Żaden rosół czy żurek. Na wzmocnienie gotuję inną zupę z wkładką
Czichirtma, tradycyjna gruzińska zupa, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jej unikalny smak i prostota przygotowania sprawiają, że staje się alternatywą dla klasycznego rosołu.
Czichirtma - gruzińska zupa na wzmocnienie
Czichirtma to tradycyjna gruzińska zupa, która zyskuje na popularności w Polsce. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na jej przygotowanie w domowym zaciszu. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle pożywna, co czyni ją idealnym daniem na chłodniejsze dni.
Podstawą czichirtmy jest bulion przygotowywany z całego, świeżego kurczaka lub kury. Charakterystycznym elementem tej zupy jest brak warzyw w składzie, co wyróżnia ją na tle innych tradycyjnych zup. Do bulionu dodaje się jedynie cebulę, świeże zioła takie jak kolendra i koperek, sól oraz liść laurowy. Wyróżniającym elementem czichirtmy jest sposób jej zaprawiania - do zupy dodaje się jajka, co nadaje jej kremowej konsystencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Czichirtma - gruziński bulion
Składniki:
- 1 kura lub kurczak,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1 pęczek koperku,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- ocet winny lub jabłkowy do podania.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie gruzińskiego bulionu jest stosunkowo proste. Gotuj całego kurczaka lub kurę w wodzie z dodatkiem cebuli i liścia laurowego.
- Gdy mięso stanie się miękkie, wyjmij je z bulionu.
- Następnie wywar przecedź przez drobne sito i wlej z powrotem do garnka, po czym zapraw mąką pszenną.
- Następnie do bulionu dodaj ubite jajka.
- Na koniec dopraw solą i posiekaną kolendrą i koperkiem. Po kilku minutach pyszna czichirtma jest gotowa.
Czichirtmę serwuje się z mięsem z kurczaka, które zostało ugotowane w bulionie. W Gruzji danie to podaje się z chlebem lawasz lub tonis puri. Obok miseczek z czichirtmą warto podać ocet winny lub jabłkowy, którym można doprawić bulion według własnych upodobań kulinarnych. Sprawdza się też sok z cytryny.