Zamiast do ciasta, wrzucam do mielonych. Są soczyste i delikatne, a cała rodzina aż mlaska na to połączenie

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w naszych domach gości od pokoleń. Mięsne kulki można jednak nieco podrasować i zamienić w kulinarne arcydzieło. Wystarczy jeden sezonowy dodatek.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiemKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Mielone kulane przez wprawione ręce babci to smak dzieciństwa. Czasami warto go nieco udoskonalić, by odkryć kotlety na nowo. Jedni do mielonych dodają startą cukinię, inni dorzucają do środka pieczarkę. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego, bo do mięsnej masy wkrajam rabarbar. Czerwono-zielone łodygi sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Kotlety mielone z rabarbarem

Połączenie mięsa z owocami nie jest niczym nowym, bo schab ze śliwką czy kaczka z jabłkami na stałe weszły już do kanonu potraw. Kotlety mielone z rabarbarem na pierwszy rzut oka mogą szokować, ale po pierwszym kęsie okazuje się, że to połączenie smakuje co najmniej bardzo dobrze. To pyszna propozycja na obiad lub kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, podawane z ulubionymi dodatkami, jak i na zimno, jako oryginalna przekąska lub szybka przystawka.

Mielone z dodatkami
Mielone z dodatkami © Adobe Stock | Peredniankina

Soczyste, dobrze przyprawione kotlety wieprzowe, w których subtelnie przełamuje się słodycz i lekka kwaskowość rabarbaru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na dodatek łodygi dodają również soczystości i delikatności kotletom. Tutaj nie ma żadnych wad, więc zdecydowanie warto postawić na taką modyfikację tradycyjnego przepisu. W końcu sezon na rabarbar powoli się rozkręca, więc warto w pełni wykorzystać dobrodziejstwa ogrodu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 łodyga rabarbaru,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, sól, pieprz oraz zioła i dokładnie wymieszaj.
  3. Weź kawałek rabarbaru i otocz go mięsną masą, formując okrągłe kotlety. Jeśli lubisz duże mielone, rabarbar pokrój na większe kawałki.
  4. Kotlety obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i lekką surówką z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser