Żadna śmietana czy jogurt. Mieszam ogórki z innym dodatkiem i mam mizerię jak marzenie

Mizeria do obiadu to absolutny klasyk, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy pogoda staje się przyjemna, a temperatury są wysokie. Od jakiegoś czasu nie dodaję do ogórków śmietany, tylko stawiam na inny, jeszcze pyszniejszy dodatek.

Mizeria z serkiem wiejskim jest smaczniejsza niż klasycznaMizeria z serkiem wiejskim jest smaczniejsza niż klasyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Michałowski

Mizeria to po prostu sałatka z ogórków, do której dodaje się śmietanę albo nieco lżejszy jogurt. Taką tradycyjną wersję zobaczymy na stołach w wielu polskich domach. Ja jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis na mizerię i dodaję do niej serek wiejski, którego zawsze jest pod dostatkiem w mojej lodówce. Charakterystyczna konsystencja tego produktu ciekawie urozmaica sałatkę. Poza tym zawiera on dużo białka i mało tłuszczu, więc to idealna propozycja dla osób na diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Przepis na mizerię z serkiem wiejskim

Z podanych składników uzyskasz porcje odpowiednie dla 4 osób. Lubię intensywne smaki, więc dodaję ząbek czosnku, aby mizeria stała się bardziej wyrazista, ale ty możesz go pominąć. Ważnym krokiem jest jednak wstawienie gotowej sałatki do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzona.

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe,
  • 300 g serka wiejskiego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub bardzo cienko nożem). Oprósz ogórki solą i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Potem je delikatnie odciśnij.
  2. Serek wiejski przełóż do miski i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Dodaj ogórki i posiekany koperek, wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Wstaw do lodówki na 15-30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się