Gdy na stole stawiam te pierogi, znikają szybciej niż jakiekolwiek inne. Mistrzostwo smaku
Pierogi to prawdziwa ikona polskiej kuchni, znana i uwielbiana na całym świecie. Jemy je w najróżniejszych wersjach – od owocowych, po wytrawne, mięsne farsze. Niektóre z nich jednak mają w sobie coś takiego, że zanim zdążysz powiedzieć "smacznego", talerze są już puste.
Sukces pierogów tkwi w dwóch elementach: w dobrze przygotowanym, zwartym cieście oraz aromatycznym farszu. Choć ciasto do pierogów jest dość monotonne, ponieważ w większości przepisów jest podobne, to farsz daje niemal nieograniczone możliwości eksperymentowania z najróżniejszymi smakami. Moim ulubionym jest połączenie soczewicy z pieczarkami – nie tylko pełne smaku, ale także bogate w białko i wyjątkowo sycące.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
W kuchni często pojawia się pytanie: którą soczewicę wybrać – czerwoną czy zieloną? Różnią się kolorem, smakiem i konsystencją. Czerwona gotuje się szybko, sprawdza się świetnie w zupach i puree, a jej delikatna struktura pozwala błyskawicznie przygotować pełnowartościowy posiłek. Natomiast, zielona soczewica ma bardziej wyrazisty smak i twardszą strukturę, co czyni ją idealną do farszów i jest trzonem tego przepisu.
Choć dziś soczewica nie jest już tak powszechnie stosowana jak niegdyś, to wciąż zasługuje na uwagę – jest tania, wartościowa i pełna białka oraz błonnika. Regularne spożywanie soczewicy wspiera zdrowie serca, dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, a pomaga także w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z cukrzycą.
Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wrzątku,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju.
Składniki na farsz:
- 500 g zielonej soczewicy,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta majeranku,
- szczypta tymianku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.
- Wlej cienkim strumieniem wrzątek, mieszając łyżką lub widelcem, uważając, by się nie poparzyć.
- Dodaj olej i wyrabiaj ciasto dłońmi przez około 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.
- W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki lub dodaj kilka kropel wrzątku.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
- Przygotuj farsz: umyj i ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut, następnie odcedź i lekko odciśnij.
- Pieczarki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i poczekaj, aż uwolni aromat.
- Wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich woda i lekko się zarumienią.
- Dodaj majeranek i tymianek, duś do miękkości, podlewając odrobiną wody.
- Połącz pieczarki z soczewicą, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw, by farsz lekko ostygł.
- Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj kółka.
- Nałóż farsz i dokładnie sklej pierogi.
- Gotuj pierogi w dużym garnku z lekko osoloną wodą partiami, delikatnie mieszając, aż wypłyną na powierzchnię, następnie gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gotowe!