Zamiast ruskich robię pierogi po góralsku. Nic nie zostaje na drugi dzień
Jeszcze do niedawna w moim domu nikt nie chciał słyszeć o innych pierogach niż ruskie. Do dnia, w którym postanowiłam zrobić farsz po góralsku. Całe szczęście, że jest łatwiejszy niż ziemniaczany, bo teraz te pierogi będę musiała robić co tydzień.
Przepis na pierogi po góralsku podpatrzyłam w jednej restauracji, która serwowała je w dwóch wersjach – klasyczne gotowane i pieczone (te bardziej przypominały hiszpańskie empanady). Zdecydowałam się na góralskie z pieca i tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłam przygotować w domu z podobnym farszem. Tym razem postawiłam na klasyczne gotowane pierogi. Rodzina była nimi zachwycona.
Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak
Farsz do pierogów po góralsku
Pierogi po góralsku możesz przygotować w wersji z mięsem lub bez mięsa. Jednak w obydwu przypadkach nie może zabraknąć wędzonego sera. W wersji wege wymieszaj ugotowane ziemniaki z podsmażoną cebulką i startym oscypkiem. Do mięsnych pierogów wybierz dobrze doprawioną kiełbasę, na przykład myśliwską. Pokrój ją w kostkę, podsmaż z cebulą, a po przestudzeniu również wymieszaj ze startym na wiórki serem.
Przepis na pierogi po góralsku
Pierogi podaj z bryndzą, kwaśną śmietaną lub domowym sosem czosnkowym.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ciepłej wody,
Farsz:
- 2 kiełbasy myśliwskie,
- 1 cebula,
- 200 g sera wędzonego,
- 1 łyżka smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z łyżeczką soli. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zarabiaj ciasto, aż będzie można je zlepić w kulę. Wybór ręcznie, aby było gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką lub szklaną miską i pozostaw na ok. 15 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni z łyżką smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym wyłącz kuchenkę, a zawartość patelni przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
- Do osobnej miski zetrzyj na grubych oczkach ser wędzony (najlepiej oscypek) i wymieszaj z przestudzoną kiełbasą.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na placek oj grubości ok. 0,5 cm.
- Szklanką wykrawaj krążki, na środek każdego nałóż po łyżce farszu. Złóż krążki w pierogi i mocno sklej brzegi.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.