Zamiast smażyć jak kotlety, zrób z niej surówkę. Dużo lepsza niż mizeria

Ta surówka to elegancja i smak w jednym. Pokocha ją każdy fan wyrafinowanych smaków. Sprawdzi się również jako dodatek do zwykłego, niedzielnego schabowego. Oto doskonały patent na wykorzystanie cukinii!

Idealnie smaczna surówka z cukiniiIdealnie smaczna surówka z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva.com

W ostatnich latach cukinia przeżywa niebywały wzrost popularności. To jedynie nasza opinia, ale zdaje się to łączyć z coraz większym zainteresowaniem kuchnią bezmięsną. Weganie prześcigają się w pomysłach na wykorzystanie tego smacznego i zdrowego warzywa, używając go nie rzadziej niż awokado czy kalafiora.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!

Pomimo iż cukinia coraz częściej pojawia się w lodówkach Polaków - i to również klasycznych "mięsożerców" - wiele osób ma o niej błędną opinię, polegającą na przekonaniu, że surowa cukinia jest szkodliwa. To zwykłe pomówienie i wierzcie nam, że to warzywo doskonale nadaje się do zjadania bez obróbki termicznej. Jedyny problem stanowi jej dość twarda konsystencja - i o pozbycie się tego wrażenia należy odpowiednio zadbać. A jak konkretnie? Zajrzyj do poniższego przepisu, a wszystko stanie się jasne.

Surówka z cukinii i sera fety

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1-2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach,
  • kilka pistacji,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 niewielka kostka sera fety,
  • odrobina posiekanego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Cukinia w kilka chwil może zmienić się w pyszną surówkę
Cukinia w kilka chwil może zmienić się w pyszną surówkę © Canva.com
  1. Cały "myk" polega na pokrojeniu cukinii naprawdę cienko. Jeśli twoje zdolności posługiwania się nożem na to pozwalają, to czapki z głów. Jeśli nie, posłuż się mandoliną kuchenną. To samo zrób z czosnkiem. Kiedy skończysz, przełóż pocięte składniki do miski, oprósz je solą, wymieszaj i odstaw.
  2. Po około 5 minutach cukinia powinna już wyraźnie zmięknąć. Kiedy tak się stanie, dodaj do niej ocet jabłkowy, olej lniany, szczyptę świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki suszonej papryki. Wymieszaj.
  3. Jeśli wolisz przygotować wszystko w misce, to nie będziemy cię od tego odwodzić. Jednak naszym zdaniem najlepiej jest dodać do niej posiekane orzechy i pokruszoną fetę na sam koniec (już na talerzu). To samo zrób z koperkiem. Całość możesz ozdobić np. listkami bazylii lub mięty. To elegancja przez wielkie "E", której nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze