Gdy na stole stawiam te pierogi, znikają szybciej niż jakiekolwiek inne. Mistrzostwo smaku

Pierogi to prawdziwa ikona polskiej kuchni, znana i uwielbiana na całym świecie. Jemy je w najróżniejszych wersjach – od owocowych, po wytrawne, mięsne farsze. Niektóre z nich jednak mają w sobie coś takiego, że zanim zdążysz powiedzieć "smacznego", talerze są już puste.

Te pierogi zdetronizowały ruskieTe pierogi zdetronizowały ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | graphia

Sukces pierogów tkwi w dwóch elementach: w dobrze przygotowanym, zwartym cieście oraz aromatycznym farszu. Choć ciasto do pierogów jest dość monotonne, ponieważ w większości przepisów jest podobne, to farsz daje niemal nieograniczone możliwości eksperymentowania z najróżniejszymi smakami. Moim ulubionym jest połączenie soczewicy z pieczarkami – nie tylko pełne smaku, ale także bogate w białko i wyjątkowo sycące.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

W kuchni często pojawia się pytanie: którą soczewicę wybrać – czerwoną czy zieloną? Różnią się kolorem, smakiem i konsystencją. Czerwona gotuje się szybko, sprawdza się świetnie w zupach i puree, a jej delikatna struktura pozwala błyskawicznie przygotować pełnowartościowy posiłek. Natomiast, zielona soczewica ma bardziej wyrazisty smak i twardszą strukturę, co czyni ją idealną do farszów i jest trzonem tego przepisu.

Choć dziś soczewica nie jest już tak powszechnie stosowana jak niegdyś, to wciąż zasługuje na uwagę – jest tania, wartościowa i pełna białka oraz błonnika. Regularne spożywanie soczewicy wspiera zdrowie serca, dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, a pomaga także w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z cukrzycą.

Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 500 g zielonej soczewicy,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.
  2. Wlej cienkim strumieniem wrzątek, mieszając łyżką lub widelcem, uważając, by się nie poparzyć.
  3. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto dłońmi przez około 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.
  4. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki lub dodaj kilka kropel wrzątku.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
  6. Przygotuj farsz: umyj i ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut, następnie odcedź i lekko odciśnij.
  7. Pieczarki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  8. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i poczekaj, aż uwolni aromat.
  9. Wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich woda i lekko się zarumienią.
  10. Dodaj majeranek i tymianek, duś do miękkości, podlewając odrobiną wody.
  11. Połącz pieczarki z soczewicą, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw, by farsz lekko ostygł.
  12. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj kółka.
  13. Nałóż farsz i dokładnie sklej pierogi.
  14. Gotuj pierogi w dużym garnku z lekko osoloną wodą partiami, delikatnie mieszając, aż wypłyną na powierzchnię, następnie gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Gęsina to nie tylko pieczone nogi. Szef kuchni podpowiada, jak ją przygotować
Gęsina to nie tylko pieczone nogi. Szef kuchni podpowiada, jak ją przygotować