Z urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla
12.06.2024 07:56, aktual.: 12.06.2024 08:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka chorwacka to od jakiegoś czasu moja ulubiona warzywna pozycja na każdym grillu. Chyba nic nie łączy się lepiej z grillowanym mięsem, niż właśnie kompozycja świeżych warzyw, oliwek i aromatycznych ziół. Uwaga: już po pierwszym kęsie można się poczuć jak na urlopie w Dubrowniku!
Chociaż o kuchni bałkańskiej słyszałem to i owo już wcześniej, to dopiero podróżując po Chorwacji, zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo podoba mi się ten kulinarny segment. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza i aromatycznego, mocno doprawionego mięsa podbiło moje serce. W chorwackich restauracjach próbowałem wielu tradycyjnych, czasami narodowych potraw — od nadziewanego ciasta Zagorski štrukli, aż po słynne crni rižot — czarne risotto barwione atramentem z mątwy. I wśród tych niezwykłości, świeżych ryb, wszędobylskich kalmarów, wędzonej jagnięciny i dobrej jakości wina i tak najbardziej posmakowała mi zwykła, prozaiczna chorwacka sałatka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj podobną sałatkę serwuję również u siebie w domu, bo jej przygotowanie to żaden problem i poza kilkoma niuansami nie różni się ona bardzo od innych popularnych sałatek przygotowywanych przez Polaków w sezonie grillowym. Hołdując kuchni bałkańskiej, należy po prostu pamiętać o dość obfitej porcji aromatycznych ziół, przyprawach i oliwkach. Przepis jest więc bardzo prosty!
Sałatka chorwacka na lato
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula,
- 100 g sałaty,
- garść oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub innego, twojego ulubionego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka marynuję w musztardzie, ziołach prowansalskich, słodkiej papryce, czosnku granulowanym i oliwie. Po około 30 minutach spędzonych w tej mieszance podsmażam go na patelni.
- Paprykę piekę 10 minut w 200 stopniach. W połowie tego czasu do tego samego naczynia żaroodpornego dodaje pomidorki koktajlowe.
- Sałatę rwę na listki. Dodaję pokrojoną pieczoną paprykę, pomidorki, oliwki, posiekaną cebulę i kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
- Ze składników na sos przygotowuję mieszankę, którą wlewam do sałatki. Mieszam i gotowe!