Zamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł
Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka.
19.07.2024 11:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z faszerowanymi warzywami kojarzy się głównie papryka i cukinia, ale pomidory sprawdzą się równie smakowicie. Można faszerować je mięsem w sosie pomidorowym, kaszą, serem i warzywami. Po upieczeniu nabierają słodyczy i stają się miękkie i jeszcze smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomidory faszerowane na ciepło
Pomidory na głównym planie w daniu obiadowym? Zdecydowanie jesteśmy na tak. Wybierając warzywa do tego przepisu, sięgnij po duże, okazałe odmiany, takie jak bawole serca czy malinowe.
Połączenie soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa mielonego i rozpływającego się w ustach sera to gwarancja pustych talerzy po obiedzie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 12 dużych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g sera żółtego,
- oregano, bazylia,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Gdy warzywa się zeszklą, dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
- Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
- Odetnij kawałek pomidora na górze i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżeczki.
- Wydrążony miąższ zmiksuj i dodaj do mięsa.
- Ser zetrzyj na tarce. 1/3 dodaj do podsmażonego i przestudzonego mięsa i wymieszaj.
- Wydrążone pomidory nadziej mięsem i posyp pozostałym serem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.
Pomidory faszerowane kaszą - przepis na lekki obiad
W wersji wegetariańskiej, a przy tym lekkiej i pożywnej, warto sięgnąć po farsz z kaszy kuskus, orzechów i natki pietruszki, inspirowany nieco libańską sałatką tabbouleh.
Składniki:
- 4 duże pomidory,
- 60 g kaszy kuskus,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Odetnij kapelusze pomidorów, wydrąż miąższ i zblenduj go.
- Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kaszę zalej podgrzanym miąższem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy oraz pokrojoną mozzarellę i wymieszaj.
- Powstałym farszem wypełnij pomidory.
- Piecz w 180 st. Celsjusza przez 10-15 minut.
Smacznego!