Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
O brownie słyszał każdy – czekoladowe, wilgotne i obłędnie smaczne, króluje w wielu kuchniach. Ja jednak zdecydowanie wolę jego kuzynkę, czyli pyszne i niezwykle proste blondie. Wzbogacone o dwa dodatki, smakuje jeszcze lepiej niż zazwyczaj i zachwyci każdego.
Blondie różni się od brownie przede wszystkim kolorem. W czasie gdy brownie ma wyrazistą ciemną barwę, uzyskaną przez czekoladę i kakao, blondie jest złociste i jasne. Aby podkreślić jego wyjątkowy smak, koniecznie dodaj dwa dodatki – maliny oraz białą czekoladę.
Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis
Idealne blondie
Koniecznie użyj dobrej jakości białej czekolady – w przepisie jest jej sporo, więc będzie jednym z dominujących smaków. Aby przełamać słodycz masy, dodaj owoce – najlepiej lekko kwaśne, ale wciąż słodkie, takie jak maliny. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone, jednak w tym drugim przypadku dokładnie odparuj wodę po ich rozmrożeniu, inaczej ciasto wyjdzie mniej apetyczne. Pamiętaj, aby na końcu, już po upieczeniu, pozwolić ciastu chwilę ostygnąć w temperaturze pokojowej. Dzięki temu wyjdzie miękkie, wilgotne i zniknie z talerzy do ostatniego okruszka.
Przepis na blondie z malinami i białą czekoladą
Składniki:
- 300 g jasnego cukru brązowego,
- 280 g mąki pszennej,
- 160 g masła,
- 150 g białej czekolady,
- 120 g malin świeżych lub mrożonych,
- 3 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wrzuć masło do niewielkiego garnka i roztop na średnim ogniu.
- Poczekaj aż pojawią się brązowe drobinki i zdejmij garnek z ognia.
- Przelej gorące masło do większej miski, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj całość.
- Do masy dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
- Gdy masa będzie gładka, przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i proszek do pieczenia.
- Delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą.
- Pokrój czekoladę na niewielkie kawałki. Dodaj do całości i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Wylej masę do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.
- Dodaj maliny.
- Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
- Wyjmij ciasto z lodówki na około 20 minut przed krojeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby lekko zmiękło, wtedy łatwiej je pokroisz Smacznego!