WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zamiast klasycznej pasty, zrób spaghetti po filipińsku. Dzieci je pokochają

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z dań, na które przymykają oko nawet niejadki. Ten przepis może przypominać na pierwszy rzut oka popularne danie, ale sos zaskoczy wszystkich domowników.

Spaghetti filipińskieSpaghetti filipińskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, które znają chyba wszyscy. Z prawdziwym bolognese za dużo nie ma wspólnego, bo w ekspresowej wersji pomijane jest długie duszenie, seler naciowy, marchewka czy czerwone wino. Filipińczycy poszli jeszcze dalej, bo czerwony sos koło tego bolońskiego nawet nie stał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z mięsa mielonego. Na grilla sprawdzą się idealnie

Spaghetti po filipińsku

Miłośnicy słodkich akcentów w wytrawnych daniach będą zachwyceni. W sosie do filipińskiego spaghetti nie może bowiem zabraknąć słodziwa. Nie mowa tutaj o małej szczypcie cukru, która ma wydobyć głębie z pomidorów. Najczęściej jest to bananowy ketchup lub mleko skondensowane, chociaż można sięgnąć także po brązowy cukier.

Spaghetti po filipińsku
Spaghetti po filipińsku © Adobe Stock | Macky Albor

To jednak nie koniec innowacji, na widok których Włoch złapałby się za głowę. Oprócz mięsa mielonego do sosu trafiają kiełbaski, którym bliżej często do parówek. Do tego starty ser i filipiński comfort food jest gotowy. Czasem dodaje się też takie składniki, jak drobno posiekana czerwona i zielona papryka oraz marchewka. To nietypowe danie serwuje się często również na kinderbalach. Jest na tyle popularne, że zamówić je można było również w filipińskich restauracjach McDonald's.

Składniki:

  • 450 g makaronu spaghetti,
  • 450 g sosu pomidorowego lub passaty doprawionej brązowym cukrem,
  • 220-230 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 450 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę lub cienkie plasterki parówek,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • starty ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek oraz cebulę.
  3. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje.
  4. Wlej wodę, dodaj koncentrat i sos pomidorowy i dorzuć pokrojone parówki.
  5. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj mleczko skondensowane i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Do garnka z makaronem dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie przełóż na talerz i posyp startym serem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze