Zamiast jarzynowej czy szczawiowej gotuję inną zupę. Cały garnek znika w 1 dzień
Szparagi to moje ulubione warzywa. Jadłam je w wielu wersjach, ale nigdy nie robiłam z nich zupy. Do czasu, bo kiedy poznałam ten przepis, zmieniłam zdanie. Tak, te warzywa świetnie nadają się także do zupy.
Szparagi jem na śniadanie z jajkiem, podaję je wprost z patelni do obiadu, a wieczorem dorzucam je do sałatki. Kiedy wpadają majowi goście przygotowuję tartę ze szparagami. To warzywo wiosną sprawdza się praktycznie do wszystkich posiłków. Długo nie byłam przekonana tylko do zupy. Jednak zmieniłam zadnie, to kolejne bardzo udane danie ze szparagami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Takie szparagi nadają się do zupy
Wiosna to czas pysznych, lekkich zup na bazie sezonowych warzyw. To właśnie teraz najlepsza jest botwinka czy szczawiowa. Do tej listy warto dodać też szparagową. Ma świetny smak, jest delikatna i jednocześnie sycąca. Do jej przygotowania nadają się zielone szparagi, znacznie popularniejsze i łatwiejsze w obróbce niż białe.
Dlaczego warto jeść szparagi
Szparagi wiosną warto jeść jak najczęściej. Sezon na nie jest krótki, a są pyszne i mają mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju komórek. Zawierają również witaminę C. Wzmacnia ona układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz. Nie brakuje w nich także witaminy E. Jej działanie to skuteczna ochrona komórek przed uszkodzeniami, wspiera też zdrowie skóry.
Dodatkowo szparagi dostarczają beta-karotenu, przekształcającego się w witaminę A. Jest bardzo ważna dla wzroku i zdrowia oczu. Cenne są także witaminy z grupy B, takie jak B1 i B2, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Szparagi są także źródłem cennych minerałów, takich jak fosfor, magnez, sód, wapń, potas i żelazo, które są niezbędne dla wielu procesów metabolicznych w organizmie.
Prosta zupa ze szparagów
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 2 marchewki,
- 1 bulionu warzywnego,
- kwaśna śmietana do smaku,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- koperek do podania,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj szparagi: cienko obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki, a potem obgotuj je w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
- Po ugotowaniu szparagi odsącz, zachowując wywar.
- Do bulionu warzywnego dodaj szparagi oraz wywar po ich gotowaniu i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą na tarce marchewkę.
- Zupę dopraw do smaku i gotuj kwadrans.
- Zagęść ją mąką oraz śmietaną.
- Zupę podawaj z zieleniną.
Jakie dodatki pasują do zupy szparagowej?
Zupa szparagowa doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, które podkreślają jej delikatny smak. Grzanki to klasyczny wybór, który dodaje chrupkości i urozmaica konsystencję zupy. Możesz je przygotować z pieczywa pełnoziarnistego lub bagietki, lekko podsmażając na maśle. Pasują też do takiej zupy drobno pokrojone młode ziemniaki.