Z urlopu w Chorwacji przywiozłem przepis na sałatkę. Przyrządzam ją teraz na każdego grilla

Sałatka chorwacka to od jakiegoś czasu moja ulubiona warzywna pozycja na każdym grillu. Chyba nic nie łączy się lepiej z grillowanym mięsem, niż właśnie kompozycja świeżych warzyw, oliwek i aromatycznych ziół. Uwaga: już po pierwszym kęsie można się poczuć jak na urlopie w Dubrowniku!

Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!Sałatka chorwacka - przygotuj ją na grilla!
Źródło zdjęć: © Canva | barol16

Chociaż o kuchni bałkańskiej słyszałem to i owo już wcześniej, to dopiero podróżując po Chorwacji, zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo podoba mi się ten kulinarny segment. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza i aromatycznego, mocno doprawionego mięsa podbiło moje serce. W chorwackich restauracjach próbowałem wielu tradycyjnych, czasami narodowych potraw — od nadziewanego ciasta Zagorski štrukli, aż po słynne crni rižot — czarne risotto barwione atramentem z mątwy. I wśród tych niezwykłości, świeżych ryb, wszędobylskich kalmarów, wędzonej jagnięciny i dobrej jakości wina i tak najbardziej posmakowała mi zwykła, prozaiczna chorwacka sałatka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Dzisiaj podobną sałatkę serwuję również u siebie w domu, bo jej przygotowanie to żaden problem i poza kilkoma niuansami nie różni się ona bardzo od innych popularnych sałatek przygotowywanych przez Polaków w sezonie grillowym. Hołdując kuchni bałkańskiej, należy po prostu pamiętać o dość obfitej porcji aromatycznych ziół, przyprawach i oliwkach. Przepis jest więc bardzo prosty!

Sałatka chorwacka na lato

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 100 g sałaty,
  • garść oliwek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.


Sos:


  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (lub innego, twojego ulubionego),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają
Sałatka chorwacka - domownicy ją pokochają © Canva | barol16

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka marynuję w musztardzie, ziołach prowansalskich, słodkiej papryce, czosnku granulowanym i oliwie. Po około 30 minutach spędzonych w tej mieszance podsmażam go na patelni.
  2. Paprykę piekę 10 minut w 200 stopniach. W połowie tego czasu do tego samego naczynia żaroodpornego dodaje pomidorki koktajlowe.
  3. Sałatę rwę na listki. Dodaję pokrojoną pieczoną paprykę, pomidorki, oliwki, posiekaną cebulę i kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
  4. Ze składników na sos przygotowuję mieszankę, którą wlewam do sałatki. Mieszam i gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej