PrzepisZupyZamiast do twarożku, wrzucam do zupy. Każdy prosi o dokładkę

Zamiast do twarożku, wrzucam do zupy. Każdy prosi o dokładkę

Są jednym z pierwszych warzyw w domowym ogródku, a ich wyrazisty smak świetnie sprawdzi się nie tylko w twarożku.

Wiosenna zupa z rzodkiewką
Wiosenna zupa z rzodkiewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rzodkiewka to jedno z warzyw, które zwykle dodaje się do kanapek, sałatek czy wiosennego twarożku. W zależności od odmiany może być słodka, soczysta, a nawet pikantna. Wiosną i latem króluje w ogrodach, a i w sklepie nie zapłacisz za rzodkiewkę fortuny. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Gdy dni stają się cieplejsze, chętniej sięgamy po lekkie, warzywne potrawy. Przygotowujemy sałatki i lekkie zupy, które sycą na długie godziny. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad, jest zupa ze smażonych rzodkiewek oraz ziemniaków, w szczególności tych młodych.

Zupa z rzodkiewki

Ta zupa to idealny przepis na lekki, wiosenny obiad i rozwiązanie problemu, co zrobić, gdy dopadnie nas rzodkiewkowa klęska urodzaju. Chwyć za warzywa i bulion, dorzuć zasmażkę i wyczaruj zupę, po której nie zostanie w talerzu nawet kropelka. To najsmaczniejszy dowód na to, że rzodkiewka świetnie smakuje nie tylko na surowo.

Zupa z rzodkiewką - Pyszności
Zupa z rzodkiewką - Pyszności© Canva

Całość podkręca dodatek wyrazistej gorgonzoli z niebieską pleśnią. Jeśli jednak nie jesteś jej fanem, możesz postawić na pokruszony ser feta. Po kilkunastu minutach na talerzu ląduje pyszna zupa pełna aromatu. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy w brzuchu burczy, a czasu na gotowanie brakuje.

Składniki:

  • 2 pęczki dojrzałej rzodkiewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • łyżka masła,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka mąki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • gorgonzola lub feta,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w bulionie.
  2. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki, a natkę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  3. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią rzodkiewkę wraz z natką.
  4. Smaż całość przez 5 minut, a następnie dodaj do gotującego się bulionu.
  5. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj odrobinę gorącej zupy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się bulionu.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem i pokruszoną gorgonzolą lub fetą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisrzodkiewkazupa

Wybrane dla Ciebie