NewsyZalety pakowania próżniowego

Zalety pakowania próżniowego

Źródło: sas24.pl
Źródło: sas24.pl
Frania

28.06.2019 12:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co rusz okazuje się, że kupione przez ciebie jedzenie po zaledwie kilku dniach do niczego się nie nadaje? W efekcie ląduje w koszu.

Wszystko przez to, że przechowujesz je w nieodpowiedni sposób. Aby już nigdy więcej nie marnować żywności, postaw na opakowania próżniowe. To właśnie dzięki nim uchronisz ją przed zepsuciem.

Zdrowa i świeża przez długi czas

Pakowanie próżniowe jest jedną z najpopularniejszych metod zabezpieczenia jedzenia przed utratą wartości odżywczych i przedłużenie jego terminu ważności. Pozwala ona bowiem na utrzymanie smaku i świeżość zdecydowanie dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod przechowywania żywności. Jeśli chodzi o artykuły, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej, czas ich przydatności do spożycia może zostać wydłużony nawet czterokrotnie. Z kolei artykuły sypkie możemy przechowywać nie 2-3 miesiące, a nawet 12, a mrożone, których trwałość sięga zwykle 6-12 miesięcy, po próżniowym zapakowaniu, mogą być przechowywane w zamrażalkach przez nawet 26 miesięcy.

Źródło: sas24.pl
Źródło: sas24.pl

Sekret pakowania próżniowego

W czym tkwi sekret pakowania próżniowego? W usunięciu z opakowania powietrza i w szczelnym jego zamknięciu. Dlaczego to tak istotne? Bo to właśnie powietrze jest najczęściej głównym sprawcą odpowiedzialnym za psucie się żywności. Gdy odetniemy jego dopływ, jedzenie zachowuje swoje struktury, barwę i zapach. To właśnie różni opakowania próżniowe od tych tradycyjnych – plastikowych, czy zwykłych folii. Zapakowana w nie żywność cały czas ma kontakt z tlenem i dlatego tak szybko się psuje.

Co możemy zapakować próżniowo? Przede wszystkim mięso, wędliny, ryby, owoce morza, a także sery (i białe, i żółte), świeże owoce i warzywa, pieczywo, wyroby garmażeryjne oraz produkty sypkie takie jak kawa, herbata, cukier, czy mąka.

Niezbędne urządzenia

Pakowarki próżniowe powinny znaleźć się w każdym domu. To maszyny, które wysysają powietrze z opakowania foliowego. Później szczelnie zgrzewają brzeg worka. Są one bardzo łatwe w użyciu. Powinny się one znaleźć również w każdym sklepie, barze, a także restauracji. Postaw więc na ekonomię i… ekologię! Dzięki temu niepozornemu wynalazkowi możesz zapomnieć o tonach zmarnowanego jedzenia.