PrzepisMakaronyZamiast klasycznej pasty, zrób spaghetti po filipińsku. Dzieci je pokochają

Zamiast klasycznej pasty, zrób spaghetti po filipińsku. Dzieci je pokochają

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z dań, na które przymykają oko nawet niejadki. Ten przepis może przypominać na pierwszy rzut oka popularne danie, ale sos zaskoczy wszystkich domowników.

Spaghetti filipińskie
Spaghetti filipińskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, które znają chyba wszyscy. Z prawdziwym bolognese za dużo nie ma wspólnego, bo w ekspresowej wersji pomijane jest długie duszenie, seler naciowy, marchewka czy czerwone wino. Filipińczycy poszli jeszcze dalej, bo czerwony sos koło tego bolońskiego nawet nie stał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z mięsa mielonego. Na grilla sprawdzą się idealnie

Spaghetti po filipińsku

Miłośnicy słodkich akcentów w wytrawnych daniach będą zachwyceni. W sosie do filipińskiego spaghetti nie może bowiem zabraknąć słodziwa. Nie mowa tutaj o małej szczypcie cukru, która ma wydobyć głębie z pomidorów. Najczęściej jest to bananowy ketchup lub mleko skondensowane, chociaż można sięgnąć także po brązowy cukier.

Spaghetti po filipińsku
Spaghetti po filipińsku© Adobe Stock | Macky Albor

To jednak nie koniec innowacji, na widok których Włoch złapałby się za głowę. Oprócz mięsa mielonego do sosu trafiają kiełbaski, którym bliżej często do parówek. Do tego starty ser i filipiński comfort food jest gotowy. Czasem dodaje się też takie składniki, jak drobno posiekana czerwona i zielona papryka oraz marchewka. To nietypowe danie serwuje się często również na kinderbalach. Jest na tyle popularne, że zamówić je można było również w filipińskich restauracjach McDonald's.

Składniki:

  • 450 g makaronu spaghetti,
  • 450 g sosu pomidorowego lub passaty doprawionej brązowym cukrem,
  • 220-230 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 450 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę lub cienkie plasterki parówek,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • starty ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek oraz cebulę.
  3. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje.
  4. Wlej wodę, dodaj koncentrat i sos pomidorowy i dorzuć pokrojone parówki.
  5. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj mleczko skondensowane i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Do garnka z makaronem dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie przełóż na talerz i posyp startym serem. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyfilipiny

Wybrane dla Ciebie