PrzepisObiadZamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł

Zamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł

Faszerowane pomidory - Pyszności
Faszerowane pomidory - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.07.2024 11:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka.

Z faszerowanymi warzywami kojarzy się głównie papryka i cukinia, ale pomidory sprawdzą się równie smakowicie. Można faszerować je mięsem w sosie pomidorowym, kaszą, serem i warzywami. Po upieczeniu nabierają słodyczy i stają się miękkie i jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidory faszerowane na ciepło

Pomidory na głównym planie w daniu obiadowym? Zdecydowanie jesteśmy na tak. Wybierając warzywa do tego przepisu, sięgnij po duże, okazałe odmiany, takie jak bawole serca czy malinowe.

Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory© Adobe Stock | Igor Dutina

Połączenie soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa mielonego i rozpływającego się w ustach sera to gwarancja pustych talerzy po obiedzie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 12 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • oregano, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
  3. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
  4. Odetnij kawałek pomidora na górze i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżeczki.
  5. Wydrążony miąższ zmiksuj i dodaj do mięsa.
  6. Ser zetrzyj na tarce. 1/3 dodaj do podsmażonego i przestudzonego mięsa i wymieszaj.
  7. Wydrążone pomidory nadziej mięsem i posyp pozostałym serem.
  8. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.

Pomidory faszerowane kaszą - przepis na lekki obiad

W wersji wegetariańskiej, a przy tym lekkiej i pożywnej, warto sięgnąć po farsz z kaszy kuskus, orzechów i natki pietruszki, inspirowany nieco libańską sałatką tabbouleh.

Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu© Adobe Stock | Olga

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 60 g kaszy kuskus,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij kapelusze pomidorów, wydrąż miąższ i zblenduj go.
  2. Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kaszę zalej podgrzanym miąższem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy oraz pokrojoną mozzarellę i wymieszaj.
  4. Powstałym farszem wypełnij pomidory.
  5. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 10-15 minut.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także