Zabrakło drożdży? Te zamienniki mogą być równie skuteczne w wypiekach i pączkach

Brak drożdży w kuchni nie musi być problemem. Istnieje wiele skutecznych zamienników, które pozwolą uzyskać podobne efekty. Oto kilka sprawdzonych sposobów na zastąpienie drożdży w domowych wypiekach.

Czym najlepiej zastąpić drożdże?Czym najlepiej zastąpić drożdże?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | magiplus
Karol Wiak

Drożdże są kluczowym składnikiem w wielu przepisach, zwłaszcza w pieczeniu. Ich zadaniem jest spulchnianie ciasta, co nadaje mu lekkość i puszystość. Jednak nie zawsze masz je pod ręką lub nie możesz ich używać z powodu nietolerancji. Co zamiast drożdży? Na szczęście istnieją alternatywy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zamienniki drożdży w kuchni

Jednym z najpopularniejszych zamienników drożdży jest soda oczyszczona. W połączeniu z kwasem, takim jak ocet czy sok z cytryny, soda wytwarza dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Na każdą łyżeczkę drożdży można użyć pół łyżeczki sody i łyżkę kwasu.

Inną opcją jest kamień winny, który w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy silny środek spulchniający. Jest to produkt uboczny, który powstaje przy produkcji wina. Jest szczególnie popularny we Włoszech. Idealnie nadaje się do wypieków wymagających szybkiego spulchnienia. Wystarczy wymieszać łyżeczkę kamienia winnego z łyżeczką sody.

Naturalne alternatywy dla drożdży

Co jest w stanie zastąpić drożdże? Dla tych, którzy preferują bardziej naturalne rozwiązania - jogurt lub kwaśna śmietana mogą być świetnym wyborem. Zawierają one kwas mlekowy, który w połączeniu z sodą oczyszczoną wytwarza dwutlenek węgla. Na każdą łyżeczkę drożdży można użyć łyżeczki sody i 120 gramów jogurtu.

Śmietana w połączeniu z sodą może zastąpić drożdże
Śmietana w połączeniu z sodą może zastąpić drożdże © Adobe Stock | Sea Wave

Woda gazowana to kolejna ciekawa alternatywa. Dzięki zawartości dwutlenku węgla może delikatnie spulchnić ciasto, co sprawdza się w przypadku naleśników czy placków. Zastąpienie zwykłej wody gazowaną może poprawić konsystencję ciasta.

Drożdże suche jako zamiennik

Jeśli masz dostęp do drożdży suchych, możesz je również wykorzystać. Ważne jest, aby je aktywować w ciepłej wodzie z odrobiną cukru przed dodaniem do ciasta. Na każdą łyżkę świeżych drożdży można użyć łyżeczki drożdży suchych.

Te proste zamienniki drożdży pozwalają na kontynuowanie kulinarnych eksperymentów nawet wtedy, gdy brakuje drożdży. Dzięki nim możesz cieszyć się domowymi wypiekami bez obaw o brak kluczowego składnika.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety