Zamiast placków ziemniaczanych smażę deruny. Przepis dała mi sąsiadka

Spróbowałam takich placków u mojej sąsiadki i zachwycił mnie ich smak. Są bardzo delikatne i mięciutkie. Niby ziemniaczane, a jednak coś je różni od tych, które zazwyczaj smażymy. Warto przekonać się do ukraińskich derunów.

DerunyPlacki ziemniaczane z ukraińskiego przepisu są pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Przepis jest bardzo podobny, do tego, który doskonale znamy. Jednak robi się je trochę inaczej. Chodzi o sposób przygotowywania ziemniaków, które muszą być bardzo drobno starte na najmniejszych oczkach tarki. Jak to jest ważne w przypadku tej potrawy, mówi już jej sama nazwa, która pochodzi od ukraińskiego słowa oznaczającego "tarcie". Dzięki temu masa na placki jest jednolita i delikatna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Jak zrobić deruny?

A co ze składnikami? Oprócz startych ziemniaków dodaje się do masy drobno posiekaną cebulę i jajko. To nic zaskakującego. Jest jednak składnik, którego my nie używamy do placków. Chodzi o kaszkę kukurydzianą. Moja sąsiadka sięga po nią do zagęszczania masy. Kaszka daje też plackom bardziej żółty kolor. Ten składnik od pokoleń stosowano w jej rodzinnym domu. Zamiast kaszki można też użyć mąki pszennej, którą też spotyka się w niektórych przepisach na deruny.

Jak podawać deruny?

Technika smażenia jest zaś dokładnie taka sama, jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych, trzeba robić to na mocno rozgrzanym tłuszczu. Potem dobrze jest je odsączyć na ręczniku papierowym. W Ukrainie często serwuje się deruny z kwaśną śmietaną, ale można je również podać z sosem pieczarkowym czy gulaszem. Są tak miękkie i delikatne, że nadają się także na śniadanie.

Deruny z przepisu mojej sąsiadki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ C),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kwaśna śmietana, do podania,
  • szczypiorek, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na jak najdrobniejszych oczkach tarki. Można zrobić to też w malakserze.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dorzuć do startych ziemniaków. Możesz ją również zetrzeć na tarce.
  3. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz kaszkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  5. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  6. Odsącz jej z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  7. Podawaj je z kwaśną śmietaną i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa