Zamiast do twarożku, wrzucam do zupy. Każdy prosi o dokładkę
Są jednym z pierwszych warzyw w domowym ogródku, a ich wyrazisty smak świetnie sprawdzi się nie tylko w twarożku.
Rzodkiewka to jedno z warzyw, które zwykle dodaje się do kanapek, sałatek czy wiosennego twarożku. W zależności od odmiany może być słodka, soczysta, a nawet pikantna. Wiosną i latem króluje w ogrodach, a i w sklepie nie zapłacisz za rzodkiewkę fortuny. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych
Gdy dni stają się cieplejsze, chętniej sięgamy po lekkie, warzywne potrawy. Przygotowujemy sałatki i lekkie zupy, które sycą na długie godziny. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad, jest zupa ze smażonych rzodkiewek oraz ziemniaków, w szczególności tych młodych.
Zupa z rzodkiewki
Ta zupa to idealny przepis na lekki, wiosenny obiad i rozwiązanie problemu, co zrobić, gdy dopadnie nas rzodkiewkowa klęska urodzaju. Chwyć za warzywa i bulion, dorzuć zasmażkę i wyczaruj zupę, po której nie zostanie w talerzu nawet kropelka. To najsmaczniejszy dowód na to, że rzodkiewka świetnie smakuje nie tylko na surowo.
Całość podkręca dodatek wyrazistej gorgonzoli z niebieską pleśnią. Jeśli jednak nie jesteś jej fanem, możesz postawić na pokruszony ser feta. Po kilkunastu minutach na talerzu ląduje pyszna zupa pełna aromatu. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy w brzuchu burczy, a czasu na gotowanie brakuje.
Składniki:
- 2 pęczki dojrzałej rzodkiewki,
- 4 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- łyżka śmietany,
- łyżka mąki,
- pęczek świeżego koperku,
- gorgonzola lub feta,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w bulionie.
- Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki, a natkę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
- Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią rzodkiewkę wraz z natką.
- Smaż całość przez 5 minut, a następnie dodaj do gotującego się bulionu.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj odrobinę gorącej zupy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się bulionu.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem i pokruszoną gorgonzolą lub fetą.