Z urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla
Sałatka chorwacka to od jakiegoś czasu moja ulubiona warzywna pozycja na każdym grillu. Chyba nic nie łączy się lepiej z grillowanym mięsem, niż właśnie kompozycja świeżych warzyw, oliwek i aromatycznych ziół. Uwaga: już po pierwszym kęsie można się poczuć jak na urlopie w Dubrowniku!
12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 08:16
Chociaż o kuchni bałkańskiej słyszałem to i owo już wcześniej, to dopiero podróżując po Chorwacji, zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo podoba mi się ten kulinarny segment. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza i aromatycznego, mocno doprawionego mięsa podbiło moje serce. W chorwackich restauracjach próbowałem wielu tradycyjnych, czasami narodowych potraw — od nadziewanego ciasta Zagorski štrukli, aż po słynne crni rižot — czarne risotto barwione atramentem z mątwy. I wśród tych niezwykłości, świeżych ryb, wszędobylskich kalmarów, wędzonej jagnięciny i dobrej jakości wina i tak najbardziej posmakowała mi zwykła, prozaiczna chorwacka sałatka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj podobną sałatkę serwuję również u siebie w domu, bo jej przygotowanie to żaden problem i poza kilkoma niuansami nie różni się ona bardzo od innych popularnych sałatek przygotowywanych przez Polaków w sezonie grillowym. Hołdując kuchni bałkańskiej, należy po prostu pamiętać o dość obfitej porcji aromatycznych ziół, przyprawach i oliwkach. Przepis jest więc bardzo prosty!
Sałatka chorwacka na lato
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula,
- 100 g sałaty,
- garść oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub innego, twojego ulubionego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka marynuję w musztardzie, ziołach prowansalskich, słodkiej papryce, czosnku granulowanym i oliwie. Po około 30 minutach spędzonych w tej mieszance podsmażam go na patelni.
- Paprykę piekę 10 minut w 200 stopniach. W połowie tego czasu do tego samego naczynia żaroodpornego dodaje pomidorki koktajlowe.
- Sałatę rwę na listki. Dodaję pokrojoną pieczoną paprykę, pomidorki, oliwki, posiekaną cebulę i kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
- Ze składników na sos przygotowuję mieszankę, którą wlewam do sałatki. Mieszam i gotowe!