne crni rižot — czarne risotto barwione atramentem z mątwy. I wśród tych niezwykłości, świeżych ryb, wszędobylskich kalmarów, wędzonej jagnięciny i dobrej jakości wina i tak najbardziej posmakowała mi zwykła, prozaiczna chorwacka sałatka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj podobną sałatkę serwuję również u siebie w domu, bo jej przygotowanie to żaden problem i poza kilkoma niuansami nie różni się ona bardzo od innych popularnych sałatek przygotowywanych przez Polaków w sezonie grillowym. Hołdując kuchni bałkańskiej, należy po prostu pamiętać o dość obfitej porcji aromatycznych ziół, przyprawach i oliwkach. Przepis jest więc bardzo prosty!

Sałatka chorwacka na lato

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 100 g sałaty,
  • garść oliwek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.


Sos:


  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub innego, twojego ulubionego),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają© Canva | barol16

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka marynuję w musztardzie, ziołach prowansalskich, słodkiej papryce, czosnku granulowanym i oliwie. Po około 30 minutach spędzonych w tej mieszance podsmażam go na patelni.
  2. Paprykę piekę 10 minut w 200 stopniach. W połowie tego czasu do tego samego naczynia żaroodpornego dodaje pomidorki koktajlowe.
  3. Sałatę rwę na listki. Dodaję pokrojoną pieczoną paprykę, pomidorki, oliwki, posiekaną cebulę i kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
  4. Ze składników na sos przygotowuję mieszankę, którą wlewam do sałatki. Mieszam i gotowe!