Zamiast do twarożku, wrzucam do zupy. Każdy prosi o dokładkę

Są jednym z pierwszych warzyw w domowym ogródku, a ich wyrazisty smak świetnie sprawdzi się nie tylko w twarożku.

Wiosenna zupa z rzodkiewkąWiosenna zupa z rzodkiewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rzodkiewka to jedno z warzyw, które zwykle dodaje się do kanapek, sałatek czy wiosennego twarożku. W zależności od odmiany może być słodka, soczysta, a nawet pikantna. Wiosną i latem króluje w ogrodach, a i w sklepie nie zapłacisz za rzodkiewkę fortuny. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Gdy dni stają się cieplejsze, chętniej sięgamy po lekkie, warzywne potrawy. Przygotowujemy sałatki i lekkie zupy, które sycą na długie godziny. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad, jest zupa ze smażonych rzodkiewek oraz ziemniaków, w szczególności tych młodych.

Zupa z rzodkiewki

Ta zupa to idealny przepis na lekki, wiosenny obiad i rozwiązanie problemu, co zrobić, gdy dopadnie nas rzodkiewkowa klęska urodzaju. Chwyć za warzywa i bulion, dorzuć zasmażkę i wyczaruj zupę, po której nie zostanie w talerzu nawet kropelka. To najsmaczniejszy dowód na to, że rzodkiewka świetnie smakuje nie tylko na surowo.

Zupa z rzodkiewką - Pyszności
Zupa z rzodkiewką - Pyszności © Canva

Całość podkręca dodatek wyrazistej gorgonzoli z niebieską pleśnią. Jeśli jednak nie jesteś jej fanem, możesz postawić na pokruszony ser feta. Po kilkunastu minutach na talerzu ląduje pyszna zupa pełna aromatu. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy w brzuchu burczy, a czasu na gotowanie brakuje.

Składniki:

  • 2 pęczki dojrzałej rzodkiewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • łyżka masła,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka mąki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • gorgonzola lub feta,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w bulionie.
  2. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki, a natkę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  3. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią rzodkiewkę wraz z natką.
  4. Smaż całość przez 5 minut, a następnie dodaj do gotującego się bulionu.
  5. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj odrobinę gorącej zupy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się bulionu.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem i pokruszoną gorgonzolą lub fetą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej