Żadna śmietana czy jogurt. Mieszam ogórki z innym dodatkiem i mam mizerię jak marzenie

Mizeria do obiadu to absolutny klasyk, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy pogoda staje się przyjemna, a temperatury są wysokie. Od jakiegoś czasu nie dodaję do ogórków śmietany, tylko stawiam na inny, jeszcze pyszniejszy dodatek.

Mizeria z serkiem wiejskim jest smaczniejsza niż klasycznaMizeria z serkiem wiejskim jest smaczniejsza niż klasyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Michałowski

Mizeria to po prostu sałatka z ogórków, do której dodaje się śmietanę albo nieco lżejszy jogurt. Taką tradycyjną wersję zobaczymy na stołach w wielu polskich domach. Ja jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis na mizerię i dodaję do niej serek wiejski, którego zawsze jest pod dostatkiem w mojej lodówce. Charakterystyczna konsystencja tego produktu ciekawie urozmaica sałatkę. Poza tym zawiera on dużo białka i mało tłuszczu, więc to idealna propozycja dla osób na diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Przepis na mizerię z serkiem wiejskim

Z podanych składników uzyskasz porcje odpowiednie dla 4 osób. Lubię intensywne smaki, więc dodaję ząbek czosnku, aby mizeria stała się bardziej wyrazista, ale ty możesz go pominąć. Ważnym krokiem jest jednak wstawienie gotowej sałatki do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzona.

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe,
  • 300 g serka wiejskiego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub bardzo cienko nożem). Oprósz ogórki solą i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Potem je delikatnie odciśnij.
  2. Serek wiejski przełóż do miski i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Dodaj ogórki i posiekany koperek, wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Wstaw do lodówki na 15-30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa