Z urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla

Sałatka chorwacka to od jakiegoś czasu moja ulubiona warzywna pozycja na każdym grillu. Chyba nic nie łączy się lepiej z grillowanym mięsem, niż właśnie kompozycja świeżych warzyw, oliwek i aromatycznych ziół. Uwaga: już po pierwszym kęsie można się poczuć jak na urlopie w Dubrowniku!

Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!
Źródło zdjęć: © Canva | barol16

Chociaż o kuchni bałkańskiej słyszałem to i owo już wcześniej, to dopiero podróżując po Chorwacji, zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo podoba mi się ten kulinarny segment. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza i aromatycznego, mocno doprawionego mięsa podbiło moje serce. W chorwackich restauracjach próbowałem wielu tradycyjnych, czasami narodowych potraw — od nadziewanego ciasta Zagorski štrukli, aż po słynne crni rižot — czarne risotto barwione atramentem z mątwy. I wśród tych niezwykłości, świeżych ryb, wszędobylskich kalmarów, wędzonej jagnięciny i dobrej jakości wina i tak najbardziej posmakowała mi zwykła, prozaiczna chorwacka sałatka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Dzisiaj podobną sałatkę serwuję również u siebie w domu, bo jej przygotowanie to żaden problem i poza kilkoma niuansami nie różni się ona bardzo od innych popularnych sałatek przygotowywanych przez Polaków w sezonie grillowym. Hołdując kuchni bałkańskiej, należy po prostu pamiętać o dość obfitej porcji aromatycznych ziół, przyprawach i oliwkach. Przepis jest więc bardzo prosty!

Sałatka chorwacka na lato

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 100 g sałaty,
  • garść oliwek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.


Sos:


  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub innego, twojego ulubionego),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają © Canva | barol16

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka marynuję w musztardzie, ziołach prowansalskich, słodkiej papryce, czosnku granulowanym i oliwie. Po około 30 minutach spędzonych w tej mieszance podsmażam go na patelni.
  2. Paprykę piekę 10 minut w 200 stopniach. W połowie tego czasu do tego samego naczynia żaroodpornego dodaje pomidorki koktajlowe.
  3. Sałatę rwę na listki. Dodaję pokrojoną pieczoną paprykę, pomidorki, oliwki, posiekaną cebulę i kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
  4. Ze składników na sos przygotowuję mieszankę, którą wlewam do sałatki. Mieszam i gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇