Zamiast roladek, robię sałatkę z łososiem. Dzięki temu połączeniu znika jako pierwsza

Na stołach coraz częściej pojawiają się lżejsze, bardziej nowoczesne propozycje. Jedną z nich jest elegancka sałatka z łososiem, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. To połączenie klasycznych składników z wykwintnym twistem, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

Sałatka świąteczna z łososiemSałatka z łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na imprezowym stole nie może zabraknąć czegoś wyjątkowego — czegoś, co zaskoczy gości, a przy tym będzie lekkie, smaczne i eleganckie. Właśnie taka jest sałatka z łososiem, która od kilku lat z powodzeniem zastępuje u mnie klasyczne przekąski, takie jak roladki czy jajka faszerowane. To połączenie delikatnego wędzonego łososia z jajkami, ziemniakami i ziołami zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeśli szukasz dania, które będzie ozdobą stołu i znika szybciej, niż zdążysz podać kolejną porcję – ten przepis jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plastry wędlin zamień w coś pysznego. Zrób roladki na bogato

Przepis na sałatkę z łososiem

Sałatka z łososiem to świetna propozycja nie tylko na święta, ale też na każdą wyjątkową okazję, gdy chcemy zachwycić gości czymś lekkim, a jednocześnie wyrafinowanym. Dzięki wędzonemu łososiowi nabiera charakteru, a klasyczne składniki zyskują nowe życie. Można ją podać zarówno w eleganckiej salaterce, jak i w formie mini porcji na grzankach czy w tortilli.

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kapary lub szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew i jajka kroję w drobną kostkę, podobnie jak ogórki. Dodaję porwanego na kawałki łososia i posiekany koperek.
  2. Składniki mieszam z majonezem i jogurtem. Następnie doprawiam cytryną, solą i pieprzem.
  3. Przekładam do miski, a potem dekoruję z wierzchu kawałkami łososia i gałązkami koperku lub świeżego szczypiorku. Schładzam przed podaniem.

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś to jeden z najzdrowszych składników, jakie możemy dodać do codziennej diety – również w formie sałatki. Ta tłusta ryba z zimnych wód jest nie tylko delikatna i aromatyczna, ale też wyjątkowo wartościowa. Przede wszystkim dostarcza dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, wspierają pracę serca i mózgu, a także mają korzystny wpływ na wygląd skóry i włosów. To również źródło witaminy D, która jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym oraz dla osób spędzających mało czasu na słońcu.

W łososiu znajdziemy także wysokiej jakości białko, witaminę B12, selen i jod – pierwiastki niezbędne dla prawidłowej pracy tarczycy i układu nerwowego. Co ważne, wędzony łosoś dobrze komponuje się z warzywami, jajkami i lekkimi sosami jogurtowo-majonezowymi, dzięki czemu sałatka nie tylko syci, ale i wspiera organizm w zdrowym funkcjonowaniu. Wybierając wersję z dodatkiem łososia, zyskujemy danie pełnowartościowe, ale lekkie i świetnie sprawdzające się nawet na uroczystym stole.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥