Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę

O brownie słyszał każdy – czekoladowe, wilgotne i obłędnie smaczne, króluje w wielu kuchniach. Ja jednak zdecydowanie wolę jego kuzynkę, czyli pyszne i niezwykle proste blondie. Wzbogacone o dwa dodatki, smakuje jeszcze lepiej niż zazwyczaj i zachwyci każdego.

Apetyczne blondieApetyczne blondie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Blondie różni się od brownie przede wszystkim kolorem. W czasie gdy brownie ma wyrazistą ciemną barwę, uzyskaną przez czekoladę i kakao, blondie jest złociste i jasne. Aby podkreślić jego wyjątkowy smak, koniecznie dodaj dwa dodatki – maliny oraz białą czekoladę.

Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis

Idealne blondie

Koniecznie użyj dobrej jakości białej czekolady – w przepisie jest jej sporo, więc będzie jednym z dominujących smaków. Aby przełamać słodycz masy, dodaj owoce – najlepiej lekko kwaśne, ale wciąż słodkie, takie jak maliny. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone, jednak w tym drugim przypadku dokładnie odparuj wodę po ich rozmrożeniu, inaczej ciasto wyjdzie mniej apetyczne. Pamiętaj, aby na końcu, już po upieczeniu, pozwolić ciastu chwilę ostygnąć w temperaturze pokojowej. Dzięki temu wyjdzie miękkie, wilgotne i zniknie z talerzy do ostatniego okruszka.

Przepis na blondie z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 300 g jasnego cukru brązowego,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 160 g masła,
  • 150 g białej czekolady,
  • 120 g malin świeżych lub mrożonych,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Wrzuć masło do niewielkiego garnka i roztop na średnim ogniu.
  4. Poczekaj aż pojawią się brązowe drobinki i zdejmij garnek z ognia.
  5. Przelej gorące masło do większej miski, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj całość.
  6. Do masy dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
  7. Gdy masa będzie gładka, przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i proszek do pieczenia.
  8. Delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą.
  9. Pokrój czekoladę na niewielkie kawałki. Dodaj do całości i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  10. Wylej masę do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.
  11. Dodaj maliny.
  12. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
  13. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  14. Następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
  15. Wyjmij ciasto z lodówki na około 20 minut przed krojeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby lekko zmiękło, wtedy łatwiej je pokroisz Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟