Żadna śmietana czy jogurt. Mieszam ogórki z innym dodatkiem i mam mizerię jak marzenie
Mizeria do obiadu to absolutny klasyk, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy pogoda staje się przyjemna, a temperatury są wysokie. Od jakiegoś czasu nie dodaję do ogórków śmietany, tylko stawiam na inny, jeszcze pyszniejszy dodatek.
Mizeria to po prostu sałatka z ogórków, do której dodaje się śmietanę albo nieco lżejszy jogurt. Taką tradycyjną wersję zobaczymy na stołach w wielu polskich domach. Ja jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis na mizerię i dodaję do niej serek wiejski, którego zawsze jest pod dostatkiem w mojej lodówce. Charakterystyczna konsystencja tego produktu ciekawie urozmaica sałatkę. Poza tym zawiera on dużo białka i mało tłuszczu, więc to idealna propozycja dla osób na diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Przepis na mizerię z serkiem wiejskim
Z podanych składników uzyskasz porcje odpowiednie dla 4 osób. Lubię intensywne smaki, więc dodaję ząbek czosnku, aby mizeria stała się bardziej wyrazista, ale ty możesz go pominąć. Ważnym krokiem jest jednak wstawienie gotowej sałatki do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzona.
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe,
- 300 g serka wiejskiego,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- świeżo zmielony pieprz do smaku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub bardzo cienko nożem). Oprósz ogórki solą i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Potem je delikatnie odciśnij.
- Serek wiejski przełóż do miski i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodaj ogórki i posiekany koperek, wszystko delikatnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 15-30 minut, żeby smaki się przegryzły.