Zamiast placków ziemniaczanych smażę deruny. Przepis dała mi sąsiadka

Spróbowałam takich placków u mojej sąsiadki i zachwycił mnie ich smak. Są bardzo delikatne i mięciutkie. Niby ziemniaczane, a jednak coś je różni od tych, które zazwyczaj smażymy. Warto przekonać się do ukraińskich derunów.

DerunyPlacki ziemniaczane z ukraińskiego przepisu są pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Przepis jest bardzo podobny, do tego, który doskonale znamy. Jednak robi się je trochę inaczej. Chodzi o sposób przygotowywania ziemniaków, które muszą być bardzo drobno starte na najmniejszych oczkach tarki. Jak to jest ważne w przypadku tej potrawy, mówi już jej sama nazwa, która pochodzi od ukraińskiego słowa oznaczającego "tarcie". Dzięki temu masa na placki jest jednolita i delikatna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Jak zrobić deruny?

A co ze składnikami? Oprócz startych ziemniaków dodaje się do masy drobno posiekaną cebulę i jajko. To nic zaskakującego. Jest jednak składnik, którego my nie używamy do placków. Chodzi o kaszkę kukurydzianą. Moja sąsiadka sięga po nią do zagęszczania masy. Kaszka daje też plackom bardziej żółty kolor. Ten składnik od pokoleń stosowano w jej rodzinnym domu. Zamiast kaszki można też użyć mąki pszennej, którą też spotyka się w niektórych przepisach na deruny.

Jak podawać deruny?

Technika smażenia jest zaś dokładnie taka sama, jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych, trzeba robić to na mocno rozgrzanym tłuszczu. Potem dobrze jest je odsączyć na ręczniku papierowym. W Ukrainie często serwuje się deruny z kwaśną śmietaną, ale można je również podać z sosem pieczarkowym czy gulaszem. Są tak miękkie i delikatne, że nadają się także na śniadanie.

Deruny z przepisu mojej sąsiadki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ C),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kwaśna śmietana, do podania,
  • szczypiorek, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na jak najdrobniejszych oczkach tarki. Można zrobić to też w malakserze.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dorzuć do startych ziemniaków. Możesz ją również zetrzeć na tarce.
  3. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz kaszkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  5. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  6. Odsącz jej z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  7. Podawaj je z kwaśną śmietaną i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo