Zamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł

Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka.

Faszerowane pomidory - PysznościFaszerowane pomidory - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Z faszerowanymi warzywami kojarzy się głównie papryka i cukinia, ale pomidory sprawdzą się równie smakowicie. Można faszerować je mięsem w sosie pomidorowym, kaszą, serem i warzywami. Po upieczeniu nabierają słodyczy i stają się miękkie i jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Pomidory faszerowane na ciepło

Pomidory na głównym planie w daniu obiadowym? Zdecydowanie jesteśmy na tak. Wybierając warzywa do tego przepisu, sięgnij po duże, okazałe odmiany, takie jak bawole serca czy malinowe.

Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory © Adobe Stock | Igor Dutina

Połączenie soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa mielonego i rozpływającego się w ustach sera to gwarancja pustych talerzy po obiedzie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 12 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • oregano, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
  3. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
  4. Odetnij kawałek pomidora na górze i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżeczki.
  5. Wydrążony miąższ zmiksuj i dodaj do mięsa.
  6. Ser zetrzyj na tarce. 1/3 dodaj do podsmażonego i przestudzonego mięsa i wymieszaj.
  7. Wydrążone pomidory nadziej mięsem i posyp pozostałym serem.
  8. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.

Pomidory faszerowane kaszą - przepis na lekki obiad

W wersji wegetariańskiej, a przy tym lekkiej i pożywnej, warto sięgnąć po farsz z kaszy kuskus, orzechów i natki pietruszki, inspirowany nieco libańską sałatką tabbouleh.

Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu © Adobe Stock | Olga

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 60 g kaszy kuskus,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij kapelusze pomidorów, wydrąż miąższ i zblenduj go.
  2. Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kaszę zalej podgrzanym miąższem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy oraz pokrojoną mozzarellę i wymieszaj.
  4. Powstałym farszem wypełnij pomidory.
  5. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 10-15 minut.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach