Zamiast do ciasta, wrzucam do mielonych. Są soczyste i delikatne, a cała rodzina aż mlaska na to połączenie

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w naszych domach gości od pokoleń. Mięsne kulki można jednak nieco podrasować i zamienić w kulinarne arcydzieło. Wystarczy jeden sezonowy dodatek.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiemKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mielone kulane przez wprawione ręce babci to smak dzieciństwa. Czasami warto go nieco udoskonalić, by odkryć kotlety na nowo. Jedni do mielonych dodają startą cukinię, inni dorzucają do środka pieczarkę. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego, bo do mięsnej masy wkrajam rabarbar. Czerwono-zielone łodygi sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Kotlety mielone z rabarbarem

Połączenie mięsa z owocami nie jest niczym nowym, bo schab ze śliwką czy kaczka z jabłkami na stałe weszły już do kanonu potraw. Kotlety mielone z rabarbarem na pierwszy rzut oka mogą szokować, ale po pierwszym kęsie okazuje się, że to połączenie smakuje co najmniej bardzo dobrze. To pyszna propozycja na obiad lub kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, podawane z ulubionymi dodatkami, jak i na zimno, jako oryginalna przekąska lub szybka przystawka.

Mielone z dodatkami
Mielone z dodatkami © Adobe Stock | Peredniankina

Soczyste, dobrze przyprawione kotlety wieprzowe, w których subtelnie przełamuje się słodycz i lekka kwaskowość rabarbaru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na dodatek łodygi dodają również soczystości i delikatności kotletom. Tutaj nie ma żadnych wad, więc zdecydowanie warto postawić na taką modyfikację tradycyjnego przepisu. W końcu sezon na rabarbar powoli się rozkręca, więc warto w pełni wykorzystać dobrodziejstwa ogrodu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 łodyga rabarbaru,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, sól, pieprz oraz zioła i dokładnie wymieszaj.
  3. Weź kawałek rabarbaru i otocz go mięsną masą, formując okrągłe kotlety. Jeśli lubisz duże mielone, rabarbar pokrój na większe kawałki.
  4. Kotlety obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i lekką surówką z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟