Zamiast ruskich, robię pierogi karelskie. Farsz tak pyszny, że można wyjadać łyżką
Co prawda nie przypominają klasycznych polskich pierogów, ale z pewnością podbiją podniebienia wielu osób. Fińska wersja przyciąga uwagę swoją prostotą oraz wyjątkowym smakiem i pokazuje, że również mniej znane kuchnie oferują pyszne specjały.
Fińska kuchnia nie należy do najpopularniejszych, a szkoda, ponieważ skrywa w sobie wiele smakowitych potraw. Chociaż najbardziej zagorzali miłośnicy kuchni polskiej mogą się oburzyć, twierdząc, że fińskie pierogi nawet nie stoją obok naszych, warto dać im szansę. W tym przepisie pierogi karelskie są wypełnione delikatnym farszem z ryżu gotowanego w mleku, który doskonale współgra z chrupiącym ciastem.
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Pierogi karelskie
Pierogi karelskie, czyli karjalanpiirakka, to jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni fińskiej, a dokładniej karelijskiej. Ich historia sięga XIX wieku, kiedy zaczęły zyskiwać popularność dzięki prostocie i dostępności składników. Co prawda, tradycyjnie są podawane z fińskim masłem zwanym munavoi, które jest mieszaniną masła i jajek na twardo, jednak nie jest ono obowiązkowym punktem i spokojnie możesz użyć roztopionego masła.
Gwiazdą pierogów jest oczywiście farsz. W tym przepisie jest prosty, delikatny i kremowy – ryż gotowany w mleku z odrobiną soli, który po ostudzeniu trafia do wnętrza pierogów i cudownie kontrastuje z chrupiącym ciastem. Całość świetnie sprawdzi się na obiad, który pozwoli ci spróbować czegoś nowego i wnieść do swojej kuchni północny akcent.
Przepis na pierogi karelskie
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki żytniej,
- 75 g mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła (do posmarowania gotowych pierogów).
Składniki na farsz:
- 400 ml mleka,
- 160 g ryżu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąki do dużej miski, dodaj szczyptę soli, wlej olej i wodę.
- Następnie dokładnie wyrób ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Uformuj wałek z ciasta, odcinaj kawałki po 15-20 g i formuj z nich kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie krążki o średnicy 12-13 cm, pamiętając, że brzegi powinny być cieńsze niż środek.
- Ugotuj ryż w mleku z szczyptą soli na małym ogniu, mieszając, aż wchłonie cały płyn i zmięknie.
- Odstaw farsz do wystudzenia.
- Na środek każdego krążka nałóż łyżkę przestudzonego ryżu i dokładnie zlep brzegi pieroga, lekko spłaszczając go dłonią.
- Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
- W tym czasie umieść masło w rondelku i roztop je na małym ogniu.
- Po wyjęciu z piekarnika posmaruj każdy pieróg rozpuszczonym masłem. Gotowe!