Zamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł

Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka.

Faszerowane pomidory - PysznościFaszerowane pomidory - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Z faszerowanymi warzywami kojarzy się głównie papryka i cukinia, ale pomidory sprawdzą się równie smakowicie. Można faszerować je mięsem w sosie pomidorowym, kaszą, serem i warzywami. Po upieczeniu nabierają słodyczy i stają się miękkie i jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Pomidory faszerowane na ciepło

Pomidory na głównym planie w daniu obiadowym? Zdecydowanie jesteśmy na tak. Wybierając warzywa do tego przepisu, sięgnij po duże, okazałe odmiany, takie jak bawole serca czy malinowe.

Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory © Adobe Stock | Igor Dutina

Połączenie soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa mielonego i rozpływającego się w ustach sera to gwarancja pustych talerzy po obiedzie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 12 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • oregano, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
  3. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
  4. Odetnij kawałek pomidora na górze i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżeczki.
  5. Wydrążony miąższ zmiksuj i dodaj do mięsa.
  6. Ser zetrzyj na tarce. 1/3 dodaj do podsmażonego i przestudzonego mięsa i wymieszaj.
  7. Wydrążone pomidory nadziej mięsem i posyp pozostałym serem.
  8. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.

Pomidory faszerowane kaszą - przepis na lekki obiad

W wersji wegetariańskiej, a przy tym lekkiej i pożywnej, warto sięgnąć po farsz z kaszy kuskus, orzechów i natki pietruszki, inspirowany nieco libańską sałatką tabbouleh.

Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu © Adobe Stock | Olga

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 60 g kaszy kuskus,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij kapelusze pomidorów, wydrąż miąższ i zblenduj go.
  2. Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kaszę zalej podgrzanym miąższem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy oraz pokrojoną mozzarellę i wymieszaj.
  4. Powstałym farszem wypełnij pomidory.
  5. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 10-15 minut.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia