Zamiast do ciasta, wrzucam do mielonych. Są soczyste i delikatne, a cała rodzina aż mlaska na to połączenie
Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w naszych domach gości od pokoleń. Mięsne kulki można jednak nieco podrasować i zamienić w kulinarne arcydzieło. Wystarczy jeden sezonowy dodatek.
Mielone kulane przez wprawione ręce babci to smak dzieciństwa. Czasami warto go nieco udoskonalić, by odkryć kotlety na nowo. Jedni do mielonych dodają startą cukinię, inni dorzucają do środka pieczarkę. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego, bo do mięsnej masy wkrajam rabarbar. Czerwono-zielone łodygi sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Kotlety mielone z rabarbarem
Połączenie mięsa z owocami nie jest niczym nowym, bo schab ze śliwką czy kaczka z jabłkami na stałe weszły już do kanonu potraw. Kotlety mielone z rabarbarem na pierwszy rzut oka mogą szokować, ale po pierwszym kęsie okazuje się, że to połączenie smakuje co najmniej bardzo dobrze. To pyszna propozycja na obiad lub kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, podawane z ulubionymi dodatkami, jak i na zimno, jako oryginalna przekąska lub szybka przystawka.
Soczyste, dobrze przyprawione kotlety wieprzowe, w których subtelnie przełamuje się słodycz i lekka kwaskowość rabarbaru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na dodatek łodygi dodają również soczystości i delikatności kotletom. Tutaj nie ma żadnych wad, więc zdecydowanie warto postawić na taką modyfikację tradycyjnego przepisu. W końcu sezon na rabarbar powoli się rozkręca, więc warto w pełni wykorzystać dobrodziejstwa ogrodu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 łodyga rabarbaru,
- 1 jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obierz i pokrój w kostkę.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, sól, pieprz oraz zioła i dokładnie wymieszaj.
- Weź kawałek rabarbaru i otocz go mięsną masą, formując okrągłe kotlety. Jeśli lubisz duże mielone, rabarbar pokrój na większe kawałki.
- Kotlety obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony.
Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i lekką surówką z młodej kapusty. Smacznego!