Zalety pakowania próżniowego
Co rusz okazuje się, że kupione przez ciebie jedzenie po zaledwie kilku dniach do niczego się nie nadaje? W efekcie ląduje w koszu.
Wszystko przez to, że przechowujesz je w nieodpowiedni sposób. Aby już nigdy więcej nie marnować żywności, postaw na opakowania próżniowe. To właśnie dzięki nim uchronisz ją przed zepsuciem.
Zdrowa i świeża przez długi czas
Pakowanie próżniowe jest jedną z najpopularniejszych metod zabezpieczenia jedzenia przed utratą wartości odżywczych i przedłużenie jego terminu ważności. Pozwala ona bowiem na utrzymanie smaku i świeżość zdecydowanie dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod przechowywania żywności. Jeśli chodzi o artykuły, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej, czas ich przydatności do spożycia może zostać wydłużony nawet czterokrotnie. Z kolei artykuły sypkie możemy przechowywać nie 2-3 miesiące, a nawet 12, a mrożone, których trwałość sięga zwykle 6-12 miesięcy, po próżniowym zapakowaniu, mogą być przechowywane w zamrażalkach przez nawet 26 miesięcy.
Sekret pakowania próżniowego
W czym tkwi sekret pakowania próżniowego? W usunięciu z opakowania powietrza i w szczelnym jego zamknięciu. Dlaczego to tak istotne? Bo to właśnie powietrze jest najczęściej głównym sprawcą odpowiedzialnym za psucie się żywności. Gdy odetniemy jego dopływ, jedzenie zachowuje swoje struktury, barwę i zapach. To właśnie różni opakowania próżniowe od tych tradycyjnych – plastikowych, czy zwykłych folii. Zapakowana w nie żywność cały czas ma kontakt z tlenem i dlatego tak szybko się psuje.
Co możemy zapakować próżniowo? Przede wszystkim mięso, wędliny, ryby, owoce morza, a także sery (i białe, i żółte), świeże owoce i warzywa, pieczywo, wyroby garmażeryjne oraz produkty sypkie takie jak kawa, herbata, cukier, czy mąka.
Niezbędne urządzenia
Pakowarki próżniowe powinny znaleźć się w każdym domu. To maszyny, które wysysają powietrze z opakowania foliowego. Później szczelnie zgrzewają brzeg worka. Są one bardzo łatwe w użyciu. Powinny się one znaleźć również w każdym sklepie, barze, a także restauracji. Postaw więc na ekonomię i… ekologię! Dzięki temu niepozornemu wynalazkowi możesz zapomnieć o tonach zmarnowanego jedzenia.