Żaden rosół czy żurek. Na wzmocnienie gotuję inną zupę z wkładką

Czichirtma, tradycyjna gruzińska zupa, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jej unikalny smak i prostota przygotowania sprawiają, że staje się alternatywą dla klasycznego rosołu.

Gruzińska zupaGruzińska zupa
Źródło zdjęć: © Getty Images | ruidoblanco

Czichirtma - gruzińska zupa na wzmocnienie

Czichirtma to tradycyjna gruzińska zupa, która zyskuje na popularności w Polsce. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na jej przygotowanie w domowym zaciszu. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle pożywna, co czyni ją idealnym daniem na chłodniejsze dni.

Podstawą czichirtmy jest bulion przygotowywany z całego, świeżego kurczaka lub kury. Charakterystycznym elementem tej zupy jest brak warzyw w składzie, co wyróżnia ją na tle innych tradycyjnych zup. Do bulionu dodaje się jedynie cebulę, świeże zioła takie jak kolendra i koperek, sól oraz liść laurowy. Wyróżniającym elementem czichirtmy jest sposób jej zaprawiania - do zupy dodaje się jajka, co nadaje jej kremowej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Czichirtma - gruziński bulion

Składniki:

  • 1 kura lub kurczak,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • ocet winny lub jabłkowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie gruzińskiego bulionu jest stosunkowo proste. Gotuj całego kurczaka lub kurę w wodzie z dodatkiem cebuli i liścia laurowego.
  2. Gdy mięso stanie się miękkie, wyjmij je z bulionu.
  3. Następnie wywar przecedź przez drobne sito i wlej z powrotem do garnka, po czym zapraw mąką pszenną.
  4. Następnie do bulionu dodaj ubite jajka.
  5. Na koniec dopraw solą i posiekaną kolendrą i koperkiem. Po kilku minutach pyszna czichirtma jest gotowa.

Czichirtmę serwuje się z mięsem z kurczaka, które zostało ugotowane w bulionie. W Gruzji danie to podaje się z chlebem lawasz lub tonis puri. Obok miseczek z czichirtmą warto podać ocet winny lub jabłkowy, którym można doprawić bulion według własnych upodobań kulinarnych. Sprawdza się też sok z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej